Mákos zserbó

0
606

Azt hiszem kevesen vannak, akik ne szeretnék a zserbót, és biztos vagyok benne, hogy ebben az időszakban szinte minden asztalon megtalálható. Valamiért az van a köztudatban, hogy ez egy bonyolult, és időigényes süti, és ez engem is sokáig visszatartott attól, hogy nekilássak. Annyira, hogy tavaly karácsonykor készítettem el életem első zserbóját.

Még karácsony előtt megkérdezem mamát, hogy ő hogyan készíti (vagyis akkoriban már sajnos ritkábban…)
Háát, kiderült, hogy nem nagyon mér semmit, úgyhogy olyan kb-ra kaptam egy receptet, amihez anyu is hozzátette a saját emlékeit, aztán jött még a Horváth Ilona szakácskönyv is…

…az első tepsit gyorsan a második követte, mert tök száraz lett, és nagyon nem úgy nézett ki, mint a mamáé

De azért nehogymár ne tudjak megsütni egy zserbót olyanra, amilyenre kell. Vagyis amilyenre mi szeretjük: lágy, vékony tészta, krémes, és jó vastag töltelék, és egy picit ragacsos, kakaós máz

Így a három változatból lett egy negyedik, amit azóta is szívesen készítek. Ja, és az is kiderült, hogy ez közel sem annyira bonyolult, és annyi munka sincs vele, mint az ember elsőre gondolná.

Évekkel ezelőtt az egyik cukrászdában találkoztam először a mákos zserbóval, és mint mák-mániásnak természetesen kötelező darab volt. Amúgy meg tök vacak, mert rettenetesen száraz, és tulajdonképpen túl intenzív mák íze sem volt, de azért mindig tettem egy újabb próbát, ha arra jártam (nem, nem lett jobb…)
Végül úgy voltam vele, hogy lehet ezt jól is csinálni, és inkább elkészítettem a saját kedvem szerint, alapul véve a már jól bevált receptet.

mákos zserbó

Nna, ebben bizony van cukor, meg zsíír (ahh, egészen más lesz tőle, mint a vajtól, nem véletlen, hogy nagyanyáink zsírral sütöttek) sok jó, házi baracklekvár és még több mák.

A tészta a zsírtól eleinte omlós, majd másnapra teljesen bepuhul, de könnyű, és krémes marad. Jaa, és az egész munka 10 perc volt vele, mert a tészta hozzávalóit simán belepakoltam az aprítóba, és 20 mp alatt elkészült, és tökéletes állagú lett. Amíg a sütő bemelegedett, össze is raktam az egészet.

Ez egy nagyon lágy tészta, érdemes a zsírt, vagy a vajat hidegen hozzátenni.
Ha nagyon puhának éreznéd, akkor inkább tedd be egy rövid időre a hűtőbe, és használj alá több lisztet a nyújtásnál. De ha lehet, a tésztába ne tegyél több lisztet, hogy megmaradjon ez a nagyon könnyű, és puha állaga.

mákos zserbó

Mivel Mama mindig ilyen kakaós mázat készített a tetejére, így nekem ez az igazi zserbó “tető”, vagyis nálam is ezzel készül.

A szép, fényes máz titka, hogy adj neki időt. Vagyis mindenképpen várd ki, amíg a cukor teljesen elolvad. Ezt könnyen ellenőrizheted, ha egy cseppet elmorzsolsz az ujjad között. Ha szemcsés, akkor még nem jó. És még fényesebb lesz, ha a vajjal fokozatosan visszahűtöd. Miután ráöntötted a tészta tetejére, nagyon hamar meghúz, így gyorsan kell vele dolgoznod, hogy ne legyen darabos. Egy spatulával szoktam szétsimogatni, szerintem ezzel a legegyszerűbb. Bár elsőre ezt nehéz elhinni, de a receptben szereplő tészta méretéhez pont elég lesz majd a máz is. 

mákos zserbó



Nálam – a többi sütihez hasonlóan – ez is kisebb adagban készült, de nyugodtan duplázd a mennyiségeket. 

A hagyományos, diós változatot pontosan ugyanígy, ugyanezekkel az arányokkal készítem, csak mák helyett dió kerül bele.

Válassz jó minőségű alapanyagot, mert csak abból lehet igazán finomakat sütni.
Én továbbra is nagyon jó szívvel ajánlom a Magosbolt-os mákot, hidd el, nem fogsz majd csalódni benne. Ha pedig te is hasonlóan imádod a mákot, rendelj mindjárt dupla (tripla ;)) adagot, és próbáld ki a Mákos-fehércsokis babkát is

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét