Ez a ricotta torta valahol a klasszik túrótorta és a sajttorta között helyezkedik el félúton. Krémes, és lágy, viszont sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mint a krémsajttal készült rokonának.
És ha már szóba került a túró…
Tudod, mi a különbség a túró és a ricotta között?
Az olaszok tejterméke, a ricotta egy tejízű, semleges, krémes állagú alapanyag, szemben a savanykásabb ízű, és általában rögösebb szerkezetű túróval. De a különbség nem csak ebben mutatkozik meg. A ricotta tejsavóból készül, ami a sajtkészítésből megmarad, a túró ezzel szemben aludttejből.
Mivel nem egy karakteres ízű darab – mármint a ricotta – így igazán változatosan használható alapanyag. Sós változatban gazdagíthatsz vele mártást, tölthetsz vele tésztát, jó helyen van a lasagne-ban, vagy akár húsmentes gombócot is készíthetsz belőle. Édesen pedig lehet a klasszikus cannoli tölteléke, szendvicskrém, vagy most ez a sült ricotta torta
Bár ez a torta önmagában is stabil, szerettem volna ha a lágy krém mellett valami ropogós is van benne, így az egészet réteslapba „csomagoltam”. Végül egy fanyar erdeigyümölcs kompóttal tálaltam.
Szerintem szobahőmérsékletűen a legjobb, a meleg kompóttal a tetején, de férj szerint inkább hidegen, a szintén hideg gyümölcs-öntettel. A különbség egyébként tényleg hatalmas: a hűtőből kivett torta sokkal sűrűbbnek hat, szinte már egy sütés nélküli túrótorta állagú, míg a langyosabb változat sokkal lazább, könnyebb, mint egy kis laza felső.
Nekem ez utóbbi már akár a bekuckózós, őszi desszertekre is emlékeztet, mikor odagömbizel a kanapéra egy szelet illatózó, meleg gyümölccsel körített sütivel, és egy pohár meleg almaborral
Szóval ez egy sokarcú süti, és azt mondom, inkább próbáld ki, és döntsd el magad, melyik a nyerőbb változat 😉
A kompóthoz fagyasztott gyümölcsöt használtam, vegyes erdei gyümölcsöt. De természetesen más, bogyós gyümölcsből is elkészíthető. Lehetőleg valamilyen fanyar darabot válassz, szerintem ehhez a sütihez nem igazán passzol pl egy barackból, vagy almából készült mártás.
Mivel szeretettem volna, ha a szemek egyben maradnak, így csak egészen keveset főztem, és egy kevés kukoricakeményítővel sűrítettem be. Cukor egészen kevés van benne, csak annyi, ami kihozza a gyümölcsök természetes édességét, és ellensúlyozza a citromot. Ez utóbbi azért is jó, mert így megmarad a szép, piros színe, nem barnul be.
A réteslappal ne tökölj túl sokat. Csak vékonyan kend le vajjal, és mehet is a tepsibe. Ha szakad, szakad…ne nagyon izmolj rajta. A lényeg, hogy úgy töltsd ki a tepsit, hogy végül mindenhova kb egyenletesen jusson.
A sütőben először majd jól felpúposodik az egész, kb mintha ki akarna mászni a formából, de ne aggódj, nem fog. Sőt, végül szépen vissza is húzódik majd. És ha már sütés: elég becsapós a dolog. Úgy néz ki, mintha még folyós lenne az egész, de nem az. Ha fogpiszkálót szúrsz bele, látod majd, hogy bár nagyon lágy az egész, de mégis megsült. Bár szerintem ezt a tortát nem is igazán tudod túlsütni. Szerinte képtelen arra, hogy kiszáradjon, max megég a teteje és körben a rétes. Azért ezt lehetőleg kerüld el. 😛 Miután a sütőt kikapcsoltad, hagyd még bent 30 percet, és további 30 perc után vedd csak ki a tortaformából is.
Ez a torta inkább citrusos, nem kifejezettem egy édes krém. Tulajdonképpen akár reggelire is simán el tudom képzelni. Ha az édesebb tortákat kedveled, még egy kis édesítőt/cukrot/amit használsz tegyél bele. Nekünk így elég volt, pláne a gyümölccsel kiegészítve.
Sült ricotta torta
Elkészítés: kb 70 perc
Forma átmérője: 16cm
Sütési hőfok: 170’C
hozzávalók:
4-5 lap rétestészta
4 ek vaj
a krémhez:
500g ricotta
100ml habtejszín
100g méz
50g cukor
4 tojás
1 citrom héja
2 ek citromlé
a kompóthoz:
150g erdei gyümölcs (friss vagy fagyasztott)
100ml víz
2 ek cukor
1/2 citrom leve
1 púpos tk kukoricakeményítő 3 ek vízben feloldva
A réteslapot terítsd szét, egyenként kend meg olvasztott vajjal, és szintén egyenként béleld ki vele az előzőleg vékonyan kivajazott tortaformát.
A ricottát és a tejszínnel kézi robotgéppel habosítsd ki, mehet hozzá a tojás, a méz, a cukor, a citrom héja és leve is. A masszát öntsd a kibélelt tortaformába, és 170 fokos, légkeveréses sütőben
50 perc alatt süsd készre. Hagyd a kikapcsolt sütőben további 30 percre, majd még 30 percet hűlni a formában, mielőtt tálra teszed.
Közben készítsd el az öntetet: a gyümölcsöt a vízzel a cukorral és a citrommal tedd lábosba, és forral fel. Főzd kb 5 percet, majd add hozzá a vízben feloldott kukoricakeményítőt
További 5 perc alatt sűrítsd be.
A tortát tálald langyosan vagy hidegen, egy nagy adag erdei gyümölcs mártással nyakon öntve
Ez nagyon finom lehet! Tuti megsutom😍
Koszi.
Örülök, hogy megtetszett, nagyon szívesen 🙂