A pásztor pite hagyományosan egy tök jó maradékmentő étel, amiben az előző napi krumplipüré, vagy a hasonló sorsú ragu remekül ellőhető. Nálunk most tavaszi változatban készült, zöldséges májraguval, a tetejére pedig zöldségpüré került.
Nem fogok hazudni, nem egy dekoratív étel, viszont igazi, komplex darab: fűszeres ragu, és krémes püré tökéletes párosa.
Ha nem szereted a zellert, akkor nyugodtan helyettesítheted krumplival, vagy akár karfiollal, illetve ha neked úgy szimpatikusabb, készítsd úgy a krumplipürét, ahogy szoktad, és azt simítsd a tetejére. Vagy, ahogy már az elején is mondtam, használd a hétvégéről megmaradt pürét.
Most egyben készült, de ha pl több embernek sütném, akkor biztos, hogy inkább kisebb, egyszemélyes formákat – pl souffle formát – használnék hozzá. Abban sokkal szebben tálalható.
Sütés közben érdemes egy tepsit alátenni, mert hajlamos a ragu kibugyogni, és gondolom nem csak én utálom vakarni az odaégett maradékot a sütő aljából… 😛
Májragus-zöldséges pásztorpite
Elkészítés: kb 1 óra
Adag: 4 személyre
Sütési hőfok: 200’C
Hozzávalók:
A raguhoz:
50 dkg csirkemáj
1 kis fej hagyma
1 nagy sárgarépa (kb 10dkg)
10 dkg zöldborsó
1 evőkanál sűrített paradicsom
1,5 dl húsalaplé
2 teáskanál majoránna
só, bors
1 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
A püréhez:
20 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa
20 dkg zellergumó
5 dkg trappista sajt
0,5 dl tej
50g vaj
2-3 evőkanál tejföl
só, bors
petrezselyem
A püréhez tisztítsd meg a zöldségeket, vágd kockára, és sós vízben főzd puhára.
A hagymát vágd apró kockára és az olajjal elkevert vajon párold üvegesre üvegesre. Mehet hozzá a kisebb kockákra darabolt sárgarépa is.
Addig párold, amíg már majdnem puha, sózd, borsozd, majd add hozzá a falatnyi kockára vágott csirkemájat. Fűszerezd ízlés szerint ezt is.
Hagyd, hogy kicsit megpiruljon, majd szórd meg a majoránnával, mehet hozzá és a sűrített paradicsom, és szórd meg a liszttel is. Keverj rajta egyet, szórd hozzá a zöldborsót, öntsd fel a húsalaplével, és főzd puhára.
A megfőtt zöldségeket krumplinyomóval, még melegen törd össze. Tulajdonképpen készíts egy krumplipürét, vegyes zöldségből 😉 Mehet hozzá a tejföl, a tej, a vaj, és a reszelt trappista. Ízlés szerint borsozd, és sózd, és keverd habosra.
A ragut tedd hőálló tálba. A pürét kinyomhatod habzsákból, vagy csak egyszerűen kanalazd a ragu tetejére. Egyenletesen oszlasd el, és előmelegített, 200 fokos sütőben, légkeveréses fokozattal 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Tálalásnál a tetejét szórd meg petrezselyemmel.