Krémes, aszalt paradicsomos babragu

0
540

Éveken keresztül, meg voltam róla győződve, hogy a konzervbab és társai az ördögtől valók. Persze alkalmanként használtam ilyeneket, pl. a chilis bab is konzervbabból készült, de soha nem gondoltam volna, hogy levest vagy pl. ezt a ragut elkészíteni konzervbabból.
Néhány hónappal ezelőtt fedeztem fel magát a jelenséget, hogy a konzerv zöldség-esetünkben a bab – milyen elképesztő módon megkönnyítheti az ember életét.

Gyorsan lett is belőle olaszos bableves vagy vegyük ezt a babragut: pillanatok alatt elkészül, természetesen a konzervbabnak köszönhetően. Az aszalt paradicsom miatt tele van ízzel, nagyon fűszeres, a parmezántól is a tejföltől pedig őrülten krémes. És nem viccelek, tényleg elég neki 20, na jó, ha nagyon lelkes vagy, és kitartó – és persze jól is teszed hogy így teszel – akkor azért egy picit tovább mert jó, ha a hagymának adsz kb. 10 percet, hogy üvegesre párolódjon.



Én most tejföllel készítettem, mert szeretem a tejföl enyhén savanykás izét, de akár tejszínt is használhatsz hozzá.

Aszalt paradicsomból mindenképpen az olajban eltelt változatot válaszd, mert egyrészt sokkal puhább, másrészt kár lenne kihagyni a fűszeres olajat

Mivel éppen nincsen szezonja, így friss helyett, fagyasztott spenótot használtam. Bevallom ritkán szoktam friss változatot használni, hiszen az év nagy részében inkább csak bébi spenót kapható az üzletekben, röhejesen drágán, pláne ahhoz, hogy pont ugyanolyan fonnyadttá pároljam, mintha fagyasztott lenne. Leveles spenótot szoktam venni, ami porciókra van osztva, ami szerintem kifejezetten praktikus, felhasználás szempontjából. Így mindig csak annyit olvasztok ki, amire éppen szükségem van. Ehhez az ételhez öt kis porciót engedtem ki.

De nézzük is, mennyire egyszerűen elkészül.
– a hagymát és a fokhagymát pirítsd meg
– dobd hozzá az aszalt paradicsomot
– jöhet a tejszín vagy a tejföl
– fűszerezd
– borítsd bele a babot
– szórd bele a parmezánt
– majd a spenótot
– …és már csak tálalnod kell – természetesen méég parmezánnal 😀

Mivel a parmezán elszívja a nedvességet, ha azt szeretnéd, hogy picit hígabb legyen, a parmezán után öntsd fel egy kevés vízzel vagy alaplével. Én most nem tettem – de ha nem azonnal kerül az asztalra, akkor felöntöttem volna.

Krémes, aszalt paradicsomos babragu

elkészítés: 30 perc
adag: 2 személyre

hozzávalók:

3-4 evőkanál olaj (az aszalt paradicsom olaja a legtutibb)
1 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
8-10 szem aszalt paradicsom
1-1,5 tk szárított bazsalikom
nagy csipet chili pehely
200 ml tejszín, vagy 300 g tejföl
1 nagy doboz (800 g) fehérbab konzerv
nagy marék reszelt parmezán
5 db spenót porció, vagy egy nagy marék friss spenót darabolva

1. A spenótot olvaszd fel, és darabold rusztikusra – tudod, ez a fenszi elnevezése, amikor csak úgy tessék-lássék felszabdalod 😉 Tedd félre
2. Az aszalt paradicsom levét forrósítsd fel, és dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát. Majd mehet hozzá a fokhagyma is 1 percre, amíg illatos lesz. Közben az aszalt paradicsomot darabold vágd apróra, és mehet a pirult hagymához. Ízesítsd bazsalikommal és a chilivel, és pirítsd további 1 percet.
3. Öntsd fel a tejszínnel, vagy kanalazd hozzá a tejfölt. Keverd el, majd forgasd hozzá a lecsepegtetett babot.
4. Szórd meg a reszelt parmezánnal, és ha a sajt elolvadt, sózd és borsozd ízlész szerint.
5. Tedd hozzá a spenótot, és ha az egész újra átmelegedett, már kész is vagy
6. Tálald azon melegében, természetesen reszelt parmezánnal megszórva 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét