Szokásos hétköznapi agonizálás:
én: – Drágám, mit ennél ebedre?
férj: – Nekem bármi jó, valami abból ami itthon van…
én: – Okkkéé…Egy zöldséges raguleves?
férj: – Jó, de akkor én mit eszem? (ebből talán lejöhetett, hogy nem kifejezetten leves-rajongó… :P)
én: -…és, ha lesz utána valami cucc…palacsinta, bukta, minttudoméén…
férj: – (nem túl lelkesen) – háátjóó…
Szóval a leves ugrott, de lássuk be, ez majdnem ugyanaz, csak kevesebb rajta a lé, és van benne csirkecomb 😛
Egyébként kifejezetten szeretjük ezeket a gazdag ragukat, mert nincs vele sok adminisztráció – tényleg, csak össze kell dobálni, és mivel egy lábosban készül, még mosogatni sem kell sokat utána.
Laktató, krémes, és sanszos, hogy minden hozzávaló lapul otthon.
Tippek:
- Most csirkecombot használtam, de bátran készítsd csirkemellből, vagy sertésből
- Fehér répa helyett használhatsz zellerszárat, de akár cukkinivel is gazdagíthatod
- Ha húsmentes változatot keresel, akkor próbáld ki ezt a Vörösboros Gombaragut
További ragu recepteket pedig itt találsz:
Tavaszi sertés ragu
Krémes, aszalt paradicsomos babragu
Májragus-zöldséges pásztorpite
Vörösboros, lencsés marharagu
…nna, mondom, hogy szeretjük a ragukat 😉
_____
Zöldséges csirkeragu
Elkészítés: kb 1 óra
adag: 3-4 személyre
Hozzávalók:
4-5 db kisebb csirkecomb (felső comb – csont nélkül)
2 evőkanál liszt
1 tk só
1/2 tk bors
1 púpos evőkanál vaj
2 ek olaj
majd újra a zöldségekhez is:
1 evőkanál vaj
2 ek olaj
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál liszt
kb 1 l alaplé (hús vagy zöldség – ínségesebb időkben leveskockából)
1 tk kakukkfű
1/2 tk bors
2-3 babérlevél
4-5 közepes szem krumpli
2 marék zöldborsó
petrezselyem
- A csirkecombot vágd falatnyi kockákra, szórd meg a liszttel, sózd és borsozd. Keverd össze.
- Lábasban olvas fel a vajat és az olajat, dob hozzá a húst és 2-3 perc alatt pirítsd aranybarnára. Szedd ki a pirult csirkét.
- A serpenyőbe melegíts ismét egy evőkanál vajat és két evőkanál olajat. Dobd hozzá az apróra vágott hagymát, pirítsd 4-5 percet majd add hozzá a megroppantott fokhagymát is. Mehet hozzá a karikára vágott sárga és fehér répa is. Adj neki kb. 5 percet, majd tedd hozzá a paradicsompürét, keverd el, majd szórd meg egy evőkanál liszttel. Pirítsd 1-2 percet, majd fokozatosan öntsd fel az alaplével, fűszerezd a kakukkfűvel, a borssal, és a babérlevéllel, ha szükséges sózd is. Tedd vissza a csirkét, és szólt bele a felkockázott krumplit is.
- 30-40 perc alatt főzd puhára. Már csak a borsó hiányzik: add hozzá azt, és a petrezselymet is és főzd további 2-3 percig, amíg a borsó meg nem puhul. Tálald azonnal