…vagy akár nevezhetnénk fehér nutellának is, hiszen a klasszik mogyorókrém házi változatának fehér formája
…de szép kerek mondat lett 😀
Vagyis ha szereted a mogyorókrémet (és a fehércsokit), akkor ezt is fogod 😉
A mogyorókrém nem összekeverendő a mogyoróvajjal: amíg az előbbi mindenféle további jóságokat is tartalmaz, az élvezeti érték növelése érdekében, addig a mogyoróvaj az adott mag kizárólagos, krémesre darált végeredménye. És nem, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a magvajak nem jók, mert de, nagyon tutik, csak a kettő tök más, és így a felhasználása is.
Szóval ez a mogyoróKrém, török mogyoróval, fehércsokival, vaníliával, kevés olajjal, és pici sóval, krémesre darálva
Kend kalácsra, kiflire, palacsintába…kanalazd el az üvegből, vagy karácsony közeledtével lepj meg vele valakit 😉
- Sok csoki van benne, így fontos, hogy olyat használj, amit különben is szívesen megennél
- A török mogyiban (is) sok az olaj, így a hozzáadott olajra leginkább azért van szükség, hogy a végeredmény lágyabb legyen. Ha nem zavar, hogy picit keményebb (nyugi, azért úgy is kenhető), akkor elhagyható
- A só viszont nem: sokkal kellemesebben kiemeli az édes ízeket. Higgy nekem, kell bele
- Mivel nem tartalmaz gyorsan romló alapanyagot, nem kell hűtőben tartani. Persze nem ördögtől való az sem, ha ott tárolod, de azzal számolj, hogy a csoki rendesen megdermed majd, és nehéz lesz kenni. 1 hónapig szobahőmérsékleten sem lesz semmi baja (szerintem utána sem, de mivel ez nem túl nagy adag, eddig nem volt lehetőségem hosszabb ideig tesztelni)
- A házi mogyorókrém/vaj SOSEM lesz olyan selymes állagú, mint a bolti változat. Nem azt mondom, hogy nagy mogyoródarabok lesznek benne, hanem, hogy nem lesz olyan fényes és sima, mint a bolti nutella!
Fehércsokis mogyorókrém
elkészítés: kb 10 perc
Fehér nutella
200 g fehércsoki
150 g pirított és hántolt törökmogyoró
4 ek olaj
1 tk vanília
Csipet só
Elkészítés:
- A csokit vízgőz fölött, vagy mikróban (vigyázz, a fehércsoki könnyen megég, ha mikróban készíted 10 mp-ként kavard át) olvaszd fel és tedd félre.
- A törökmogyorót dobd nagy teljesítményű késes aprítóba, és kb. 1 perc alatt őröld olyan finomra, amennyire csak tudod. Közben többször állítsd le a gépet, és egy gumi spatulával töröld körbe. Így az oldalára tapadt magok is visszakerülnek a körforgásba.
- Add hozzá az olajat, és darált tovább addig, amíg krémes nem lesz.
- Végül öntsd hozzá a felolvasztott csokit, és mehet hozzá a vanília, és a só is. „Daráld” egyneműre, és kóstold meg. Ha szükséges sózd.
- Tedd üvegbe, és hagyd hogy kihűljön, és megfelelő állagúra dermedjen.