Gesztenye torta

0
941

…némi narancslekvárral megbolondítva… 😀

A piskóta puha, és szaftos, a gesztenyés krém pedig igazán selymes és karakteres.

Gesztenye torta (10)



Régóta nézegettem már ezeket a spirálban feltekert tortákat, ideje volt végre kipróbálni itthon is.
Az elkészítése pont olyan, mint ahogy elsőre is látszik: egyszerű, és még gyors is.
Így karácsony közeledtével, egy tejszínes, gesztenyés tölteléket készítettem hozzá, a lapokat pedig házi narancs lekvárral kentem meg, de bármilyen töltelékkel elkészítheted. Tavasszal egy laza, epres krémmel, nyáron őszibarack darabokkal…lehetőségeid száma végtelen 😉

Az az igazság, hogy tényleg annyira egyszerű volt, hogy a következő időszakban azt hiszem így fogom készíteni a tortákat.
Egyrészt sokkal hamarabb megsül, hiszen kb. 12-13 perc elég is volt neki
És pont ugyanilyen gyorsan ki is hűl… Na jó, azért ehhez 12-13 percnél több kell neki.

Nem púposodik fel, mint a vajjal készült torták, nem kellett keresztben szeletekre vágni – amit általában el szoktam bénázni, és lesz két vastagabb és egy vékonyabb szelet…
Így gyönyörű egyenletesek lesznek a lapok, és mivel tényleg nagyon laza a piskóta, nem kell vele bele rettenetesen sok krém sem, hogy a rétegek ne legyenek szárazak. Mondjuk ezen a narancs lekvár is szerepet játszott, de azt inkább azért használtam, mert az édes rétegek között kellet valami savanykás is – szerintem. De akár el is hagyhatod, akkor is szuper lesz az állaga.

Bár a leírás hosszú, de ez egy tök egyszerű torta, ne vegye el a kedved a több munkafázis. Aktív munka tényleg nincs több vele 1 óránál 🙂



Dekorációként habcsók gombákat készítettem és csoki kéreggel vontam be a tortát.

Tudjátok vannak azok a videók, ahol sütőpapírra vékonyan kikenve és feltekerve készítik el a csoki kérget.
Ezeken a videókon mindig olyan könnyedén történik ez a dolog hogy egyszerűen csak kitekeri a megdermed csoki körül a sütőpapírt és már ott vannak az egészen nagy darabokban elkészült cuki kérgek. Na, ez egy ordas nagy kamu, bár lehet hogy csak én vagyok béna, de mindenesetre ez közel sem olyan egyszerű amilyennek látszik: ha nagyon vastagon hagyod a csokit, akkor annyira megdermed hogy gyakorlatilag nem tudod kitekerni, késsel kell feszegetni a sütőpapírról. Ha nagyon vékonyra kened, akkor pedig annyira gyorsan olvad hogy már a kezed melegétől is ragacsos lesz. Mondjuk jó hír, hogy visszaolvasztod a csokit, és mehet a következő menet – csak gáz, hogy kell néhány óra, mire rendesen megdermed.

Nekem inkább vastag maradt úgyhogy a feszegető s módszer alkalmaztam… Majd a következőnél jobban sikerült.

A felpakolt csoki-kérget olvasztott csokival kentem le, így lett igazán látványos az eredmény – és a kisebb szépséghibákat is remekül el tudod dugni vele 😉



A gombákat simán zsákból nyomtam ki: külön a kalapját és külön a tönköt. Végül a kalapot egy késsel óvatosan kilyukasztottam, és szintén finoman beletuszkoltam a tönköt. Ha nem marad egyben, csokival is simán beragaszthatod

_____

Narancsos gesztenye torta
kb 14 szelet

elkészítés: kb 1 óra + amíg hűl/áll/stb
sütési hőfok: 180’C
sütési idő: 10-12 perc

hozzávalók: 

a csoki kéreghez: 
200 g étcsoki

Olvaszd fel a csokit, vékonyan kend egy sütőpapírra, és tekerd fel. Tedd hideg helyre néhány órára, hogy megdermedjen, majd mikor már a  célegyenesben vagy, tekerd ki (Videós segítség)

a piskótához:
300 g liszt
200 g cukor
6 tojás
1,5 tk sütőpor
150 ml víz

  1. A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre.
  2. A sárgájához add a cukrot, majd robotgéppel kezd habosra verni. Ha kifehéredett, add hozzá a vizet, a lisztet a sütőport és a sót, és – továbbra is robotgéppel – keverd csomómentesre.
  3. Óvatosan, több részletben forgasd bele fehérjét, és simítsd 2 darab, sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. 180 fokon – légkeveréssel – 12-13 perc alatt süsd készre. Nyugodtan tedd be egymás fölé a két tepsit a sütőbe, csak félidőben cseréld fel őket.
  5. Borítsd át egy-egy konyharuhára, és óvatosan tekerd fel. Hagyd teljesen kihűlni

Amíg hűl, készítsd el a krémet:

hozzávalók:

500 g gesztenyepüré massza
250 g mascarpone
400 ml hideg habtejszín

  1. A mascarponét és a tejszínt tedd tálba, és alacsony fokozaton kezd felverni. Ha már kezd sűrűsödni, kockánként dobáld hozzá a gesztenyemasszát, és verd kemény habbá. Vigyázz, ne verd túl, nehogy kicsapódjon, vagy nagyon vajas legyen.

Végül állítsd össze a tortát:

még ezekre lesz szükséged hozzá:
kb 200 ml narancslekvár (persze a bolti is tökéletes ;))
+ 30 g étcsoki felolvasztva

  1. Ha a tészta teljesen kihűlt, terítsd ki, és mindkettőt kend meg vékonyan a narancs lekvárral.
  2. A krém bő 1/3 részét kend az egyik narancsos lapra, a másik bő 2/3 részét pedig a másikra.
  3. A hosszabb oldala mentén felezd el a piskótalapokat. Kezd el feltekerni és tégy így amíg el nem fogynak.
  4. A maradék krém 1/3 részét tedd habzsákba és körben nyomd a “rönk” tetejére, a maradékkal pedig körben borítsd be a tortát.
  5. A csoki-kérget ragaszd a tortára és kend le olvasztott csokival. Ez egyrészt stabilizálja, másrészt sokkal élethűbben fog kinézni. Tedd hűtőbe kb. 1 órára, hogy szépen összeálljon, végül díszítsd a tetejét kedved szerint 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét