Hallottam olyanokról, akik ismernek olyanokat, akiknél még lehet maradék húsvéti sonka… 😀
…na nem nálunk, mert abból én nem tudok itthonra eleget készíteni, de vannak ilyen városi legendák 😉
Szóóval, ha már nagyon nem tudnál mit kezdeni a húsvéti túlélőkkel, akkor itt egy maradékmentő változat
Ez tulajdonképpen valahol félúton van a máglyarakás és a francia pirítós között, csak sós változatban: Főtt, füstölt sonka, egy kis sós kalács, újhagyma, és némi sajt – csak mert sajttal minden jobb. Az egész leöntve tejjel elkevert tojással, majd sajttal a tetején (nyiilváán :D) ropogósra sütve
…és ennyi 🙂 puha, füstös, és némi növénnyel tökéletes akár könnyű ebédre, vagy kiadós reggelire.
Vagy vacsorára, bár erről nem tudok nyilatkozni, mert nem szoktunk vacsorázni
_____
Sonkás-tojásos kenyérpuding
forma mérete: 18 cm átmérőjű csatos tortaforma
sütési hőfok: 180’C
elkészítés: kb 1 óra
Hozzávalók:
200g főtt, füstölt sonka
4 tojás
150ml tej
200g szikkadt sós kalács
só – a sonkától függően
150g reszelt trappista
2-3 szál újhagyma
bors, ízlés szerint
A kenyeret és a sonkát vágd falatnyi kockákra, az újhagymát karikázd fel. A tojást verd fel, add hozzá a sót, és a borsot. A kenyér és sonkakockákat, a hagymakarikákkal együtt tedd egy nagyobb tálba, reszeld hozzá a sajt 2/3 részét, és öntsd nyakon a tojásos cuccal. Forgasd össze alaposan, hogy a szósz mindenhol jól átjárja. Tedd sütőpapírral bélelt formába, nyomkodd le alaposan, és szórd meg a maradék sajttal. Légkeveréses sütőben, 180’C-on süsd 25-30 percet, amíg a teteje meg nem pirul. Mielőtt felvágnád, kicsit hagyd hűlni 🙂