Örök és olthatatlan szerelmem a mák iránt itthon már legendás. Férj, kapcsolatunk hajnalán jól tudta, hogy ha meg akar lepni valamivel, akkor a Daubneres mákos pozsonyi kiflivel nem tud mellélőni.
Bár mostanában már ritkán fordul ez elő, hogy néhány mákos kiflivel állítson haza – hmmm…azért ezt alkalomadtán majd meg is említem neki 😀 – de azért nem nélkülözzük itthon a mákos édességeket.
Most például, az ünnepekhez közeledve, mákos babka készült itthon. Ez nekem kicsit a „van élet a mákos bejglin kívül is” kategória. Persze még csak véletlenül sem szeretném háttérbe szorítani azt a mákos, vagy diós karácsonyi klasszikust, de lássuk be, jó néha új dolgokat is kipróbálni.
A mákos babka tulajdonképpen egy töltelékes kalács, sok-sok krémes mákkal, fehércsokival, könnyű, pihe-puha tésztával. A krémbe belereszeltem egy narancs héját is, amitől frissebb, könnyedebb lett az íze, a narancs levéből pedig szirupot készítettem, amivel a kisült kalácsot még forrón átkentem. Így gyönyörű, fényes lett, diszkréten narancsos, és picit ragacsos.
A receptben szereplő arányokat „L” méretű tojáshoz adtam meg. Ha kisebbet használsz, akkor az 1 evőkanál lisztet hagyd el nyugodtan. Ez egy elég lágy tészta, viszonylag sok idő kell neki, amíg szép, fényes, és már nem ragacsos a tészta. Lehetőleg minél kevesebb plusz lisztet tegyél bele, mert különben nem lesz ennyire puha és könnyű a végeredmény.
Ha még narancsosabbra készítenéd, akkor a mákos töltelékhez használt tej egy részét cseréld ki a megfelelő mennyiségű frissen facsart narancslére.
A fehér csoki, azon kívül, hogy nagyon finom, még egy kis plusz textúrát is ad a krémnek. Én most táblás fehércsokit használtam, de a csokicsepp még jobb bele.
A babkát mindig sütőpapíron formázom, vagyis mielőtt kettévágom, a tekercset átteszem egy papírra. Ennek praktikus okai vannak: egyrészt utálom a gyúródeszkát elsikálni, másrészt miután szétkaptad, és összetekerted a tésztát, gyakorlatilag lehetetlen úgy felemelni, hogy ne hulljon szét. Viszont a sütőpapírral csak simán bele tudod emelni a kenyérsütő formába
…és végül, mint mindig: A Magosboltban szinte minden alapanyagot megtalálsz. Ráadásul van valami spéci cuccuk, amivel annyira finomra tudják darálni a mákot, hogy egészen más még az íze is, mint a bolti, előre darált változatnak. A hozzávalókat belinkelem nektek, hogy könnyebb dolgotok legyen.
Mákos babka
elkészítés: kb 2 óra + 30 perc sütés
forma mérete: kb 32cm-es kenyérforma
sütési hőfok: 200’C
hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg tönköly fehérliszt + 1 ek (tudom, hogy hülyén hangzik, de tényleg)
80 ml tej
70g cukor
2 tojás „L” méret
50g vaj
20g friss élesztő
csipet só
a krémhez:
200ml tej
150g mák
1 narancs héja
60 g cukor
100g fehér csoki
50g mazsola – opcionális nekem nagyon nem barátom)
a mázhoz
1/2 narancs leve
ugyanannyi viz mint narancslé
3 ek cukor
A tésztához: Az élesztőt, 1 tk cukor társaságában futtasd fel a tejben. A lisztet szitáld tálba,add hozzá a sót, és a cukrot. Keverd el, majd mehet a tojás, az olvasztott vaj, és végül az élesztős keverék is. Addig dagaszd, amíg sima nem lesz a tészta. Ha nagyon nedves, egy icipici liszttel tudsz rajta korrigálni. Letakarva, meleg helyen keleszd, amíg a duplájára nem nő. (1 másfél óra kell neki)
Közben készítsd el a krémet: Forrald fel a tejet a cukorral és a narancs héjával. Zárd el, keverd bele a mákot, és tedd félre, hogy kihűljön
Nnnna, most jön az a rész, ami marha bonyolultnak tűnik elsőre, de persze nem az 😉
Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki kb 5 mm vastagra (vagy vékonyra…kinek , hogy tetszik…) Próbálj téglalapot formálni, hogy minél egyenletesebben tudd majd feltekerni. Ha megvagy, kend meg a mákkrémmel, és oszlasd el rajta egyenletesen a csokikockákat, vagy cseppeket.
Tekerd fel a hosszabb oldal mentén (mint a rétest), és az egész cuccot tedd át egy sütőpapírra, mert ha kettévágtad már nem nagyon tudod majd mozgatni, és garantáltam krémes lesz minden. Nem tudom, te hogy vagy vele, de ahogy már mondtam, én utálok gyúródeszkát takarítani… Hosszában vágd ketté a tekercset, kicsit fordítsd ki az oldalakat, és egyszerűen tekerd össze.
Aztán az egészet tedd át a formába.
Ismét hagyd kb 30 percet kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és légkeveréses fokozaton 30 perc alatt süsd készre. Félidőben érdemes letakarni, meg nagyon barnul a teteje. A végén elég csalóka a dolog, mert nagyon puha a tészta, de ne süsd tovább, mert rommá szárítod.
Amíg sül a kis cuki, készítsd el a mázat. A hozzávalókat tedd és magas lángon forrald kb 5 percet. Ha kész a babka, még forrón, a formában kend meg a mázzal. Hagyd még további 20 percet hűlni, mielőtt kiveszed, majd tedd át rácsra, hogy legalább langyos legyen, mielőtt nekiesel 😀