„Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben”
Megkockáztatom, hogy mindenki számára ismerősek a bohócdoktorok, vagyis a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, amely már 1996 óta nyújt mentális támogatást az arra rászorulóknak. Speciálisan képzett bohócdoktoraik országszerte 16 kórház gyermekosztályait látogatják heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak idősotthonokban, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.
A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. A bohócdoktorok mára a gyermekkórházak részévé váltak, több helyszínen már a műtétek előkészítésében is részt vesznek és az általuk megteremtett barátságos, pozitív légkör által segítik a gyógyulást.
A programokról bővebben ITT és ITT olvashatsz
Én már örömmel csatlakoztam a „Süss mosolyt!” kampányhoz, amely a karácsonyi bohócdoktori vizitek támogatására indult, és most te is könnyedén segíthetsz, hogy a doktorok minél több helyre vihessenek nevetést és boldogságot az ünnepek alatt is.
Ahhoz, hogy csatlakozz a „Piros orr sütikihíváshoz” nem kell mást tenned, mint
– készítsd el ezt a fánkot, válassz egy receptet a Piros orr receptgyűjteményből, vagy találj ki egy sajátot
– készítsd el, és ajándékozd meg vele barátaidat, kollégáidat, szomszédodat, ezzel is terjesztve a Bohócdoktorok misszióját
– ha megteheted, az alapanyagokra költött összeggel támogasd a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány https://adomany.pirosorr.hu/sussmosolyt
A Piros orr sütikihíváshoz tojáslikőrös vaníliapudinggal töltött rénszarvas fánkokat készítettem 🙂
Egyszerű töltött fánkgolyó, amit fehér csokiba mártottam, cukorkából nózit is kapott, a szeme és a szarva pedig csokiból készült
Simán, vagy töltelékkel?
Nálam egyértelműen az utóbbi, de a simával sem tudsz mellélőni 😉
– A tojáslikőrös töltelékhez a tejet fahéjjal, szegfűszeggel és pici szerecsendióval forraltam fel, majd ebből készítettem el a vanília pudingot. Letakarva hagytam teljesen kihűlni, majd kicsit felvertem, hogy habos legyen. Belekanalaztam egy habzsákba, és már nyomtam is bele a kihűlt fánkokba.
_____
A fánkhoz
Ez a fánk egy picit sűrűbb, mint a klasszikus szalagos fajta, így könnyebb megtölteni, jobban megtartja a szarvakat, és picit tovább bírja a létet is. Mondjuk ez a mennyiség nálunk kb aznap elfogy, de ez a típusú fánk még másnap is határozottan élvezhető
A megkelt tésztát nem kell hajtogatni, csak terítsd szét, és nyújtsd ki kb 2cm vastagra. Szaggasd ki és hagyd ismét kelni . Persze a leeső darabokat kénytelen vagy összgyurmizni, de azok más sajnos nem is lesznek olyan simák, mint az első kör
A kis ráncos darabok helyett, a csokimártogatáshoz válaszd inkább a simább felületűeket.
A orrokat színes cukorkából készítettem. Nna erre a beszerzése kicsit trükkös, én itt nálunk, az óbudai piacon szoktam venni a magos néninél, aki szerencsére ismer, úgyhogy meg sem lepődik, mikor a színes cukrokból főleg a pirosakat kérem, csak vigyorogva elém teszi a dobozt, hogy akkor leszek szíves kiválogatni magamnak 😀 szóval ha ott jársz, és kevés a piros cukorka, bocsesz, én voltam 😛
A szarvakhoz csak simán felolvasztottam a csokit, uszis zacsiba töltöttem, pici lyukat vágtam rajta és abból nyomtam a sütőpapírra. Ment a hűtőbe 2-3 órára, amíg jól meg nem dermedt. Végül egy kis olvasztott csokival beragasztottam a fánkba vájt mélyedésbe
elkészítés: kb 2 óra
adag: 14-16 darab
hozzávalók:
a fánkhoz
250g liszt
15g friss élesztő
40g cukor
120ml tej
30g vaj
1 tojás „M” méret
csipet só
a dekoráláshoz
200g fehércsoki
piros drazsé
étcsoki vagy dekortoll a szemekhez
50g tejcsoki vagy étcsoki a szarvakhoz
A tejet langyosítsd meg és morzsold bele a élesztőt. A lisztet szitáld tálba, és a többi hozzávalóval együtt dagassz belőle fényes és sima tésztát. íhagyd, hogy kb 1 óra alatt a duplájára nőjön.
Borítsd lisztezett felületre, és előbb kézzel, majd egy sordófával nyújtsd kb 2cm vastagra. Szaggasd ki a kb 5cm átmérőjű korongokat, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
Takard le (lehetőleg egy fóliával, hogy ne száradjon ki) és hagyd ismét 30 percet kelni.
Forrósítsd fel az olajat, és süsd kis a fánkokat. Szedd papírtörlőre, és ha tölteni szeretnéd, hagyd, hogy kihűljön. Egy vékony késsel készíts az oldalába lyukat, és ezen keresztül, egy habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat
A szarvakhoz olvaszd fel az ét vagy tejcsokit, töltsd uzsonnás zacskóba (vagy habzsákba) , a sarkát egészen vékonyan vágd ki. Sütőpapírra rajzold meg a szarvakat és 1-2 órára tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.
A fehércsokit olvaszd fel, és a kihűlt fánkokat két oldalról mártsd bele. Tedd sütőpapírral bélelt tálra, és hűvös helyen hagyd állni néhány percet, amíg a csoki kicsit meghúz, mielőtt a piros orrot rátennéd (így nem csúszik majd le) Ha a csoki teljesen megdermedt, a szemeket is rajzold meg. Végül késsel készíts kis bevágásokat a fej tetején, és egy kis olvasztott csokival ragaszd bele a szarvakat is.
Végül lepj meg vele valakit 🙂