Mézeskalács golyó

4
3687

Most mondanám, hogy milyen tuti maradékmentő ez a mézeskalács golyó, de őszintén – nálatok már előfordult, hogy nem fogyott el a mézeskalács? Mert nálunk még soha az életben nem történt ilyen 😀 Itthon ez a kedvenc mézeskalács keksz, ropogós, és illatos, tökéletesen megtartja a formáját, így akár sütipecséthez is tökéletes. Ha pedig a puha, puszedliset szereted, ezt válaszd

Szóval, ha ilyet szeretnék készíteni, akkor
a; vagy már akkor félreteszek egy nagyobb marékkal, amikor kisült, vagy
b; kifejezetten ara sütök, hogy végül golyóként végezze

a lényeg, hogy valahogy ments meg kb 200g mézeskalácsot, mert ez a golyó őrülten finom.


Ami nem is csoda, hiszen itt van alapnak a jó, fűszeres mézeskalács, amihez mascarponét, narancslevet és további fahéjat adunk. Az egészet pedig fehércsokiba mártjuk…

Jól hangzik, igaz?

…nnna, pont ennyire finom is 😉

Ha pedig nagyon nem fűlne a fogad a mézeskalács sütéshez, akkor a bolt spekulatius keksz is tökéletesen megfelel a célnak


Ha a mézeskalács már kész, nincs más dolgod, mint aprítóba tenni és finom morzsásra őrölni, majd elkeverni a krémsajttal, a naranccsal és a fahéjjal. Gyúrd vagy aprítsd puha tésztává, készíts belőle golyókat, forgasd csokiba, és pár órára dobd a hűtőbe. Jahh, igen, ne felejts el egy evőkanálnyi morzsát eltenni, amivel majd megszórod a tetejét 😉

Van az a fura perverzióm, hogy az ilyen „golyós” sütik legyenek egyformák, vagyis egyenként lemérem a golyókat. Szerintem erre a 17-18g a megfelelő adag, ami pont két olyan falat, amiben pont jó a tészta és a csoki aránya #furavagyokvállalom 😛

Mézeskalács golyó

elkészítés: 20 perc
adag: kb 20 darab

hozzávalók:
200g mézeskalács vagy spekulatius keksz
70g mascarpone
1/2 narancs leve
1/2 tk fahéj

150g fehércsoki
1 ek mézeskalács morzsa

1. a mézeskaleszt daráld le, és a többi hozzávalóval együtt gyúrd lágy, de nem folyós tésztává.
2.  készítsd el a golyókat, és tedd sütőpapírral bélelt tálcára. Amíg felolvasztod a csokit, dobd be a hűtőbe
3. a fenyércsokit törd apróra, a felét olvaszd fel a mikróban (10 mp-ként keverd át) vagy vízgőz fölött, majd forgasd hozzá a maradékot is. Ha elolvad még picit tedd vissza a mikróba, vagy a gőz fölé, hogy visszaolvadjon. Forgasd meg a golyókat a csokiban, és ha már kicsit meghúzott a csoki, szórd meg egy csipet morzsával.
4. tedd vissza a hűtőbe, amíg a csoki teljesen meg nem dermed
5. próbáld meg nem egyszerre megenni az egészet 😉

4 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét