Minden évben van valamilyen íz, vagy alapanyag, esetleg már kész produktum, amire valamiért nagyon rákattanok.
A mák gyakorlatilag folyamatos szerelem, de ilyen volt pl egy időben a cékla…
Az idén a narancs-csoki kombó (erről majd később ;)) vagy a tojáslikőr, amiért olyan különösebben sosem rajongtam. De az idén valamiért nagyon befészkelte magát a fejembe, és amúgy egy annyira sokoldalúan felhasználható darab, nem is értem, eddig miért szorult ennyire háttérbe.
Na persze, azért nem a bolti tojáslikőr, hanem szigorúan a házi változat, amihez durván 10 perc munkára van szükség, és már készítheted is vele a tojáslikőrös tejeskávédat 😉
Mondjuk, ha a reggeli kávédba szánod, akkor hagyd ki belőle a rumot, vagy hmmm, fene tudja…mégse? Mindenesetre vidám nap lesz majd 😀
Mivel én alapvetően cukor nélkül iszom a kávét, a tojáslikőr pedig édes, így sokkal, de sokkal kevesebb cukorral készítettem el.
Többféle aránnyal is próbálkoztam, és bár kifejezetten finom, mikor töményen, tojáslikőrrel öntöd fel a kévéd, az inkább kávés tojáslikőr, mint tojáslikőrös latte 😀
Nálam a fele tej, fele likőr arány vált be, de kísérletezz, hogy neked mi a kedvenced
A karácsonyi időszakban amúgy is tök jó, ha van a hűtőben egy kisebb adag, de akár utolsó pillanatos karácsonyi ajándéknak is elég jó ötlet. Ebben az esetben picit több cukorral készítsd. Én ehhez a mennyiséghez kb 50-60g cukrot tennék.
A megadott mennyiségek egy kisebb adagra valóak. Ennek praktikus okai vannak, ez az a mennyiség, ami biztos, hogy elfogy egy hét alatt. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy inkább sűrűbben látok neki, hogy összedobjak egy frisset. Ettől függetlenül 2 hétig biztos nem lesz majd baja.
A tejszínből azért használj főzőtejszínt, mert biztos, hogy azt nem köpülöd majd vajjá, miközben felrázod az üveget. A tejszínes italok azonnal fogyaszthatóak, nem kell őket érlelni.
Csemete alkalmanként kitalálja, hogy ő is kér, így természetesen abba nem kerül rum, hanem még egy kis tejjel szoktam neki felönteni, hogy ne legyen túl sűrű
Tojáslikőr
elkészítés: kb 10 perc
hozzávalók:
2 tojás sárgája
20g cukor
200ml tej
100ml főzőtejszín
1/2 tk fahéj vagy 1-2 nagyobb fahéjrúd
8-10 szem szegfűszeg
csipet frissen reszelt szerecsendió
50-100 ml rum (opcionális)
A tojássárgáját és a cukrot habverővel habosítsd ki, kifehéredésig, közben jól be is sűrűsödik majd. Öntsd lábosba a tejet, a tejszínt, és a fűszerekkel együtt forrald fel. Ha már forró, vékony sugárban, lassan, folyamatos kevergetés közben öntsd a tojásos keverékhez.
Majd öntsd vissza az egészet a lábosba, és továbbra is lassan kevergetve, forrald még 4-5 percig, amíg enyhén be nem sűrűsödik. Végül szűrd át teaszűrőn, hogy még csak véletlenül se maradjanak benne tojásdarabok, és ha már langyosabbra hűlt, öntsd fel a rummal. Én a fahéjrudat is bele szoktam tenni az üvegbe, mert nincs olyan, hogy túl sok fahéj 😉
A tojáslikőrös lattéhoz:
100ml tej
100ml tojáslikőr
1 dupla eszpresszó
A tejet és a likőrt habosítsd ki tejhabosítóval, öntsd fel a kávéval és fahéjjal megszórva tálald.