Barackos sajttorta

0
2253

Már többször írtam, hogy gyerekkoromban anyu egy időben nagyon próbálkozott, hogy meghonosítsa a családban a sajttortát, de elég komoly ellenállásba ütközött. Konkrétan megkóstolni sem voltam hajlandó. Aztán néhány éve, mikor megkóstoltam végre, rájöttem, hogy éveken keresztül megfosztottam magam – de miééért?? – a sajttorta-élménytől.
Teermésztesen a lányomnál sincs ez másképp, ha azt mondom, hogy sajttorta, akkor ö sem kér egy falatot sem…

…viszont, ha tejszínes-mascarponés tortának hívom? Nnna, akkor persze már jöhet. Ha pedig még barack is van benne – pláne babapiskóta – akkor nem tudok mellélőni

barackos sajttorta

Nem csak nyáron, hanem egész évben szeretjük ezeket a sütés nélküli tortákat, de nyilván a nyári forróságban kifejezetten praktikusak.

A keksz helyett most a piskótára esett a választásom, ami a baracklétől és a krémtől istenien bepuhult. Kifejezetten piskóta érzete lett. Az alapvetően tömény és sűrű mascarpone sokkal könnyebb és lazább a tejszín és a barack „lekvár miatt”, a beleforgatott friss gyümölcsök pedig kellemes textúrát adnak neki. Nem túl édes, kellemesen krémes és gyümölcsös. Tökéletes nyári desszert egy meleg napon. Mivel édes volt a barack, nekem nem hiányzott a cukor, de ha úgy érzed, egy kevés porcukorral édesítsd.

Nektarint használtam, de az őszibarack, vagy bármilyen más, puha gyümölcs is tökéletesen alkalmas hozzá. A tetejére viszont barackból lehetőleg a magbaváló fajtát válaszd, különben iszonyat szívás elkészíteni a vékony szeleteket. Tulajdonképpen már félbe vágni is iszonyat macera.


A tetejét barackszeletekkel dekoráltam: Egyszerűen ketté vágtam a nektarint, vékonyan felszeleteltem, és a szeleteket eltoltam egymás mellett. Így ment a megdermedt krém tetejére. Végül belepotyogtattam néhány szem ribizlit, és megszórtam mandulalapokkal. De ha nem szeretnél vele tökölni, simán mehet rá a gyümölcs kockázva, vagy körben lerakva a szeleteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét