Hosszú időn keresztül az alapján a recept alapján készítettem a mézeskalácsot, amit a suliban használtunk…igen, jártam olyan iskolában, ahol voltak mézeskalács készítős óráink…csak mondom… 🙂
Aztán az egyik évben, mikor a karácsonyfára szerettem volna díszeket csinálni, kerestem valamilyen más receptet, mert bevallom sajnáltam a fára való kalácsokba a negyed kiló mézet 😛
Így találtam ezt, ami nálam azóta is a favorit. Viszont ez nem puha, puszedlis, hanem inkább ropogós, bevallom, nekem ez jobban ízlik, mint a pufis változat.

Ha pedig tényleg díszíteni szeretnél, akkor ez a recept a csúcs, mert sokkal jobban megtartja a kiszúrt formáját. Ezt használom a mézeskalács házikóhoz is, vagy bármikor, ha mézeskaláccsal dekorálok valamit. Ilyenkor annyit változtatok a recepten, hogy sokkal több fahéjat teszek bele, hogy az illata még intenzívebb legyen.
Egyébként mint sok esetben a mézeskalácsnak is az a titka, hogy ne süsd túl. 5-6 perc elég is neki, így biztos nem szárítod majd ki.
Ha azt szeretnéd, hogy sütés után a felülete szép, egyenletes legyen – nem arra gondolok, hogy fényes, mert az a rákent tojástól lesz majd – hanem azt, hogy ne legyen ráncos. Akkor nagyon fontos, hogy mielőtt kiszaggatod a tésztát, alaposan gyúrd át, amíg zsírfényű nem lesz. Így biztos elégedett leszel majd a végeredménnyel.
A fenti kekszek is így készültek, vagyis az alaposan átgyúrt, és kiszúrt vagyis ezt inkább nyomott) formának csak a felületén húztam át a tojást, a mélyedésekbe nem kentem. Ha mintázod a kekszet, érdemes még ezzel is kicsit játszani, még jobban kiemelve a végeredményt 😉
Mézeskalács keksz
elkészítés: kb 2 óra
sütési hőfok: 200’C
adag: kb 3 nagy tepsire való
hozzávalók:
200g liszt
80 g porcukor
1 kk szódabikarbóna
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 tk fahéj
csipet só
20g vaj olvasztva
1 púpos evőkanál méz
1 tojás
a tetejére: 1 tojás
A szárazakhoz keverd hozzá a nedveseket, jól gyúrd össze. Eleinte száraznak tűnik, de a kézmelegtől szépen összeáll. Csomagold fóliába, és 1 órára mehet a hűtőbe. Utána gyúrd át, amíg zsírfényű nem lesz, nyújtsd, szúrd ki, a tetejét kend meg felvert tojással, és mehet a 200’C-ra előmelegített sütőbe, 5-6 percre.
Amikor kiveszed a sütőből, még puha, de ahogy hűl, fincsi ropogós lesz. Imádom 🙂
…ha marad belőle másnapra, ez is bepuhul kicsit 😛
Milyen technikával készült a mézkalácsok mintája?
Szia Barbara, egy régebbi, Ikeás formával készítettem a mintát.
Milyen vékonyra kell kinyújtani a tésztát?
Köszönöm a választ.
Ilona
Ha ropogósra szeretnéd, akkor kb 4mm vékonyra. Ha inkább puhábbra, akkor 6-7mm lehet 🙂
Vékonyra nyújtottam, mégis pufik és puhák lettek.
Aztán lecsökkentettem a szódabikarbónát egy késhegynyire, mégis megducisodtak.
Amúgy szépek lettek, csak kevésbé ducira szerettem volna.
Mit kellett volna másképp csinálnom?
Egy picit mindenképpen felpufisodnak, hiszen van benne egy kevés szódabikarbóna, de nem lesz olyan pufi és „formátlan” mint a puszedlis mézeskalács.
Nem tudom, mennyire nyújtottad vékonyra, ha mintát nyomok bele, akár 3 mm környékére szoktam nyújtani. Más ötletem nem nagyon van, ropogósra szokott sülni 🙂