Emlékeztek még a nyuszikás viccre:
– Répatorta van?
– Nincs nyuszika
másnap…
– Répatorta van?
– Nincs nyuszika
másnap…
– Répatorta van?
– Van nyuszika
– Fúj, akkor az undorító…
Nnna, miután ezt anno gyerekkoromban naagyon sokszor hallottam, nem is tudom mit gondolt anyu, mikor először sütött otthon répatortát. Ez úgy a 90-es évek eleje, azért akkoriban még nem volt annyira hétköznapi darab
Sajt a tortán…nemááár…:)
Nem elég, hogy réépaa van egy tortában, de most komoly, hogy ez még egy réteg sajttal is meg van fejelve. Annyira szürreálisan hangzott, hogy évekig nem voltam hajlandó megkóstolni sem. Szegény anyukám hiába bizonygatta, hogy de higgyem el, nincs sem répa íze, sem nem sós a sajt, és nem is sajt ízű, nem voltam hajlandó kötélnek állni.
Évek teltek el, mire beadtam a derekam, és kb szerelem volt első látásra, úgyhogy bocs anyuci, igazad volt, tényleg nem kellett volna ilyen sokáig ellenállni, tök pancser vagyok 😀
Amúgy ezt pont leírhatnám a sajttortával kapcsolatban is…ááá, hagyjuk is…
A piskóta szaftos, levegős, fűszeres, imádom, hogy ropog benne a dió, a krém pedig lágy, és krémes. Mivel itthon nagyon nem szeretjük a nagyon édes és vajas krémeket, így ebbe sem került vaj. Csak tejszín és mascarpone, és egy kevés porcukor. Ez utóbbiból nyugodtan mehet még bele, ha neked nem lenne elég. Kóstold meg, és ízlésed szerint édesítsd.
Szerintem az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető torta, igazi tavaszi ízkavalkád. Nálunk a legkisebb is imádja – mondjuk nem azzal kezdtem, hogy bedobtam neki az emlegetett viccet 😛
A fülekhez négy, vékony meggyfa ágat használtam, ami már elkezdett rügyezni. Erre tekerem 1-1 ág majoránnát. Jó, ezek nyilván nem mindig vannak kéznél, de pl nyugodtan használhatsz valami apróbb levelű fűszernövény ágat is, aminek nem lágy a szára, pl kakukkfüvet. De akár néhány sárgarépa-hullámmal is dekorálhatsz, vagy hagyd csak egyszerűen csupaszon a krémet.
A lényeg, hogy hacsak nincs valami extra méretű hűtőd, akkor a füleket csak „tálalás” előtt szúrd bele. Az ágak végét tekerd be egy kis alufóliába.
Répatorta
elkészítés: kb 90 perc
forma mérete: 16cm-es tortaforma
sütési hőfok: 180’C
hozzávalók:
250g liszt
100g cukor
100g barnacukor
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 ek fahéj
1/4 tk szerecsendió
1/4 tk szegfűszeg
só
3 tojás
190g görög joghurt
250g reszelt sárgarépa
70g dió
200ml étolaj
a krémhez:
200ml habtejszín
250g mascarpone
1 csomag zselatin fix
50-60g porcukor
Keverd el a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót, és tedd félre.
A tojást robotgéppel verd habosra, add hozzá görög joghurtot, a kétféle cukrot, majd az olajat is. A nedves hozzávalókhoz keverd az előzőleg összevegyített szárazakat, és ha már majdnem összeállt, forgasd bele a répát és a diót is. Nem kell agyon keverni, épp csak álljon össze.
Oszd el két, sütőpapírral bélelt tortaformába, és 180 fokon, kb 30 perc alatt süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd. Ha kész, fejjel lefelé borítsd egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
A krémhez a hideg tejszínt verd laza habbá, mehet hozzá a cukor és a zselatin fix, végül a mascarpone is. Vigyázz, hogy ne keverj vajat belőle, de azért ne legyen már híg.
A krém felével töltsd meg a tortát, a maradékkal pedig vond be vékonyan a torta oldalát, és vastagabban a tetejét. Végül dekoráld kedved szerint
Mielőtt felvágod, kb 1 órára tedd be a hűtőbe, hogy a krém kicsit megszilárduljon