Nem vagyunk vallásosak, így bevallom nálunk a húsvét elsősorban a sonka-tojás kombóról szól…meg a répatortáról, és a csokitojás dugdosásról, amit csemete imád előkeríteni a rejtekhelyekről.
Idén mégis nagyon beszippantott, és folyamatosan készülnek itthon a húsvéti csemegék, legyen az sós, vagy édes változat. Ennek az egyik oka az lehet, hogy felnőtt életemben először van rá időm, hogy mindenféle őrült receptet összehozzak, mint például ezt a kis répás kosárkát.
Egyébként ez nem is kifejezetten húsvéti, de én valamiért a marcipán sárgarépa miatt egyből a nyusziünnepre asszociálok.
De bármikor is készítenéd el, ezeket a kis tavaszi falatkákat, biztos vagyok benne, hogy mosolyt csalsz az arcokra. Kóstolás után meg pláne 😉
Hiszen az omlós vajas tészta lágy, és könnyű, csokis krémet rejt magában, a tetején kekszmorzsával, és ha nem lenne elég, a marcipán répa még rád vár 😉 Mondjuk a friss répazöld ebben a fogásban annyira nem játszik szerepet, de így lesz tökéletes az illúzió.
Tippek & trükkök
Bár ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető desszert, néhány tipp, hogy úgy sikerüljön, ahogy annak kell:
– én a vajas tészta készítéséhez mindig aprítót használok. Nem tagadom, lusta vagyok kézzel vacakolni, mikor az aprító kb 25 másodperc alatt végez vele. Bele mindent, és nyomd a gombot. Ha kézzel készíted, akkor a vajat morzsold el a lisztel, majd bele mindent, és gyúrd tésztává.
– a vajas tésztának az kell, hogy omlós legyen, hogy hidegen kerüljön be a sütőbe. Viszont a hideg vajas tésztával nagy szívás dolgozni. Így egy ideje ezt úgy csinálom, hogy a lágy tésztával dolgozom, majd mehet be a hűtőbe addig, amíg a sütő bemelegszik. Ebben az esetben is így tettem, vagyis elkészítettem a kosárkákat, és ment a hűtőbe kb 20 percre a tészta. Tökéletes lett az állaga.
– Mielőtt a tésztát beteszed a sütőbe, szurkáld meg az alját, és béleld ki alufólia golyókkal. Így szépen megmarad majd a kosárka formája. Ha mégis nagyon pufisodna sütés után, még melegen egy késsel belülről igazítsd ki.
– a csokikrémhez a ganache-t a legjobb, ha előző este összekevered, mert úgy tudod a legjobban felhabosítani.
– A lenti videóban láthatod, hogy elég sok krém maradt, a receptben már azt a mennyiséget adom meg, amivel nem lesz ennyi.
– Ha nincs marcipánod kéznél (ami nem csoda, kinek van…?:P), akkor készíthetsz répát habcsókból, vagy végülis friss répacsücskökkel is díszíthetsz. Ha végképp nem szeretnél vacakolni, akár egy menta vagy bazsalikom levelet is ledughatsz, mintha egy kis palánta lenne. A növényeket érdemes csak akkor beletenni, amikor tálalod, mert szerencsétlenek elég hamar lekonyulnak víz nélkül…
– A csokikrémbe tehetsz akár néhány csepp narancslevet, van rum aromát. Ha felnőtteknek készül, akár egy nagyobb adag rumot is 😉
Répás minikosárkák
Elkészítés: kb 1 óra
Adag: 10-12 darab
forma mérete: kb 6cm átmérőjű muffin forma
Sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók:
a tésztához:
50g hideg vaj
1 tojás
60g porcukor (!)
150g liszt
1tk sütőpor
csipet só
1 tk vanília (elhagyható)
a krémhez:
50ml tejszín
50g tejcsoki
50g mascarpone
A tetejére: 3-4 ek kakaós kekszmorzsa
narancssárga marcipán
répa levele
Előbb készítsd elő a krémet: A csokit törd kisebb darabokra, és öntsd le forró tejszínnel. 1 percet hagyd állni, majd keverd addig, amíg a csoki teljesen fel nem olvad. Takard le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára, de minimum 4 órára.
A tészta hozzávalóiból készíts tésztát. Oszd 10-12 darabra és béleld ki vele a muffin forma kis kosárkáit. Tedd hűtőbe kb 20 percre, majd mindegyik formába tegyél egy alufólia golyót.
180’C-on, kb 10 perc alatt süsd világosbarnára, és néhány percet hagyd hűlni a formában, mert még nagyon lágy. Óvatosan tedd át egy rácsra, vedd ki a golyókat, és ha szükséges, egy késsel óvatosan igazítsd ki az oldalakat
Hagyd, hogy teljesen kihűljön.
Közben készítsd el a krémet: A kihűlt csokis tejszínt robotgéppel habosítsd ki, és ha már majdnem kész, a mascarponét is keverd hozzá.
Végül a kihűlt kosárkákat töltsd meg a krémmel, szórd meg a morzsával, és állítsd bele a répát.
Boldog nyusziünnepet 😉