Két régebbi recept, a Tökös zsemlék, és a Sütőtökös bagett boldog találkozásából született meg ez a kívül-belül sütőtökös zsemle, ami pihe-puha, laza szerkezetű, és látványra is dekoratív darab.
Nem, egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont a töktől egyrészt gyönyörű színe lesz, másrészt csodás állaga.
jahh…és tuti a te gyerekednek lesz a legmenőbb uzsija a suliban… 😀
Bár talán ránézésre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de egyáltalán nem az. Készítettem hozzá egy videót, mert tényleg sokkal bonyolultabb leírni, mint megmutatni.
A tök lehetőleg sütve legyen, mert úgy sokkal szárazabb, mintha főtt tököt használnál. Az utóbbi esetben a megadott mennyiségekkel ragacsos lesz a tészta. Ha mégis csak főtt tök van otthon, akkor csökkentsd a víz mennyiségét.
Tippek…
– Kelt tésztánál mindig frissentartó fóliával takarom le a tésztát. Tudom, hogy nem túl dekoratív, viszont nem engedi, hogy a tészta teteje kiszáradjon, és picit be is dunsztolja, jobban megtartja a meleget. Ez vonatkozik arra is, amíg a madzaggal varázsolsz: ami már elkészült, takard le. Ha úgy érzed lassan haladsz ( a második után már megy, mint a karikacsapás) a tésztát is takard le, ne száradjon ki.
– A zsemlék formázásánál picit lisztezd be a kigömbölyített tésztát: így könnyebben meg tudod igazítani rajta a madzagot.
– Nagyon fontos, hogy a spárga lazán legyen a tésztán, hogy legyen helye tovább kelni, illetve a sütésnél is tovább nő majd. Nem az a gond, hogy nagyon kidudorodik a spárga mellett, hanem, hogy ott megtörik a tészta és nem lesz szép. Ha ez akkor is megtörténik, ha laza maradt, akkor nem kelt eleget a sütés előtt, és hirtelen nőtt meg a térfogata, a tészta felülete nem tudta követni a növekedést, és megadta magát. Ettől ugyanolyan finom lesz, csak tök bosszantó, hogy sokat dolgozol vele, mégsem lesz olyan, mint szeretnéd.
– Mindenképpen pamut zsineget használj. Én pékzsineget szoktam, pl KIK-ben bármikor kapható.
…és, hogy mennyire tényleg nincs sütőtök íze: Gyerkőc és Férj természetesen még nagy lelkesen azon melegében elfelezett egy zsömit. Mindkettő nagyon lelkes volt, aztán mikor írtam a receptet hozzá, csemete nagy szemekkel pillázott, hogy „ebben süütőőtök is voolt?” mondom igen, miért érezted benne? – jahh, nem (mondjuk nem mintha nem szeretné a tököt, de mindegy is :D) Szóval mondhatom, hogy #kidapproved 😉
Sütőtökös zsemle
Elkészítés: kb 1,5 óra
Adag:10-12 darab
Sütési hőfok:200’C
hozzávalók:
500g liszt
100ml víz
25g élesztő
1 tojás
60g vaj
250g sütőtökpüré
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
Az élesztőt morzsold a vízbe, a cukorral együtt futtasd fel. Az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Letakarva keleszd kb 30 percet, vagy amíg kb 80 százalékkal meg nem nő.
Oszd 10 nagyobb, vagy 12 kisebb kb egyenlő részre. Egyenként gömbölyítsd ki. Enyhén lisztezd meg a tésztát. Vágj egy kb 80cm hosszú madzagot. A közepére fektesd a tésztagombócot, hurkold át, fordíts rajta egyet, és ismét készíts hurkot. Majd jöhet az utolsó is.
A tetején kösd meg, igazítsd el a spárgát úgy, hogy egyenlő részre ossza a tésztát és tedd félre. Ha elkészültél az összessel, letakarva keleszd további 40 percet, majd 200’C-os, légkeveréses sütőben 13 perc alatt süsd készre.
Hagyd hűlni kb 10 percet és óvatosan távolítsd el a zsineget: csípd el alul és felül, és óvatosan húzd át vagy ki a tésztából.