Ritkán készítek el kétszer ugyanúgy egy receptet, de vannak ez alól kivételek. Ilyen például a pizza, a kedvenc dagasztás nélküli kenyerünk…
vagy a nyomdázható vajas keksz, amit már évek óta ugyanúgy sütök, és mindig tökéletes lesz mind az íze, mind pedig a minta
…merthogy gyönyörűen megtartja.
Ebből szokott készülni a nyuszis keksz is, ami most mégis kapott egy kis csavart, így vaníliás változat helyett, az idén mogyorós lett. Vagyis a liszt egy részét sótlan mogyoróra cseréltem, amitől ugyanolyan ropogós, és omlós maradt, változatlanul megtartja a formáját, mégis kicsit különlegesebb lett, mint a szokásos formája.
Tök cuki, és nagyon egyszerű, húsvéti aprósüti 😀
Mogyorós nyuszikeksz
elkészítés: kb 30 perc + sütés
adag: kb 30 darab 6cm-es nyuszira
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók:
50g hideg vaj
1 tojás
60g porcukor (!)
100g liszt
50g sótlan mogyoró
1/2 tk sütőpor
csipet só
Vajas tészta, úgyhogy gyorsan kell dolgozni, hogy omlós maradjon a végeredmény 😉
Vagyis késes aprítót el 😉
Először borítsd bele a lisztet és a mogyit, és daráld addig, amíg a mogyoró teljesen finomra nem őrlődik. Ezt több hullámban tudod elérni: néha állítsd meg a gépet, és töröld körbe egy spatulával, hogy az aljára letapadt részek is sorra kerüljenek. Majd jöhet hozzá a hideg vaj, kockákra vágva – 10mp-ig járasd a gépet – majd sorban a többi hozzávaló. A tojást a végére hagyd, és kb 20 mp alatt készíts tésztát az alapanyagokból. Csomagold folpackba, és minimum egy órára (de akár egy éjszakára is maradhat) tedd a hűtőbe. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb 4mm vékonyra. Közben alkalmanként mozgasd meg óvatosan, mert hajlamos letapadni. Szaggasd ki a tetszőleges formákat, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és 6-8 perc alatt süsd aranybarnára. Mielőtt a maradék tésztát újra kinyújtod, érdemes kicsit visszarakni a hűtőbe, nagyon lágy lesz, iszonyúan ragad 😛
Díszítsd kedved szerint, mi Kissajttal fehércsokival ragasztottunk cukorkákat a nyuszipopókra 😉