Hogy is múlhatna el a karácsonyi szezon pufi mézeskalács, mézeskalács keksz, mézeskalács szirup, mézeskalács golyó, mézeskalács torta, mézeskalácsos gofri vaagy, mézeskalácsos sajtorta nélkül? 😀
Ha a karácsony egy desszert lenne, akkor szerintem valami ilyesmi lenne: illatos, édes, krémes, lágy, fűszeres, és kis frissítő naranccsal, pimasz rozmaringgal, és egy lehelet fanyar áfonyával – pont mint ez a mézeskalácsos sajttorta
Az alapja fűszeres spekulátius keksz. A Lidl-ben, karácsony környékén kaphatót szoktam használni. Ha nem találsz, vagy nem szereted, akkor őrölj hozzá mézeskalácsot, ínségesebb időkben pedig vajas kekszet, némi fűszerrel feljavítva. A háztartási kekszet felejtsd el, az itt nem barátod 😉
Az elkészítése, ahogy minden sajttortáé, tök egyszerű:
- készíts kekszes alapot – most narancslekvárral, ami egészen megbolondítja majd a fűszeres kekszet
- amíg szusszan a hűtőben, keverd össze a krém hozzávalóit
- majd kend az alapra. Tedd vissza a hűtőbe, amíg meg nem dermed (igen, erre jó, ha rászánsz pár órát, vagy akár egy egész éjszakát), végül
- jahh, már kész is vagy, díszítsd a tetejét kedved szerint, és jó étvágyat hozzá 🎄
A krémhez sötét melaszt használtam, de bevallom leginkább a színe miatt. Magában az íze nem lesz barátom, de a tortában, a fűszerek mellett abszolút fellelhetetlen. Az volt a tervem, hogy mélyebb, sötétebb színt érjek el, mintha csak mézet használtam volna. De ha épp nincs a kamrapolcon melasz – mert amúgy minek is lenne – eszedbe ne jusson rohangálni érte. Csak vedd számításba, hogy a krém sokkal világosabb lesz, ha mézet használsz.
Ha nem ismered a melaszt, ez egy sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. Szóval nem, nem egy egészséges alternatívája a méznek. Legközelebb én is mézzel készítem majd, csak szerettem volna, hogy tudd, hogy nem azért világosabb a tiéd, mert valamit „elrontottál”, hanem mert és partizánkodtam
_____
Mézeskalács sajttorta
elkészítés: kb 30 perc + várd ki a végét 😉
forma mérete: 18 cm csatos tortaforma
az alaphoz:
200 g keksz / spekulatius vagy mézeskalács
50 g vaj
1 csapott ek narancslekvár
Krém
500 g mascarpone
200 ml tejszín
2 ek melasz vagy méz
70-80 g porcukor
2 tk fahéj
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag zselatin fix
a tetejére
mézeskalács, narancskarika, áfonya, rozmaring
- Elkészítés:
A kekszet, és az olvasztott vajat tedd késes aprítóba, és őrölt morzsásra. Adj hozzá annyi narancslekvárt, amivel a morzsa összeáll.
Nyomkod a sütőpapírral bélelt formába. Amíg elkészíted a krémet, tedd hűtőbe - A mascarponét tett tálba, és robotgéppel habosítsd ki. Add hozzá a porcukrot, a mézet (melaszt), a fűszereket, majd a habtejszínt is. Verd tovább alacsony fokozaton, közben szórd hozzá a zselatin fixet. Készíts kemény habot, de ügyelj, hogy a tejszín ne csapódjon ki, vagy ne legyen nagyon „vajas” a krém.
- A krémet simítsd a kekszes alap tetejére, és mehet vissza a hűtőbe, minimum nyolc órára, de akár egy éjszakára is
- Végül díszítsd szárított narancsszeletekkel, mézeskaláccsal, áfonyával, rozmaringgal…