Túrós paradicsomos pite 

0
153

Ez a túrós, paradicsomos pite ropogós, és fűszeres tésztában, parmezános, bazsalikomos túrókrémmel, a tetején pedig krémesre sült paradicsommal – és némi friss paradicsomsalátával – tökéletes választás nem csak ebédre, de akár másnap reggelire is


Imádjuk a sós pitéket, mert amellett, hogy nagyon finomak, nagyon praktikusak is. Simán elkészítheted előre is, és nyáron akár kirándulni is magaddal viheted – oké, ja hosszabb útra indulsz, azért ehhez nem árt egy hűtőtáska, a túró miatt, de egy könnyű sétára tökéletes uzsonna


A tészta a hagyományos mellett némi teljes kiőrlésű lisztet is tartalmaz, amitől isteni, enyhén diós íze lett. Szerintem minden sós pite tésztának nagyon jót tesz egy kevés tk liszt
A túrós tölteléket most a Nádudvari Fitness túrójából készítettem, de hagyományos változatot is bátran használhatsz hozzá, ugyanezekkel az arányokkal és hozzávalókkal

Tippek és trükkök

– a kivehető aljú piteformából könnyebben ki tudod varázsolni a kész pitét úgy, hogy egyben is maradjon
– ha teheted, használj többféle paradicsomot. A különböző fajták eltérő íze tök jót tesz neki
– melegen és langyosan is finom, könnyű ebédre, vagy kiadós reggelire. 

Túrós paradicsomos pite 
 
forma: 22cm átmérőjű pite forma 
4 személyre 
 
az alaphoz: 
150g liszt 
50g teljes kiőrlésű liszt 
100g kókuszolaj vagy hideg vaj
1/2 tk só 
2-4 evőkanál hideg víz 
1 tk petrezselyem 

a krém 
500g Nádudvari Fitness sovány Túró 
2 tojás 
30g reszelt parmezán 
1 tk fokhagyma granulátum vagy 1 gerezd friss 
1 ek bazsalikom 
1/2 tk Só 
bors – ízlés szerint 
 
tetejére: 3-4 szem paradicsom 
2 ek reszelt parmezán 
8-10 friss bazsalikomlevél  

A tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt aprítsd morzsára. Apránként add hozzá a vizet addig, amíg, ha az ujjaddal összenyomod a tésztát, az összeáll. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, nyújtsd ki 0,5cm vékonyra és béleld ki vele a piteformát. 25-30 percre tedd hűtőbe, majd szurkáld meg, és mehet a 190 fokos, légkeveréses sütőbe, 10 perc elősütésre. 
 
Közben készítsd el a krémet: a túrót villával törd össze, add hozzá a tojást a parmezánt, a fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal, és keverd simára. A krémet kanalazd az elősütött pitetésztára, a tetejét simítsd el, és borítsd be a paradicsomszeletekkel. A tetejét szórd meg finomra reszelt parmezánnal, és told vissza a sütőbe 25 percre. Tálald friss bazsalikomlevelekkel, és paradicsomsalátával

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét