Mini panettone

0
5322

Ismét egy karácsonyi sütemény, amit már régóta szeretnék elkészíteni, de általában meg is akadt a dolog azért, mert egyrészt nincs hozzá papírom – tudod, az a fényes cucc, amiben a panettone-ét árulni is szokták – de még igazán formám sem, amiben megsüthetném.

panettone

Viszont kb két éve vettem az Ikeában olyan szilikonos muffin formákat, ami sokkal magasabb, mint a hagyományos muffin formák, és már lassan kezdtem azt hinni, hogy ismét egy olyan valami foglalja az amúgy is szabad hely tekintetben hátrányos helyzetű konyhámban a területet, amit az életben nem fogok használni…erre szembejöttek velem ezek a kis cuki kalácsok…igazi win-win helyzet 😉

Az egyik főzős csatornán nézem lelkesen a karácsonyi főzős műsorokat. Köztük is az egyik kedvencem James Martin tematikus sorozata. A egyik adásban készültek ezek a mini panettone-ék. Általában ritkán ragaszkodom az eredeti receptekhez, de azért egy sütemény esetében nem baj, ha az ember tartja magát a leíráshoz.

panettone

Vagyis ebben az esetben először annyit változtattam, hogy kihagytam a mazsolát, mert az ijedt arcú szőlőszem, és én, nem vagyunk túl jó barátságban egymással. Illetve a rum helyett narancs levébe, és rumaromába áztattam a kandírozott és aszalt gyümölcsöket, hogy az aprónép se maradjon ki a jóból, illetve a narancs héja is ment bele.

A végeredmény frissen nagyon jó, de sajnos másnapra már kicsit száraz volt. Így a receptben eredetileg szereplő vizet tejre cseréltem, illetve a sütési hőfokon és időn is variáltam. Mivel mostanában elég sűrűn készítek kelt tésztát (kb 3 naponta, mikor sütöm a napi kenyeret), az a tapasztalatom, hogy bár fontos, hogy mennyi zsiradék van egy kelt receptben, de a legfontosabb mégis az, hogy nem szárítsuk ki a tésztát. Inkább magasabb hőfokon, rövidebb ideig szoktam sütni. Így egyrészt kevésbé reped meg, másrészt nem nagyon van ideje kiszáradni.

További tipp: mivel a receptben 2 darab tojás szerepel, és a tetejét is meg kell kenni tojással, így érdemes összevonni a kettőt. Vagyis én ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy a tésztához szükséges tojást felverem (általában nálam „L” méretűek), 1 evőkanállal kiveszek belőle, és félreteszem kenni. Ez bőven elég a tetejére, a receptből pedig ez a mennyiség nem fog hiányozni. Bevallom a szívem szakad meg, mikor fel kell törni azért egy tojást, hogy utána a kenéshez elhasználjak belőle egy hangyányit, a többivel pedig nem tudok mit csinálni.

Ha már gyakorlott vagy kelt tészta témában, akkor a beáztatott aszalt/kandírozott gyümik mehetnek a narancslével együtt a tésztába, de ha nem, akkor minél kevesebb lével próbáld belecsomagolni.

panettone

Reggelire vajjal, narancslekvárral pl elég jó ötlet…de selyempapírba csomizva, szalaggal átkötve akár ajándékba is simán el tudom képzelni 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét