Sült ricotta torta

2
1157

Ez a ricotta torta valahol a klasszik túrótorta és a sajttorta között helyezkedik el félúton. Krémes, és lágy, viszont sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mint a krémsajttal készült rokonának.

És ha már szóba került a túró…

Tudod, mi a különbség a túró és a ricotta között?

Az olaszok tejterméke, a ricotta egy tejízű, semleges, krémes állagú alapanyag, szemben a savanykásabb ízű, és általában rögösebb szerkezetű túróval. De a különbség nem csak ebben mutatkozik meg. A ricotta tejsavóból készül, ami a sajtkészítésből megmarad, a túró ezzel szemben aludttejből.

Mivel nem egy karakteres ízű darab – mármint a ricotta – így igazán változatosan használható alapanyag. Sós változatban gazdagíthatsz vele mártást, tölthetsz vele tésztát, jó helyen van a lasagne-ban, vagy akár húsmentes gombócot is készíthetsz belőle. Édesen pedig lehet a klasszikus cannoli tölteléke, szendvicskrém, vagy most ez a sült ricotta torta

ricotta torta

Bár ez a torta önmagában is stabil, szerettem volna ha a lágy krém mellett valami ropogós is van benne, így az egészet réteslapba “csomagoltam”. Végül egy fanyar erdeigyümölcs kompóttal tálaltam.

Szerintem szobahőmérsékletűen a legjobb, a meleg kompóttal a tetején, de férj szerint inkább hidegen, a szintén hideg gyümölcs-öntettel. A különbség egyébként tényleg hatalmas: a hűtőből kivett torta sokkal sűrűbbnek hat, szinte már egy sütés nélküli túrótorta állagú, míg a langyosabb változat sokkal lazább, könnyebb, mint egy kis laza felső.

Nekem ez utóbbi már akár a bekuckózós, őszi desszertekre is emlékeztet, mikor odagömbizel a kanapéra egy szelet illatózó, meleg gyümölccsel körített sütivel, és egy pohár meleg almaborral

Szóval ez egy sokarcú süti, és azt mondom, inkább próbáld ki, és döntsd el magad, melyik a nyerőbb változat 😉

ricotta torta

A kompóthoz fagyasztott gyümölcsöt használtam, vegyes erdei gyümölcsöt. De természetesen más, bogyós gyümölcsből is elkészíthető. Lehetőleg valamilyen fanyar darabot válassz, szerintem ehhez a sütihez nem igazán passzol pl egy barackból, vagy almából készült mártás.
Mivel szeretettem volna, ha a szemek egyben maradnak, így csak egészen keveset főztem, és egy kevés kukoricakeményítővel sűrítettem be. Cukor egészen kevés van benne, csak annyi, ami kihozza a gyümölcsök természetes édességét, és ellensúlyozza a citromot. Ez utóbbi azért is jó, mert így megmarad a szép, piros színe, nem barnul be.

A réteslappal ne tökölj túl sokat. Csak vékonyan kend le vajjal, és mehet is a tepsibe. Ha szakad, szakad…ne nagyon izmolj rajta. A lényeg, hogy úgy töltsd ki a tepsit, hogy végül mindenhova kb egyenletesen jusson.

A sütőben először majd jól felpúposodik az egész, kb mintha ki akarna mászni a formából, de ne aggódj, nem fog. Sőt, végül szépen vissza is húzódik majd. És ha már sütés: elég becsapós a dolog. Úgy néz ki, mintha még folyós lenne az egész, de nem az. Ha fogpiszkálót szúrsz bele, látod majd, hogy bár nagyon lágy az egész, de mégis megsült. Bár szerintem ezt a tortát nem is igazán tudod túlsütni. Szerinte képtelen arra, hogy kiszáradjon, max megég a teteje és körben a rétes. Azért ezt lehetőleg kerüld el. 😛 Miután a sütőt kikapcsoltad, hagyd még bent 30 percet, és további 30 perc után vedd csak ki a tortaformából is.

Ez a torta inkább citrusos, nem kifejezettem egy édes krém. Tulajdonképpen akár reggelire is simán el tudom képzelni. Ha az édesebb tortákat kedveled, még egy kis édesítőt/cukrot/amit használsz tegyél bele. Nekünk így elég volt, pláne a gyümölccsel kiegészítve.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét