Sütőtökös zsemle

0
5188

Két régebbi recept, a Tökös zsemlék, és a Sütőtökös bagett boldog találkozásából született meg ez a kívül-belül sütőtökös zsemle, ami pihe-puha, laza szerkezetű, és látványra is dekoratív darab.

Nem, egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont a töktől egyrészt gyönyörű színe lesz, másrészt csodás állaga.

jahh…és tuti a te gyerekednek lesz a legmenőbb uzsija a suliban… 😀

tokos zsemle3

Bár talán ránézésre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de egyáltalán nem az. Készítettem hozzá egy videót, mert tényleg sokkal bonyolultabb leírni, mint megmutatni.

A tök lehetőleg sütve legyen, mert úgy sokkal szárazabb, mintha főtt tököt használnál. Az utóbbi esetben a megadott mennyiségekkel ragacsos lesz a tészta. Ha mégis csak főtt tök van otthon, akkor csökkentsd a víz mennyiségét.

tökös zsemle

Tippek…

– Kelt tésztánál mindig frissentartó fóliával takarom le a tésztát. Tudom, hogy nem túl dekoratív, viszont nem engedi, hogy a tészta teteje kiszáradjon, és picit be is dunsztolja, jobban megtartja a meleget. Ez vonatkozik arra is, amíg a madzaggal varázsolsz: ami már elkészült, takard le. Ha úgy érzed lassan haladsz ( a második után már megy, mint a karikacsapás) a tésztát is takard le, ne száradjon ki.

– A zsemlék formázásánál picit lisztezd be a kigömbölyített tésztát: így könnyebben meg tudod igazítani rajta a madzagot.

– Nagyon fontos, hogy a spárga lazán legyen a tésztán, hogy legyen helye tovább kelni, illetve a sütésnél is tovább nő majd. Nem az a gond, hogy nagyon kidudorodik a spárga mellett, hanem, hogy ott megtörik a tészta és nem lesz szép. Ha ez akkor is megtörténik, ha laza maradt, akkor nem kelt eleget a sütés előtt, és hirtelen nőtt meg a térfogata, a tészta felülete nem tudta követni a növekedést, és megadta magát. Ettől ugyanolyan finom lesz, csak tök bosszantó, hogy sokat dolgozol vele, mégsem lesz olyan, mint szeretnéd.

– Mindenképpen pamut zsineget használj. Én pékzsineget szoktam, pl KIK-ben bármikor kapható.

…és, hogy mennyire tényleg nincs sütőtök íze: Gyerkőc és Férj természetesen még nagy lelkesen azon melegében elfelezett egy zsömit. Mindkettő nagyon lelkes volt, aztán mikor írtam a receptet hozzá, csemete nagy szemekkel pillázott, hogy „ebben süütőőtök is voolt?” mondom igen, miért érezted benne? – jahh, nem (mondjuk nem mintha nem szeretné a tököt, de mindegy is :D) Szóval mondhatom, hogy #kidapproved 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét