vagy teljes nevén német szilás lepény. Vagyis majdnem…
Ezt a receptet még anno a neten találtam, és mikor először készítettem, elkövettem az egyik legnagyobb bakit, amit a témában lehet: csak átfutottam az elkészítés leírását, és a hozzávalókban szereplő tojásokat a tésztába tettem. Ettől persze teljesen más lett az állaga – nem is értetem, hogy kéne kézzel összeállítani a tésztát 😛 – de mivel nekünk nagyon ízlett, így maradt is ez a változat.
Majd egyszer -hátha – elkészítem úgy is, ahogy „kell” 😀
Ez egy laza és szaftos piskóta, egyáltalán nem száraz, vagy szivacsos, sokkal inkább krémes. Jól variálható: szilva helyett sárga és/vagy őszibarackkal és készülhet, vagy más, lágy húsú gyümölccsel
Tökéletes nyári darab, gyorsan elkészül, finom, és remek kísérője akár a délutáni kávénak is.
Egy jótanács: NE használj kivehető aljú formát (én is csak azért tettem, mert szerintem így szebb a fotón), és SEMMIKÉPPEN ne válassz ennyire fodros falút. Nnna, ez utóbbit én sem gondoltam át, de miután 2 nap áztatás és 20 percnyi fogkefés/körmös/szivacsos vakaráson vagyok túl, biztos, hogy többet nem követem el azt a hibát. Neked pedig szívesen megspórolom 😉
Bár nagyon szeretem az Angelino szilvát – akár süteménybe is – ehhez mégis inkább a hagyományos fajtát javaslom, mert sokkal ízesebb, és puhábbra sül.
Én most egy kevés pumpkin pie – fűszerkeveréket is adtam a szilvához. Ez természetesen elhagyható, vagy fahéjjal helyettesíthető, de szerintem jól illenek a melengető fűszerek az édes szilvához
_____
Szilvás lepény
Elkészítés: 1 óra
sütési hőfok: 190°C
Forma mérete: 23cm
hozzávalók:
a tésztához:
130g liszt
7g sütőpor
100g cukor
50g vaj
2 tojás
50ml tej
csipet só
a tetejére:
6-8 szem szilva
1 ek cukor
1 tk fahéj + 1 tk tökfűszer keverék
1 tojás
50ml tej
- A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sütőport, a sót, és a cukrot. Vegyítsd el, majd jöhet a puha vaj, a tojás, és a tej is. Nem kell hozzá robotgép, csak egy villával keverd csomómentesre. Simítsd sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott formába.
- A szilvát magozd ki, vágd kb 1cm-es cikkekre. Tedd tálba, szórd meg a cukorral és a fahéjjal/tökfűszerrel. Forgasd össze, és pakold a tészta tetejére.
- A tojást verd fel, keverd hozzá a tejet, és öntsd a szilva tetejére.
- 190’C-os sütőben, légkeveréssel süsd 30-35 percet. Tűpróbával ellenőrizd.
Mielőtt felvágod, hagyd langyosra hűlni, és szórd meg porcukorral
Leges legfinomabb! Imádom ❤️❤️
Örülök hogy rátaláltam erre a szuper, egyszerű receptre! 🥰
Bár az enyém nem lesz ilyen szép látványos, de isteni finom! 😀
Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy neked is ízlett, és biztos vagyok benne, hogy a tiéd is csodaszép lett 🙂
Isteni recept,már kétszer elkészítettem szilvával és sárga barackkal ,és tényleg nagyon gyorsan kész van.Bekerül a kedvencek közé.
De jó 🙂 nagyon örülök, hogy ennyire ízlett 🙂 huhh, a barack is szuper lehet hozzá
Megsütöttem , nagyon finom , de nekem nem látszik ki a szilva.
Köszönöm a receptet, nagyon gyorsan elkészült.
Örülök, hogy ízlett 🙂 próbád meg kicsit vékonyabb szeletekre vágni a szilvát, így kevésbé süllyed el a tésztában 🙂
Ez pontosan olyan ami le van írva .
Valami isteni finom szaftos puha ízletes süti.
Már másodjára készítem
Köszönöm szépen
Nagyon köszönöm a visszajelzést, úgy örülök, hogy nálatok is ilyen sikere volt 🙂
Szuper finomra sikerült, félbevágott szilvát tettem a tetejére, valamint a fahéjra egy kis kardamomot is tettem és úgy rá a vaníliás cukrot, na ezt az ízorgiát csak érezni lehet, elmondani lehetetlen.))
Nagyon finom az alaptészta is.
uhh, a kardamom nagyon jól hangzik 😀 köszi a tippet, legközelebb kipróbálom 🙂 nagyon örülök, hogy ízlett 🙂
El készitetem a szilvãs lepényt nagyon finom lett.Köszönöm a receptet,még továb sütnifogom nagyon izlet a családomnak.
Nagyon köszönöm a kedves visszajelzést, örülök, hogy nektek is ízlett 🙂 <3