Tudod, van a churros, a spanyolok kedvenc édessége. A bő olajban sült, fahéjas cukorba forgatott fánk. Ez az, ami nem készül nálunk sosem, egyszerűen azért, mert semmit nem sütök bő olajban. Nem, a rántott húst sem. Az is sütőben készül, vagy extrém esetben (ha tele a sütő), akkor kb 1 evőkanál zsiradékon. Nem, nem száraz, mi így szeretjük.
Vissza a churroshoz…azért nem legyenek illúzióid, nem állítom, hogy ez egy olyan marha diétás darab, és annyival egészségesebb változat lenne, de azért…hmmm…nnna…egy kicsit 😉
Nálam a fánkok elektromos fánksütőben készültek, de természetesen a sütőben, fánksütő formában is sülhetnek
Tipp: Amikor a fánkokat forgatod a fahéjas cukorba, érdemes a keveréket kisebb adagokban elkészíteni, hogy a vajtól ne tapadjon össze nagyobb szemcsékbe.
Churro fánk csokiszósszal
Adag: 24 darab / elektromos sütőben
Elkészítés: kb 30 perc
Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
8 dkg porcukor
20 dkg liszt
0,5 dl tej
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál rumaroma
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál vanília aroma
csipet só
a forgatáshoz:
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 evőkanál fahéj
a csokiszószhoz:
3 dl tej
5 dkg csokoládé
1 evőkanál kakaó
2 teáskanál kukoricakeményítő
A vajat a porcukorral elektromos habverővel verd habosra. Egyenként add hozzá a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a vaníliát, a rumaromát, a sót, végül a tejet is. Csomómentesre dolgozd el. A krémet adagold az előmelegített fánksütő gépbe, és 4 perc alatt süsd aranybarnára. A megsült fánkokat rácson hagyd kihűlni, mártsd olvasztott vajba, majd forgasd fahéjas cukorba.
A csokiszószhoz forrald fel a tejet, törd bele a csokit, és keverd hozzá a kakaót. Ha elolvadt, a kukoricakeményítőt oldd fel 2 evőkanál vízben, és sűrítsd be vele a szószt. Tálalásnál kínáld a fánkok mellé.