Vörösboros, lencsés marharagu

6
2640

A marhahús és én, gyerekkorom óta nem vagyunk nagy barátságban. Kapcsolatunk kizárólag a marhapörire és a tatárbifsztekre korlátozódott, de az utóbbi időben kezdem felfedezni magamnak.

Na, azért most sem mindennapi vendég az asztalon, de azért már nem nézek rá ferde szemel. *frissítés: azóta (2016-os recept) határozott változás ált be a viszonyunkban: imádom a marhahúst 😀

…és persze, ha már itt toporgunk december utolsó napjain, muszáj valami lencsés ételt is rittyenteni. Így született ez a ragu, amit elsősorban egy régebbi, zöldborsós ragu, és persze a január elseje ihletett.

lencsés marharagu

A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. És persze azért kell január 1-én mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre 😉

Viszont az előző napon, december 31-én tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas, vad vagy hal kerülhet rá, épp azért, mert a szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad. A babona szerint tehát az évet lezáró napon az ételek segítenek abban, hogy a problémák az évvel együtt múljanak el. (forrás)

Ezek után ki az, aki megkockáztatná, hogy az év első napján ne egyen legalább néhány szem lencsét? Ha pedig szeretnél kicsit változtatni a szokásos főzelék, vagy leves ebéden, készítsd egy könnyű beluga-lencse salátát, vagy ezt a vörösboros marharagut.

Igaz, hogy nem készül el fél óra alatt, viszont annyira egyszerű, hogy nem is hinnéd, elég hozzá egy serpenyő, és mint minden ragu, szabadon variálható, a saját ízlésed szerint.

Nálam most marha lábszárból készült. Ez egy inasabb része a jószágnak, viszont szaftos, és nagyon finom. Egészen alacsony lángon főztem, legalább 2,5 órát, így omlós, és porhanyós lett. De válassz kedved szerint, vagy ami éppen otthon van 😉

A lencsét nem szoktam előző nap beáztatni, bőven elég neki 2 óra is. Így is bőven megpuhul 15-20 perc alatt, és nem fő le róla a héja, szépen egyben maradnak majd a szemek. Az ilyen ragukban mi puhán szeretjük a zöldséget, és nem roppanósan, így szinte már puha volt a krumpli és a répa, mikor a lencsét hozzáadtam. Ezzel együtt egyáltalán nem főtt szét.

_____

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia. Örülök nagyon ennek a receptnek, nem akartam lencsét főzni, de ezt nem hagyom ki!
  A sós karamellás likőrödet is imádom! Többszőr megfőztem, ünnepi pia lett nálunk😍

 2. Szia Szotyi! Nekem évek óta le van mentve ez a recept, pár havonta az asztalra kerül, mert imádjuk a férjemmel! Látom, hogy ezen az új blogon az eredeti recepthez képest most pici furmányosságok kerültek bele. ☺️ (A fotók meg egyszerűen zseniálisak.)
  Jól emlékszem ugye, hogy szalonna, sűrített paradicsom és krumpli nem volt benne, hanem zeller? Egyszer biztosan kipróbálom az újításokkal is, de most a jól megszokott-megszeretett ízre vágyom.
  Köszönöm előre is. ☺️

  • Szia Anna,
   Jaj de jó, nagyon kedves vagy, és úgy örülök, hogy ennyire szeretitek 🙂
   Igen, jól látod, és jól emlékszel. Az évek során nálam is változnak picit a receptek, ahogy egyre többször készülnek, igyekszem mindig picit javítani rajta.
   Persze ez nem azt jelenti, hogy a régi rossz, csak, hogy nekünk (épp aktuálisan :)) így ízlik a legjobban.

 3. Lencse helyett arpagyonggyel is megcsinaltam, ugy is isteni lett, es ilyen formaban a gyerekek is megettek – mert mint tudjuk toluk, a lencse az halalos veszely gyermekeinkre 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét