Gyors – vagy legalábbis gyorsan összedobható tavaszi ragu már idei sárgarépával, újhagymával, zöldborsóval. Most tarja került bele, de pont ilyen jó a sertéscomb, vagy a lapocka is.
Sőt, tulajdonképpen akár csirkecombból is készítheted…
és az egyik legjobb, hogy az egész elkészül egy serpenyőben 😀
Csupa friss tavaszi zöldség, de bevallom az egyik nagy inspirációja az volt, hogy elcsíptünk a Lidl-ben maradékmentős dobozt amiben dögivel volt újhagyma. Bár szeretjük nagyon, de ilyen mennyiségben nem tudunk eltüntetni, hiába van el sokáig a hűtőben.
Így ment szépen a raguba, és az az igazság, hogy bizony nagyon jól működött: krémesre főtt, de megtartotta a kissé édesebb ízét – jó döntés volt
Sárgarépa – új, csomós répát használtam, édes és zsenge. Azért ne dőlj a kardodba, ha épp nincs ilyen kéznél
Zöldborsó: jahh, hát ez fagyasztott – hol van még a május…
Fehérbor: Száraz Hárslevelűt használtam. Mondanám, hogy a bor elhagyható, és persze, ha nem szereted, akkor ne tedd bele, de szerintem kell bele egy kis sav, amit a bor tökéletesen hoz. Férj egyáltalán nem iszik, a bornak még az illatát (szerinte inkább szaga van…:P) sem bírja, de ebben az ételben egyáltalán nem panaszkodott erre.
Hús: Nálam most sertés tarja, nem klopfoltam ki, csak befűszereztem, megpirítottam, majd a zöldségekkel együtt főztem puhára a fehérborban és a zöldségalaplében
Fűszerek: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertben elég sok féle fűszernövény terem, így tárkonyt, zsályát, babérlevelet babérlevelet téptem hozzá. Nyilván jó ezek szárított változata is, vagy válassz más zöldfűszereket: rozmaringot, kakukkfüvet, stb…
Ez a tipikusan tunkizós étel – ne felejts el valami jó fajta kenyeret tálalni mellé 😉
_____
Tavaszi sertésragu
Elkészítés: kb 60 perc
Adag: 2 személyre
hozzávalók:
Sertéstarja vérmérséklet szerint
4 ek olívaolaj
2 közepes sárgarépa
3 szál combos újhagyma – vagy hasonló mennyiségű vékonyabb szál
2 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
1 púpos ek liszt
150ml Hárslevelű
kb 300ml zöldségalaplé
2 ág tárkony
néhány zsálya levél
1 friss babérlevél
só, bors
2 közepes szem krumpli
kb 100g zöldborsó
A húst sózd, borsozd, és az olajon – néhány perc alatt – pirítsd meg.
A sárgarépát karikázd, az újhagyma alsó fehér részét vágd nagyobb, a zöld szárát kisebb darabokra.
Ha a hús megpirult vedd ki, adj hozzá 2 ek olajat, és dobáld bele a répát és a hagymát. Nyomd bele a fokhagymát, mehet a paradicsompüré és a hagyma is. Sózd, borsozd, pirítsd 1-2 percet, és öntsd fel a borral.
Tedd vissza a hússzeleteket, öntsd fel annyi alaplével, amennyi épp ellepi
Jöhetnek a fűszernövények, és lefedve párold addig, amíg a répa már majdnem jó.
Majd jöhet a krumpli, és ha az is puha, a zöldborsó is. Adj még neki néhány percet, és tálald azon melegében