Ismét egy karácsonyi sütemény, amit már régóta szeretnék elkészíteni, de általában meg is akadt a dolog azért, mert egyrészt nincs hozzá papírom – tudod, az a fényes cucc, amiben a panettone-ét árulni is szokták – de még igazán formám sem, amiben megsüthetném.
Viszont kb két éve vettem az Ikeában olyan szilikonos muffin formákat, ami sokkal magasabb, mint a hagyományos muffin formák, és már lassan kezdtem azt hinni, hogy ismét egy olyan valami foglalja az amúgy is szabad hely tekintetben hátrányos helyzetű konyhámban a területet, amit az életben nem fogok használni…erre szembejöttek velem ezek a kis cuki kalácsok…igazi win-win helyzet 😉
Az egyik főzős csatornán nézem lelkesen a karácsonyi főzős műsorokat. Köztük is az egyik kedvencem James Martin tematikus sorozata. A egyik adásban készültek ezek a mini panettone-ék. Általában ritkán ragaszkodom az eredeti receptekhez, de azért egy sütemény esetében nem baj, ha az ember tartja magát a leíráshoz.
Vagyis ebben az esetben először annyit változtattam, hogy kihagytam a mazsolát, mert az ijedt arcú szőlőszem, és én, nem vagyunk túl jó barátságban egymással. Illetve a rum helyett narancs levébe, és rumaromába áztattam a kandírozott és aszalt gyümölcsöket, hogy az aprónép se maradjon ki a jóból, illetve a narancs héja is ment bele.
A végeredmény frissen nagyon jó, de sajnos másnapra már kicsit száraz volt. Így a receptben eredetileg szereplő vizet tejre cseréltem, illetve a sütési hőfokon és időn is variáltam. Mivel mostanában elég sűrűn készítek kelt tésztát (kb 3 naponta, mikor sütöm a napi kenyeret), az a tapasztalatom, hogy bár fontos, hogy mennyi zsiradék van egy kelt receptben, de a legfontosabb mégis az, hogy nem szárítsuk ki a tésztát. Inkább magasabb hőfokon, rövidebb ideig szoktam sütni. Így egyrészt kevésbé reped meg, másrészt nem nagyon van ideje kiszáradni.
További tipp: mivel a receptben 2 darab tojás szerepel, és a tetejét is meg kell kenni tojással, így érdemes összevonni a kettőt. Vagyis én ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy a tésztához szükséges tojást felverem (általában nálam „L” méretűek), 1 evőkanállal kiveszek belőle, és félreteszem kenni. Ez bőven elég a tetejére, a receptből pedig ez a mennyiség nem fog hiányozni. Bevallom a szívem szakad meg, mikor fel kell törni azért egy tojást, hogy utána a kenéshez elhasználjak belőle egy hangyányit, a többivel pedig nem tudok mit csinálni.
Ha már gyakorlott vagy kelt tészta témában, akkor a beáztatott aszalt/kandírozott gyümik mehetnek a narancslével együtt a tésztába, de ha nem, akkor minél kevesebb lével próbáld belecsomagolni.
Reggelire vajjal, narancslekvárral pl elég jó ötlet…de selyempapírba csomizva, szalaggal átkötve akár ajándékba is simán el tudom képzelni 🙂
Mini panettone
adag: 10 darab
elkészítés: kb 2 óra
sütési hőfok: 200’C
hozzávalók:
425g liszt
60g kristálycukor
csipet só
25g élesztő + 1 tk cukor
175ml tej
2 tojás
75 g vaj
150g kandírozott narancs és citromhéj
150g aszalt áfonya és/vagy kandírozott cseresznye
1 kisebb narancs leve és héja
1 ek rumaroma (vagy rum)
Az áfonyát, a cseresznyét, a narancs és citromhéjat keverd össze, facsard rá a narancsot, és reszeld rá a héját is, locsold meg a rumaromával, keverd el, és tedd félre.
Az élesztőt a cukorral futtasd fel a tejben. A lisztet szitáld tálba, add hozzá a cukrot, a sót, majd az élesztős tejet. Jöhetnek a tojások is. Kezd dagasztani, és ha már összeállt, fokozatosan dolgozd hozzá a kisebb kockákra vágott lágy vajat. Készíts sima tésztát. Én mindig géppel dagasztok, azzal is kellett neki néhány perc, úgyhogy ne add fel. Végül a gyümölcsöket is forgasd bele. Letakarva, meleg helyen keleszd egy órát. Borítsd lisztezett felületre, és oszd 10 egyforma részre. Érdemes mérleggel mérni. Továbbra is lisztezett felületen a tenyereddel, de a munkalapon próbálj golyót formázni, és tedd a formába. Mivel én szilikon formát használtam, nem vajaztam, de ha te nem így teszel, mindenképpen kend ki a formákat, nehogy benne maradjanak a kisült kalácsok. Ha megvagy minddel, takard le, és keleszd további 30 percet. Ha ismét a megnőttek, a tetejüket kend le a felvert tojással, és 200’C-on, légkeveréssel, süsd 17-18 percet. Ha nagyon barnul a teteje, takard le alufóliával. Ha kész, még kb 10 percet hagyd a formában – mert még nagyon lágy – majd rácson hagyd langyosra hűlni.