Vörösboros gombaragu

0
3547

aka: gomba bourguignon, ami a beef borguignon kistesójaként készült, amiben a marhahúst néhány „húsos” gomba váltja fel.

…és mielőtt a notórius húsevők sokkot kapnának: nyugi, béke van, ez egy vegetáriánus étel, semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a klasszik változat, csak más 😉

…ha pedig egy kiadós, őszi, húsmentes kényeztető fogást szeretnél, ezzel a vörösboros gombaraguval nem foghatsz mellé. Tele ízzel, krémes, lágy, és kb 30 perc alatt elkészül.

gomba bourguignon

Tehát ahogy már az elején említettem szinte teljes egészében a hagyományos beef bourguignon mintájára készült, amit a Julie&Julia óta szerintem szinte senkinek nem kell bemutatni. Amúgy imádom azt a filmet, és mélységesen osztom mindkét címszereplő hozzáállását vaj témában 😉

De a marhahúst helyett most a gombáé a főszerep, és ha már a gombánál tartunk…

gomba bourguignon

„A gombák nem tartoznak sem az állatok, sem a növények világába, nincs levelük és gyökérzetük, az élővilág önálló csoportját képezik.
Alkotóelemeik, anyagcseréjük, működésük sajátos tulajdonságokat mutat. A szükséges tápanyagokat a már meglévő szerves anyagokból vonják el.
Anyagcseréjükre jellemző, hogy sok anyagcsere-melléktermék képződik bennük, például antibiotikumok, szerves savak, alkohol és méreganyagok.

Amit fogyasztunk, az a gomba felszínen megjelenő termőteste.

A gombák gazdagok az emberi szervezet számára létfontosságú tápanyagokban, értékes összetevőik azonban szívós és emészthetetlen sejtfalak között találhatók.

Sejtfaluk a bogarak páncéljához hasonlóan kitinből áll, amit az emberi emésztőenzimek nem tudnak lebontani. Az aprítás, darálás, áttörés, alapos hőkezelés stb. jobban feltárja a gombasejteket, így több tápanyag hasznosulhat a szervezetben.
Tartalmazzák az összes – a szervezet számára nélkülözhetetlen – esszenciális aminosavat.”

forrás

gomba bourguignon

Ha abban a rendkívül szerencsés helyzetben vagy, hogy többféle, netán erdei gomba áll a rendelkezésedre, ne habozz azokat használni. Nekünk pedig, nem annyira szerencsés városlakóknak marad a fehér, vagy a barna csiperke…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét