Ez a túrós, paradicsomos pite ropogós, és fűszeres tésztában, parmezános, bazsalikomos túrókrémmel, a tetején pedig krémesre sült paradicsommal – és némi friss paradicsomsalátával – tökéletes választás nem csak ebédre, de akár másnap reggelire is
Imádjuk a sós pitéket, mert amellett, hogy nagyon finomak, nagyon praktikusak is. Simán elkészítheted előre is, és nyáron akár kirándulni is magaddal viheted – oké, ja hosszabb útra indulsz, azért ehhez nem árt egy hűtőtáska, a túró miatt, de egy könnyű sétára tökéletes uzsonna
A tészta a hagyományos mellett némi teljes kiőrlésű lisztet is tartalmaz, amitől isteni, enyhén diós íze lett. Szerintem minden sós pite tésztának nagyon jót tesz egy kevés tk liszt
A túrós tölteléket most a Nádudvari Fitness túrójából készítettem, de hagyományos változatot is bátran használhatsz hozzá, ugyanezekkel az arányokkal és hozzávalókkal
Tippek és trükkök
– a kivehető aljú piteformából könnyebben ki tudod varázsolni a kész pitét úgy, hogy egyben is maradjon
– ha teheted, használj többféle paradicsomot. A különböző fajták eltérő íze tök jót tesz neki
– melegen és langyosan is finom, könnyű ebédre, vagy kiadós reggelire.
Túrós paradicsomos pite
forma: 22cm átmérőjű pite forma
4 személyre
az alaphoz:
150g liszt
50g teljes kiőrlésű liszt
100g kókuszolaj vagy hideg vaj
1/2 tk só
2-4 evőkanál hideg víz
1 tk petrezselyem
a krém
500g Nádudvari Fitness sovány Túró
2 tojás
30g reszelt parmezán
1 tk fokhagyma granulátum vagy 1 gerezd friss
1 ek bazsalikom
1/2 tk Só
bors – ízlés szerint
tetejére: 3-4 szem paradicsom
2 ek reszelt parmezán
8-10 friss bazsalikomlevél
A tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt aprítsd morzsára. Apránként add hozzá a vizet addig, amíg, ha az ujjaddal összenyomod a tésztát, az összeáll. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, nyújtsd ki 0,5cm vékonyra és béleld ki vele a piteformát. 25-30 percre tedd hűtőbe, majd szurkáld meg, és mehet a 190 fokos, légkeveréses sütőbe, 10 perc elősütésre.
Közben készítsd el a krémet: a túrót villával törd össze, add hozzá a tojást a parmezánt, a fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal, és keverd simára. A krémet kanalazd az elősütött pitetésztára, a tetejét simítsd el, és borítsd be a paradicsomszeletekkel. A tetejét szórd meg finomra reszelt parmezánnal, és told vissza a sütőbe 25 percre. Tálald friss bazsalikomlevelekkel, és paradicsomsalátával