Már hónapok óta készülök, hogy elkészítsem ezt a tortát, és mivel a múltkori epres joghurttortát is nagyon szerettük, és végre van hozzá friss gyümölcs is, így itt volt már az ideje 😉
…bár bevallom félúton már határozottan azt éreztem, hogy jobb lett volna még várni vele, de a végeredmény nagyon jó lett, így csak jó, hogy nem hallgattam saját magamra 😀
Egyébként alapvetően nem egy bonyolult darab, bár igaz, kicsit számolni kell, a krém, és a gyümölcs aránya miatt, de ez tényleg nem agysebészet. Viszont meg kell várni, hogy egy-egy réteg megkössön, én meg háát, nem vagyok épp türelmes…
Viszont cserébe nem csak szép, de nagyon finom is lett, igazi nyári, könnyű desszert.
A fehér réteg gyakorlatilag egy joghurtos panna cotta
a rózsaszín édes-epres, míg
a lila (?) feketeribizlis-áfonyás, kicsit savanykás.
A ropogós, fehér csokis kekszréteggel együtt teljes a kép 😀
Mindenképpen lapzselatint használj hozzá, így hamarabb megdermed majd, nem kell órákat várni két réteg között
3 színű joghurt torta
elkészítés: kb 1 óra + dermedési idő
forma: 16 cm tortaforma
Hozzávalók:
16cm-es formához
a kekszes alaphoz:
50g vajas keksz
50g vaj
30g fehér csoki
Olvaszd össze a vajat a csokival, és mehet is minden az aprítóba. Ha nagyon száraznak érzed a kekszet, egy kis vajat adj még hozzá. Nyomkodd a sütőpapírral (a végén könnyebb lesz tányérra tenni ;)) bélelt tortaformába, és tedd hűtőbe.
és most jön a macerásabb rész…
a krémhez:
500g görög joghurt
200ml habtejszín
250g eper
250g feketeribizli/áfonya/szeder…bármi, ami sötét színű (én most a fagyasztott erdeigyümölcs mixből válogattam ki minden lila darabot…no comment…)
3 ek porcukor
cukor
1/2 citrom leve
12 lap zselatin
Hát akkor lássuk is 😉
Az epret tisztítsd meg, várd apróra, szórd meg 1-2 evőkanál cukorral és locsold meg 1/4 citrom levével.
Majd jöhet egy másik lábosban a választott lila gyümölcs, szintén kb 2 ek cukor, és a citrom. A citromtól marad majd szép, élénk a színe, nem barnul majd be.
Tedd félre mindkettőt, legalább egy fél órára. Ennyi idő alatt szépen levet ereszt majd. Ezután kezdd főzni mindkettőt. Ha már puha a gyümölcs, botmixerrel pürésítsd, és mindkettőt, külön-külön nyomd át egy sűrű szitán, hogy ne maradjon benne mag. Persze ezt a lépést akár ki s hagyhatnád, de egyrészt szerintem sokkal szebb, másrészt elég pocsék ráharapni a magokra, úgyhogy inkább mégse 😉
Szintén külön, keverd el a görög joghurtot, és a tejszínt. Hát, nem vitás, ez nem egy mosogatásbarát recept 😀
Most mérd le külön-külön a kétféle gyümölcspépet, és add hozzá a tejszín mennyiségéhez
Nekem lett 180g epres, 170g lilagyümis, és van a 700g tejszínes cucc. Vagyis összesen 1050g “krém”. Mivel egyforma rétegeket szeretnénk, így ezt elosztjuk 3 részre, vagyis egy réteg, 350g krémből áll majd. Így a 180g eperhez 170g tejszínes joghurt kell majd, a 170g lilához 180g, a maradék 350g pedig a fehér réteg lesz majd.
Huhh…remélem érthető eddig 😀
Akkor állítsuk is össze:
A 350g fehér réteghez add a 3 evőkanál porcukrot, tedd lábosba. 4 zselatinlapot áztass be hideg vízbe néhány percre. Ha megpuhult, nyomkodd ki, tedd a krémbe, és lassú tűzön kezd melegíteni. Elég csak meglangyosítani, hamar elolvad benne a lap, és már öntheted is a krémre. Lassan, és óvatosan, nehogy a kekszet felkapja a krém. Tedd hűtőbe legalább egy órára, vagy amíg meg nem dermed.
Most jön az epres réteg, a 4 zselatin lappal, és a melegítéssel. Öntsd a fehér rétegre, és persze mehet vissza a hűtőbe.
És hihetetlen, de már el is érkeztünk az utolsó réteghez. Jöhet a lila, a zselatin, a melegítés, és a rózsaszín rétegen irány a hűtő.
Kb 2 óra után, ha már késznek ítéled, óvatosan vágd körbe, és vedd ki a tortaformából. Díszítsd friss gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával…
Jó étvágyat 😉
Jesszus…az életben nem írtam még ilyen hosszú bejegyzést…