Mákos-fehércsokis babka

0
5552

Örök és olthatatlan szerelmem a mák iránt itthon már legendás. Férj, kapcsolatunk hajnalán jól tudta, hogy ha meg akar lepni valamivel, akkor a Daubneres mákos pozsonyi kiflivel nem tud mellélőni.
Bár mostanában már ritkán fordul ez elő, hogy néhány mákos kiflivel állítson haza – hmmm…azért ezt alkalomadtán majd meg is említem neki 😀 – de azért nem nélkülözzük itthon a mákos édességeket.

Most például, az ünnepekhez közeledve, mákos babka készült itthon. Ez nekem kicsit a „van élet a mákos bejglin kívül is” kategória. Persze még csak véletlenül sem szeretném háttérbe szorítani azt a mákos, vagy diós karácsonyi klasszikust, de lássuk be, jó néha új dolgokat is kipróbálni.

Mákos babka

A mákos babka tulajdonképpen egy töltelékes kalács, sok-sok krémes mákkal, fehércsokival, könnyű, pihe-puha tésztával. A krémbe belereszeltem egy narancs héját is, amitől frissebb, könnyedebb lett az íze, a narancs levéből pedig szirupot készítettem, amivel a kisült kalácsot még forrón átkentem. Így gyönyörű, fényes lett, diszkréten narancsos, és picit ragacsos.

Mákos babka

A receptben szereplő arányokat „L” méretű tojáshoz adtam meg. Ha kisebbet használsz, akkor az 1 evőkanál lisztet hagyd el nyugodtan. Ez egy elég lágy tészta, viszonylag sok idő kell neki, amíg szép, fényes, és már nem ragacsos a tészta. Lehetőleg minél kevesebb plusz lisztet tegyél bele, mert különben nem lesz ennyire puha és könnyű a végeredmény.

Ha még narancsosabbra készítenéd, akkor a mákos töltelékhez használt tej egy részét cseréld ki a megfelelő mennyiségű frissen facsart narancslére.

A fehér csoki, azon kívül, hogy nagyon finom, még egy kis plusz textúrát is ad a krémnek. Én most táblás fehércsokit használtam, de a csokicsepp még jobb bele.

Mákos babka


A babkát mindig sütőpapíron formázom, vagyis mielőtt kettévágom, a tekercset átteszem egy papírra. Ennek praktikus okai vannak: egyrészt utálom a gyúródeszkát elsikálni, másrészt miután szétkaptad, és összetekerted a tésztát, gyakorlatilag lehetetlen úgy felemelni, hogy ne hulljon szét. Viszont a sütőpapírral csak simán bele tudod emelni a kenyérsütő formába

…és végül, mint mindig: A Magosboltban szinte minden alapanyagot megtalálsz. Ráadásul van valami spéci cuccuk, amivel annyira finomra tudják darálni a mákot, hogy egészen más még az íze is, mint a bolti, előre darált változatnak. A hozzávalókat belinkelem nektek, hogy könnyebb dolgotok legyen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét