Már hónapok óta készülök, hogy elkészítsem ezt a tortát, és mivel a múltkori epres joghurttortát is nagyon szerettük, és végre van hozzá friss gyümölcs is, így itt volt már az ideje 😉
…bár bevallom félúton már határozottan azt éreztem, hogy jobb lett volna még várni vele, de a végeredmény nagyon jó lett, így csak jó, hogy nem hallgattam saját magamra 😀
Egyébként alapvetően nem egy bonyolult darab, bár igaz, kicsit számolni kell, a krém, és a gyümölcs aránya miatt, de ez tényleg nem agysebészet. Viszont meg kell várni, hogy egy-egy réteg megkössön, én meg háát, nem vagyok épp türelmes…
Viszont cserébe nem csak szép, de nagyon finom is lett, igazi nyári, könnyű desszert.
A fehér réteg gyakorlatilag egy joghurtos panna cotta
a rózsaszín édes-epres, míg
a lila (?) feketeribizlis-áfonyás, kicsit savanykás.
A ropogós, fehér csokis kekszréteggel együtt teljes a kép 😀
Közben adódott némi frissítés a torta elkészítésében, ami lényeges lerövidíti a folyamatot. Nna, azért ne legyenek illúzióid, így sem egy gyors süti, de mivel nem melegítem fel a joghurtos, illetve a gyümölcsös rétegek teljes mennyiségét, hanem a gyümölcsbe keverem bele a zselatint, ezt melegítem, majd adom hozzá a joghurthoz. Így gyorsabban kihűl, és rövidebb idő alatt dermed meg.
Ha pedig valami nem lenne érthető a leírás alapján, végre készítettem egy videót is hozzá, csak görgessetek mindennek a végére 😉
3 színű joghurt torta
elkészítés: kb 1 óra + dermedési idő
forma: 16 cm tortaforma
Hozzávalók:
16cm-es formához
a kekszes alaphoz:
50g vajas keksz
50g vaj
30g fehér csoki
Olvaszd össze a vajat a csokival, és mehet is minden az aprítóba. Ha nagyon száraznak érzed a kekszet, egy kis vajat adj még hozzá. Nyomkodd a sütőpapírral (a végén könnyebb lesz tányérra tenni ;)) bélelt tortaformába, és tedd hűtőbe.
és most jön a macerásabb rész…
a krémhez:
500g görög joghurt
200ml habtejszín
250g eper
250g feketeribizli/áfonya/szeder…bármi, ami sötét színű (én most a fagyasztott erdeigyümölcs mixből válogattam ki minden lila darabot…no comment…)
3 ek porcukor
cukor
1/2 citrom leve
12 lap zselatin, vagy rétegenként 7-7g zselatin, 3-3 ek vízben feloldva
Hát akkor lássuk is 😉
Az epret tisztítsd meg, várd apróra, szórd meg 1-2 evőkanál cukorral és locsold meg 1/4 citrom levével.
Majd jöhet egy másik lábosban a választott lila gyümölcs, szintén kb 2 ek cukor, és a citrom. A citromtól marad majd szép, élénk a színe, nem barnul majd be.
Tedd félre mindkettőt, legalább egy fél órára. Ennyi idő alatt szépen levet ereszt majd. Ezután kezdd főzni mindkettőt. Ha már puha a gyümölcs, botmixerrel pürésítsd, és mindkettőt, külön-külön nyomd át egy sűrű szitán, hogy ne maradjon benne mag. Persze ezt a lépést akár ki s hagyhatnád, de egyrészt szerintem sokkal szebb, másrészt elég pocsék ráharapni a magokra, úgyhogy inkább mégse 😉
Szintén külön, keverd el a görög joghurtot, és a tejszínt. Hát, nem vitás, ez nem egy mosogatásbarát recept 😀
Most mérd le külön-külön a kétféle gyümölcspépet, és add hozzá a tejszín mennyiségéhez
Nekem lett 180g epres, 170g lilagyümis, és van a 700g tejszínes cucc. Vagyis összesen 1050g „krém”. Mivel egyforma rétegeket szeretnénk, így ezt elosztjuk 3 részre, vagyis egy réteg, 350g krémből áll majd. Így a 180g eperhez 170g tejszínes joghurt kell majd, a 170g lilához 180g, a maradék 350g pedig a fehér réteg lesz majd.
Huhh…remélem érthető eddig 😀
*FRISSÍTÉS: Lényegesen leegyszerűsítettem a folyamatot, és ezekkel a fix mennyiségekkel készítettem a krémeket:
500g görög joghurt+200ml habtejszín (ezt keverd össze, és a lentiek szerint mérd ki
170g eperpüré, eperlekvár, ínségesebb időkben eperszörp
170g áfonyapüré, áfonyalekvár, vagy akár áfonya vagy feketeribizli szörp
A rétegekhez a mennyiségek:
tejszínes réteg:
350g joghurtos-tejszínes keverék
epres réteg:
170g eperpüré+175g joghurtos-tejszínes keverék
áfonyás réteg:
170g áfonyapüré+175g joghurtos-tejszínes keverék
Akkor állítsuk is össze:
A 350g fehér réteghez add a 3 evőkanál porcukrot, tedd lábosba. 4 zselatinlapot áztass be hideg vízbe néhány percre. Ha megpuhult, nyomkodd ki, tedd a krémbe, és lassú tűzön kezd melegíteni. Elég csak meglangyosítani, hamar elolvad benne a lap, és már öntheted is a krémre. Lassan, és óvatosan, nehogy a kekszet felkapja a krém. Tedd hűtőbe legalább egy órára, vagy amíg meg nem dermed.
Most jön az epres réteg, a 4 zselatin lappal, és a melegítéssel. Öntsd a fehér rétegre, és persze mehet vissza a hűtőbe.
És hihetetlen, de már el is érkeztünk az utolsó réteghez. Jöhet a lila, a zselatin, a melegítés, és a rózsaszín rétegen irány a hűtő.
Kb 2 óra után, ha már késznek ítéled, óvatosan vágd körbe, és vedd ki a tortaformából. Díszítsd friss gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával…
Jó étvágyat 😉
Jesszus…az életben nem írtam még ilyen hosszú bejegyzést…
Nagyin szép torta. Szeretnèm megsütni a leànyzóm szülinapjára. Az a kérdés merült fel bennem, hogy a tejszínt habbá verve, vagy folyékonyan kell a joghurthoz keverni?
Köszönöm, és előre is Isten éltesse az ünnepeltet 🙂
A tejszín folyékonyan kerül bele, nem kell habbá verni. Annyit változtattam mostanában az elkészítésen, hogy a zselatint -a gyümölcsös rétegnél- csak a gyümölcsbe keverem bele, és azt melegítem fel. Ezt adom a joghurthoz. Így hamarabb megdermednek a rétegek.
Csoda torta 🙂 egy kérdésem lenne kérlek ne vedd kötözködésnek: ha a görög joghurt 500 g és a tejszín 200 ml, akkor a gyümölcsös rétegeknél, hogy jön ki a 180-180 g joghurt-tejszín keverékből ha az első rétegnél 350 g-ot elhasználtunk 🙂 Nagyon köszönöm a segítséget!
Bevallom azzal az 5g joghurttal tényleg nagyvonalú voltam, de jogos: 175g a gyümölcsös rétegben a joghurt mennyisége 🙂 Pontosítottam 🙂
El sem hiszem, de sikerült a torta!!
Szuper és pontos a leírás, és nagyon szép lett 🥰
Köszönöm ❤️
Enikő, ez szuper 🙂 nagyon örülök, én is köszönöm, hogy kipróbáltad 🙂
Szia! Én lekvárt vettem hozzá. Ugyanúgy melegítsen fel a zselatinnal és úgy öntsem bele a krémbe? Köszi a válaszodat előre is 😊
Szia, igen, ugyanúgy készítsd, mintha friss gyümölcsből készült pürét használnál ☺️
Szia. A lapzselatin hány grammos egy lap ? Vettem többfélét de nem egyformák. Köszi
A Dr.Oetker féle lapzselatint szoktam használni, amiből 2 csomag kell (10g/csomag). De a csomagolásokon szerepel, hogy kb milyen mennyiségű folyadékhoz ajánlják, érdemes figyelembe venni azt is 🙂
Szia!
Nagyon jó recept, köszönöm!
A házassági évfordulónkra készítettem el tegnap. Az eprest rózsára, a szedrest bodzára cseréltem, az alsó rétegbe pedig reszeltem a citrom héjából is egy keveset. Nagyon szuper lett! 🙂
Szia, aztaa, ez nagyon jól hangzik 🙂 biztos nagyon finom volt, és utólag is boldog házassági évfordulót kívánok nektek 🙂
Szia! A kérdésem az lenne, hogy 26 cm-es tortaformához szerinted elbírja mindenből a dupla mennyiséget? Köszönöm válaszod 🙂
Szia, Szerintem simán mehet bele 🙂
Szia. Csak a görög joghurt jó hozzá? Köszönöm a választ!🙂
Szia, én eddig csak abból készítettem. Valószínűleg működig sima joghurttal is, de lehet, hogy több zselatin kell bele, lazább az állaga 🙂
Szia!
Pont most láttam ezt a csoda tortát, mert épp joghurt tortához kerestem ötleteket 😊
Olyan kérdésem lenne, hogy az ünnepeltnek tejintoleranciája van és a kókuszra is allergiás. Ezért a görögjohurt felejtős 😅
Szerinted Alpros növényi joghurttal is megoldható? Meg annyi, hogy gondolom piskóta réteggel is ugyan olyan jó lesz 🤔
Válaszodat előre is köszönöm
Szia, piskótával már készítettem más fajta joghurt tortát, nem volt vele gond. A növényi joghurtokat nem igazán ismerem, de szerintem pont így működik a zselatinnal, mint a hagyományos változat 😊