Csokis kosárkák húsvétra

0
2420

Nem vagyunk vallásosak, így bevallom nálunk a húsvét elsősorban a sonka-tojás kombóról szól…meg a répatortáról, és a csokitojás dugdosásról, amit csemete imád előkeríteni a rejtekhelyekről.

Idén mégis nagyon beszippantott, és folyamatosan készülnek itthon a húsvéti csemegék, legyen az sós, vagy édes változat. Ennek az egyik oka az lehet, hogy felnőtt életemben először van rá időm, hogy mindenféle őrült receptet összehozzak, mint például ezt a kis répás kosárkát.

Répás kosárka


Egyébként ez nem is kifejezetten húsvéti, de én valamiért a marcipán sárgarépa miatt egyből a nyusziünnepre asszociálok.

De bármikor is készítenéd el, ezeket a kis tavaszi falatkákat, biztos vagyok benne, hogy mosolyt csalsz az arcokra. Kóstolás után meg pláne 😉
Hiszen az omlós vajas tészta lágy, és könnyű, csokis krémet rejt magában, a tetején kekszmorzsával, és ha nem lenne elég, a marcipán répa még rád vár 😉 Mondjuk a friss répazöld ebben a fogásban annyira nem játszik szerepet, de így lesz tökéletes az illúzió.


Tippek & trükkök

Bár ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető desszert, néhány tipp, hogy úgy sikerüljön, ahogy annak kell:

– én a vajas tészta készítéséhez mindig aprítót használok. Nem tagadom, lusta vagyok kézzel vacakolni, mikor az aprító kb 25 másodperc alatt végez vele. Bele mindent, és nyomd a gombot. Ha kézzel készíted, akkor a vajat morzsold el a lisztel, majd bele mindent, és gyúrd tésztává.

– a vajas tésztának az kell, hogy omlós legyen, hogy hidegen kerüljön be a sütőbe. Viszont a hideg vajas tésztával nagy szívás dolgozni. Így egy ideje ezt úgy csinálom, hogy a lágy tésztával dolgozom, majd mehet be a hűtőbe addig, amíg a sütő bemelegszik. Ebben az esetben is így tettem, vagyis elkészítettem a kosárkákat, és ment a hűtőbe kb 20 percre a tészta. Tökéletes lett az állaga.

– Mielőtt a tésztát beteszed a sütőbe, szurkáld meg az alját, és béleld ki alufólia golyókkal. Így szépen megmarad majd a kosárka formája. Ha mégis nagyon pufisodna sütés után, még melegen egy késsel belülről igazítsd ki.

– a csokikrémhez a ganache-t a legjobb, ha előző este összekevered, mert úgy tudod a legjobban felhabosítani.

– A lenti videóban láthatod, hogy elég sok krém maradt, a receptben már azt a mennyiséget adom meg, amivel nem lesz ennyi.

– Ha nincs marcipánod kéznél (ami nem csoda, kinek van…?:P), akkor készíthetsz répát habcsókból, vagy végülis friss répacsücskökkel is díszíthetsz. Ha végképp nem szeretnél vacakolni, akár egy menta vagy bazsalikom levelet is ledughatsz, mintha egy kis palánta lenne. A növényeket érdemes csak akkor beletenni, amikor tálalod, mert szerencsétlenek elég hamar lekonyulnak víz nélkül…

– A csokikrémbe tehetsz akár néhány csepp narancslevet, van rum aromát. Ha felnőtteknek készül, akár egy nagyobb adag rumot is 😉

Répás kosárka

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét