Már többször írtam, hogy gyerekkoromban anyu egy időben nagyon próbálkozott, hogy meghonosítsa a családban a sajttortát, de elég komoly ellenállásba ütközött. Konkrétan megkóstolni sem voltam hajlandó. Aztán néhány éve, mikor megkóstoltam végre, rájöttem, hogy éveken keresztül megfosztottam magam – de miééért?? – a sajttorta-élménytől.
Teermésztesen a lányomnál sincs ez másképp, ha azt mondom, hogy sajttorta, akkor ö sem kér egy falatot sem…
…viszont, ha tejszínes-mascarponés tortának hívom? Nnna, akkor persze már jöhet. Ha pedig még barack is van benne – pláne babapiskóta – akkor nem tudok mellélőni
Nem csak nyáron, hanem egész évben szeretjük ezeket a sütés nélküli tortákat, de nyilván a nyári forróságban kifejezetten praktikusak.
A keksz helyett most a piskótára esett a választásom, ami a baracklétől és a krémtől istenien bepuhult. Kifejezetten piskóta érzete lett. Az alapvetően tömény és sűrű mascarpone sokkal könnyebb és lazább a tejszín és a barack „lekvár miatt”, a beleforgatott friss gyümölcsök pedig kellemes textúrát adnak neki. Nem túl édes, kellemesen krémes és gyümölcsös. Tökéletes nyári desszert egy meleg napon. Mivel édes volt a barack, nekem nem hiányzott a cukor, de ha úgy érzed, egy kevés porcukorral édesítsd.
Nektarint használtam, de az őszibarack, vagy bármilyen más, puha gyümölcs is tökéletesen alkalmas hozzá. A tetejére viszont barackból lehetőleg a magbaváló fajtát válaszd, különben iszonyat szívás elkészíteni a vékony szeleteket. Tulajdonképpen már félbe vágni is iszonyat macera.
A tetejét barackszeletekkel dekoráltam: Egyszerűen ketté vágtam a nektarint, vékonyan felszeleteltem, és a szeleteket eltoltam egymás mellett. Így ment a megdermedt krém tetejére. Végül belepotyogtattam néhány szem ribizlit, és megszórtam mandulalapokkal. De ha nem szeretnél vele tökölni, simán mehet rá a gyümölcs kockázva, vagy körben lerakva a szeleteket.
Nektarinos sajttorta
Elkészítés: kb 30 perc + hűtő
Forma mérete: 16cm
Sütési hőfok: véletlenül sincs ilyen 😉
hozzávalók:
kb 200g piskóta
1/2 nektarin
50g cukor
150ml víz
a krémhez:
250g mascarpone
200ml habtejszín
1,5db nektarin
5g zselatin
1-3 ek porcukor (ízlés szerint)
1db nektarin felkockázva
a tetejére: 3-4 szem nektarin
A piskótát késsel igazítsd a használt tortaforma méretére. A fél nektarint vágd kisebb kockákra, és a cukorral és a vízzel együtt tedd lábosba, és forral fel. Tulajdonképpen készíts egy barackos cukorszirupot. Kb 10 perc alatt főzd szét. Ha nagyon nem hagyja magát, ess neki egy botmixerrel, és pürésítsd. Ebbe fogjuk majd mártani a piskóta-rudakat. Úgyhogy tedd félre, had hűljön ki kicsit. Az alsó piskóták mindkét felét forgasd bele a „baracklébe”, de amit az oldalára teszel, annak csak az egyik felét. A cukrosat ne, és úgy állítsd fel, hogy az (vagyis a nem bemártott) kerüljön kívülre. Ha ezzel megvagy, jöhet a krém: A maradék cukorsziruphoz add hozzá a másfél nektarint, és turmixold le. Tedd lábosba, és add hozzá a kevés vízben feloldott zselatint. Forrósítsd fel, de ne forrald. Picit hagyd, had hűljön.
A mascarponét picit habosítsd ki, és mehet hozzá a zselatinos, gyümölcsös keverék, és a plusz porcukor is, ha szükségét érzed. Keverd bele a kockára vágott barackot, végül forgasd bele a lazán felvert tejszínhabot is. Öntsd az egészet a piskótaágyra, és mehet a hűtőbe kb 4 órára.
A tetejét díszítsd kedved szerint, és más tálalhatod is