A tökéletes tavaszi hétvégi reggeli: napsütés, házi májkrém, lilahagyma, és paradicsom (még pár szem retek jó lenne, de majd legközelebb)…és persze az állapot, hogy utána nem megyünk emberek közé 😛
Nagyon szeretjük a májkrémet, és évek óta készítem itthon. Férj eleinte annyira nem volt oda érte, mert – figyelj, ezt el nem hiszed…- túlságosan máj íze van! WTF? Szerencsére azóta megszokta a máj ízű májkrémet, úgyhogy az ilyen reggelik alkalmával együtt vagyunk hagymaszagúak egész nap 😀
A titkos hozzávaló a zsír
Sajnos ebben az esetben is az van, hogy ami jó, az bizony nem diétás…Az, amitől a májkrém krémes, és ízes lesz, az bizony a zsír. Higgyétek el, próbáltam kihagyni, helyettesíteni, tettem bele tejfölt, alaplevet, vajat, stb. de hiába. Kemény lett, tömény…nem volt az igazi.
A zsírral igen…lágy ízű, krémes és kenhető, ahh, tényleg isteni, és kb semmi köze sincs a boltban kapható társának.
Kicsit nehéz pontos mennyiségeket megadni, így ezeket csak amolyan irányadóként kezeld, és ízlés szerint alakítsd. Én csirkemájból szoktam készíteni, de ha a kacsát jobban szereted, az is tökéletes a célra
Az elkészítése durván 20 percet vesz igénybe, utána már csak ki kell várnod, amíg kicsit megdermed, és már eshetsz is neki 😉
Májkrém
elkészítés: 20 perc
adag: 4-5 személyre bőven elég
hozzávalók:
300g csirkemáj
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb 100g sertés vagy kacsazsír
só, bors, majoránna
mustár (ízlés szerint)
Tej – az áztatáshoz
A májat tisztítsd meg, és ha van időd rá, áztasd tejben néhány órát, vagy akár egy egész éjszakát.
A hagymát szeleteld vékony csíkokra, és a zsír felén futtasd meg. Add hozzá a fokhagymát is (egészben), és ha már illatosra pirult, mehet bele a lecsepegtetett máj is (a tejet minél jobban itasd fel róla, nehogy kicsapjon, mikor a zsírba teszed). Forgasd át, sózd, borsozd, és fűszerezd a majoránnával. Egy-két percig pirítsd, majd add hozzá a többi zsírt is. Kb annyi legyen a zsír rajta, ami még nem lepi el teljesen a májat. Fedd le, és 10 perc alatt hagyd, hogy átsüljön. Mielőtt késznek ítéled, vágj ketté egy darabot, hogy középen sem véres-e. Ne süsd túl, mert kiszárad. Akkor jó, ha a közepe még krémes. Lefedve hagyd néhány percet hűlni, majd az egészet tedd át az aprítóba, vagy egy tálba. Ízesítsd mustárral, és adj neki az aprítóval vagy a botmixerrel. Néhány pillanat alatt aprítsd krémesre, majd töltsd át tálkába (vagy csatos üvegbe)
A tetejére önthetsz egy kis olvasztott zsírt, így tovább eláll majd. Hűtőben tárold, és azért egy-két hét alatt fogyaszd el