Hosszú időn keresztül az alapján a recept alapján készítettem a mézeskalácsot, amit a suliban használtunk…igen, jártam olyan iskolában, ahol voltak mézeskalács készítős óráink…csak mondom… 🙂
Aztán az egyik évben, mikor a karácsonyfára szerettem volna díszeket csinálni, kerestem valamilyen más receptet, mert bevallom sajnáltam a fára való kalácsokba a negyed kiló mézet 😛
Így találtam ezt, ami nálam azóta is a favorit. Viszont ez nem puha, puszedlis, hanem inkább ropogós, bevallom, nekem ez jobban ízlik, mint a pufis változat.
Ha pedig tényleg díszíteni szeretnél, akkor ez a recept a csúcs, mert sokkal jobban megtartja a kiszúrt formáját. Ezt használom a mézeskalács házikóhoz is, vagy bármikor, ha mézeskaláccsal dekorálok valamit. Ilyenkor annyit változtatok a recepten, hogy sokkal több fahéjat teszek bele, hogy az illata még intenzívebb legyen.
Egyébként mint sok esetben a mézeskalácsnak is az a titka, hogy ne süsd túl. 5-6 perc elég is neki, így biztos nem szárítod majd ki.
Ha azt szeretnéd, hogy sütés után a felülete szép, egyenletes legyen – nem arra gondolok, hogy fényes, mert az a rákent tojástól lesz majd – hanem azt, hogy ne legyen ráncos. Akkor nagyon fontos, hogy mielőtt kiszaggatod a tésztát, alaposan gyúrd át, amíg zsírfényű nem lesz. Így biztos elégedett leszel majd a végeredménnyel.
A fenti kekszek is így készültek, vagyis az alaposan átgyúrt, és kiszúrt vagyis ezt inkább nyomott) formának csak a felületén húztam át a tojást, a mélyedésekbe nem kentem. Ha mintázod a kekszet, érdemes még ezzel is kicsit játszani, még jobban kiemelve a végeredményt 😉
Mézeskalács keksz
elkészítés: kb 2 óra
sütési hőfok: 200’C
adag: kb 3 nagy tepsire való
hozzávalók:
200g liszt
80 g porcukor
1 kk szódabikarbóna
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 tk fahéj
csipet só
20g vaj olvasztva
1 púpos evőkanál méz
1 tojás
a tetejére: 1 tojás
A szárazakhoz keverd hozzá a nedveseket, jól gyúrd össze. Eleinte száraznak tűnik, de a kézmelegtől szépen összeáll. Csomagold fóliába, és 1 órára mehet a hűtőbe. Utána gyúrd át, amíg zsírfényű nem lesz, nyújtsd, szúrd ki, a tetejét kend meg felvert tojással, és mehet a 200’C-ra előmelegített sütőbe, 5-6 percre.
Amikor kiveszed a sütőből, még puha, de ahogy hűl, fincsi ropogós lesz. Imádom 🙂
…ha marad belőle másnapra, ez is bepuhul kicsit 😛
Milyen technikával készült a mézkalácsok mintája?
Szia Barbara, egy régebbi, Ikeás formával készítettem a mintát.
Milyen vékonyra kell kinyújtani a tésztát?
Köszönöm a választ.
Ilona
Ha ropogósra szeretnéd, akkor kb 4mm vékonyra. Ha inkább puhábbra, akkor 6-7mm lehet 🙂