Mézeskalács torta

0
1106

Mivel a karácsony pedig a legeslegnagyobb szívcsücsök, így – bármennyire beteges is – már szeptemberben elkezdem a készülődést.

Igen…tudom, hogy ez furán hangzik, de azért itt ne arra gondolj, hogy üveggömbbe, és fenyőágba borítom a lakást 🙂
De például elkezdem beszerezni minimanó adventi naptárába az apróságokat.
Vagy elkezdem tervezni, vagy akár el is készíteni az ajándékokat. Így mindenre bőven van idő, még arra is, hogy maximálisan kiélvezzem majd az adventi időszakot (igen…ez nálam két hónappal hosszabb), semmivel nem az utolsó percben kell kapkodnom.

Ebbe természetesen az is beletartozik, hogy már szeptemberben is eszünk karácsonyi sütiket, és októberben már lefőztem egy komplett karácsonyi menüt is 😀

Ezt a tortát nem most készítettem először – már elsőre is sikere volt – de végre le is tudtam fotózni …és egészen biztos, hogy karácsonyra is elkészül majd 😀
Hiszen ilyenkor nem lehet elég a mézeskalácsból, igaz? 😉

Az idén készítettem a hagyományos változat mellett likőr formájában, kávéízesítőként, pont a torta maradna ki? Pláne, ha fahéjas krémmel van töltve 😉

A tetején legelő jószágokat most nem a hagyományos mézeskalács tésztát választottam, hanem azt, amiből inkább a fára kerülő díszek is sülni szoktak. Ez bár sokkal ropogósabb, mint a szokásos változat, viszont teljesen megtartja a formáját a sütőben is, így a végén nem lesz mutáns elefánt az amúgy kecsesre szaggatott őzből… 😛

Mézeskalács torta

Minden évben kicsit másképp készül, így került már dió-grillázs és karamell a rétegek közé, vagy fehércsokis krém, a fahéjas helyett. De az enyhén narancsos, mézeskalácsos piskóta nem változott, mert az úgy isteni, ahogy van.

Próbáld ki, nem csalódsz majd ;

Ha a hagyományos csatos tortaformát használod, akkor így béleld ki a formát, hogy külön az alját, és külön körbe. Az oldalát kibélelő papírt hagyd kb 4cm-el magasabbra, mint a forma, mert sülés közben a tészta feljebb emelkedik majd, és így nem folyik majd túl a forma tetején, a papír szépen megtartja majd az oldalát. Ha vékonyan bevajazod a forma oldalát, azzal stabilan oda is fogod majd a papírt, és nem mászik majd el, mikor öntöd a tésztát a formába.

A növényi tejszín azért kerül a krémbe, mert megköti az állati tejszínben lévő vizet, így a hab nem esik majd össze. Ekkora mennyiséget nem érzel majd rajta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét