Rénszarvas fánk

0
507

„Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben”

Megkockáztatom, hogy mindenki számára ismerősek a bohócdoktorok, vagyis a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, amely már 1996 óta nyújt mentális támogatást az arra rászorulóknak. Speciálisan képzett bohócdoktoraik országszerte 16 kórház gyermekosztályait látogatják heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak idősotthonokban, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.

A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. A bohócdoktorok mára a gyermekkórházak részévé váltak, több helyszínen már a műtétek előkészítésében is részt vesznek és az általuk megteremtett barátságos, pozitív légkör által segítik a gyógyulást.

A programokról bővebben ITT és ITT olvashatsz

Én már örömmel csatlakoztam a „Süss mosolyt!” kampányhoz, amely a karácsonyi bohócdoktori vizitek támogatására indult, és most te is könnyedén segíthetsz, hogy a doktorok minél több helyre vihessenek nevetést és boldogságot az ünnepek alatt is.

Ahhoz, hogy csatlakozz a „Piros orr sütikihíváshoz” nem kell mást tenned, mint
– készítsd el ezt a fánkot, válassz egy receptet a Piros orr receptgyűjteményből, vagy találj ki egy sajátot
– készítsd el, és ajándékozd meg vele barátaidat, kollégáidat, szomszédodat, ezzel is terjesztve a Bohócdoktorok misszióját
– ha megteheted, az alapanyagokra költött összeggel támogasd a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány https://adomany.pirosorr.hu/sussmosolyt

A Piros orr sütikihíváshoz tojáslikőrös vaníliapudinggal töltött rénszarvas fánkokat készítettem 🙂


Egyszerű töltött fánkgolyó, amit fehér csokiba mártottam, cukorkából nózit is kapott, a szeme és a szarva pedig csokiból készült

Simán, vagy töltelékkel?

Nálam egyértelműen az utóbbi, de a simával sem tudsz mellélőni 😉
– A tojáslikőrös töltelékhez a tejet fahéjjal, szegfűszeggel és pici szerecsendióval forraltam fel, majd ebből készítettem el a vanília pudingot. Letakarva hagytam teljesen kihűlni, majd kicsit felvertem, hogy habos legyen. Belekanalaztam egy habzsákba, és már nyomtam is bele a kihűlt fánkokba.

_____


A fánkhoz

Ez a fánk egy picit sűrűbb, mint a klasszikus szalagos fajta, így könnyebb megtölteni, jobban megtartja a szarvakat, és picit tovább bírja a létet is. Mondjuk ez a mennyiség nálunk kb aznap elfogy, de ez a típusú fánk még másnap is határozottan élvezhető

A megkelt tésztát nem kell hajtogatni, csak terítsd szét, és nyújtsd ki kb 2cm vastagra. Szaggasd ki és hagyd ismét kelni . Persze a leeső darabokat kénytelen vagy összgyurmizni, de azok más sajnos nem is lesznek olyan simák, mint az első kör
A kis ráncos darabok helyett, a csokimártogatáshoz válaszd inkább a simább felületűeket.


A orrokat színes cukorkából készítettem. Nna erre a beszerzése kicsit trükkös, én itt nálunk, az óbudai piacon szoktam venni a magos néninél, aki szerencsére ismer, úgyhogy meg sem lepődik, mikor a színes cukrokból főleg a pirosakat kérem, csak vigyorogva elém teszi a dobozt, hogy akkor leszek szíves kiválogatni magamnak 😀 szóval ha ott jársz, és kevés a piros cukorka, bocsesz, én voltam 😛

A szarvakhoz csak simán felolvasztottam a csokit, uszis zacsiba töltöttem, pici lyukat vágtam rajta és abból nyomtam a sütőpapírra. Ment a hűtőbe 2-3 órára, amíg jól meg nem dermedt. Végül egy kis olvasztott csokival beragasztottam a fánkba vájt mélyedésbe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét