A legjobb, ami a maradék tojássárgájával történhet, hogy Néróban végzi 😉
jahhh…azt hiszem picit túltoltam a csokit… 😀 😛
Ezt találtam néró témában: „A teasüteményként ismeretes kekszek már legalább a 7. századtól kezdve az emberiség egyik fontos élelmei. Először a perzsa pékek sütöttek gabonából és vízből száraz és kemény kekszeket, amely elsősorban a hajósok, az utazók és a katonák eledele volt, a római légónak pedig elengedhetetlen táplálékként szolgált, mert a nem romlandó, könnyen szállítható és magas energiatartalmú kekszek, ideálisnak bizonyultak a seregek számára, hogy fittek maradhassanak a harcok közben. A szilárdabb és laposabb kekszeket a franciáknak, a porhanyós és levegősebb édességeket pedig a hollandoknak köszönhetjük, ám a tea mellé elfogyasztott sütemények hagyománya leginkább az angol ötórai teának hála terjedt el világszerte.
Az egyik legkultikusabb teasütemény a neró, ami az egyik örök kedvence és régisége a cukrászdai kínálatnak. Nagyon puha, omlós és mindennel együtt körülbelül egy óra alatt egyszerűen elkészíthető édesség, ami a teapartik elengedhetetlen és népszerű kelléke. A sütemény nagyjából ismeretlen eredetű aprósütemény, teasütemény, amit előszeretettel fogyasztottak már korábban is az ötórai teázások alkalmával…” forrás és további érdekességek a témában
Szóval, ha egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető sütit keresel, amiből könnyen készíthetsz nagyobb mennyiséget, akkor a néró jó barátod lesz 😉
Hopppsz…a lényeg majdnem lemaradt: a házi nem olyan ám, mint a száraz, és enyhén fullasztó bolti változat…ez kérem omlós, és laza szerkezetű, és nagyon, de nagyon gyorsan fogy 😉
Az egyik legjobb benne, hogy pont annyit tudsz készíteni, amennyi tojássárgája épp kéznél van. Ezeket az arányokat érdemes tartani:
30 g vaj
30 g porcukor
1 tojás sárgája
50 g liszt
1/4 tk vanília
1/4 tk sütőpor
Persze az sem gond, ha szimplán csak néróra fáj a fogad, akkor a fehérjét pedig pont beletolhatod a macaronba 😉
Néró aprósüti
elkészítés: kb 30 perc
adag: 25-30 darabhoz
sütési hőfok: 160’C
120 g puha (!) vaj
120 g porcukor
4 tojás sárgája
200 g liszt
1 tk vanília vagy késhegynyi kikapart vaníliamag
1 tk sütőpor
a töltéshez: baracklekvár
a tetejére: 30-40 g ét vagy tejcsoki
- A puha vajat és a porcukrot robotgéppel verd habosra és tényleg, igazán puhára.
- Egyenként add hozzá a tojássárgáját, majd a vaníliát is.
- Továbbra is robotgéppel keverd hozzá a sütőporral elkevert lisztet is.
- Tedd habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj kb 2,5cm átmérőjű kis halmokat. Ha nagyon csúcsos, vizes kézzel picit igazgasd el a tetejét
- Told 160’C-os, légkeveréses sütőbe 8-10 percre, amíg a széle el nem kezd enyhén barnulni. Ne süsd túl, mert kiszárad!
- Hagyd kihűlni, majd most jön a vicces rész: párosítsd össze a kis korongokat, hogy méretben összeillőek legyenek.
- Töltsd meg egy-egy kanál baracklekvárral (ne sajnáld, ez ragasztja majd össze, és enyhém meg is puhítja majd meg)
- Olvassz csokit, és csurgasd a sütik tetejére