Ez is egy jó régi recept, de bevallom évek óta nem készítettem, úgyhogy ideje volt már egy ráncfelvarrásnak… 😉
(Bár a kávét azóta is cukor nélkül iszom, de azért erre alkalmanként elcsábulok :D)
_____
Általában, sőt, mindig cukor nélkül iszom a tejeskávét, de nemrég kóstoltam az S betűs kávézó gingerbread latte-ját. Háát, úúúristen, ez de jó 😀 …igaz, édes, mint a dög, de az ííze…huhhh…nagyon durva…
Szóval, ha nem is minden reggel, de azért alkalmanként muszáj egy-egy ilyet innom, vagyis alap, hogy el kell készíteni itthon 😉
Tulajdonképpen nem is mézeskalács, hanem inkább gyömbéres keksz ízű szirup, hiszen a mi, hagyományos mézeskalácsunkhoz képest ebben sokkal több a gyömbér, ami jobban hajaz az amerikai gingerbread-re. Viszont a nem kevés cukor mellett nagyon jól érvényesül a gyömbér kissé csípős, fanyar, erőteljes íze.
Próbáltam kevesebb gyömbérrel, de szerintem így az igazi 🙂
Jaa, és persze az sem utolsó, hogyha nem csak a saját, de más kávéját is édesítenéd…így karácsony előtt egy héttel, remek utolsó perces ajándék is lehet 😉
Ebből a mennyiségből kb 380ml lett, két ilyen kis mini üveg
Mézeskalács szirup
Elkészítés: kb 1 óra perc
Adag: kb 380ml
Hozzávalók:
500ml víz
80g kristálycukor
80g barnacukor
2 fahéjrúd
5 cm friss gyömbér (hámozva, szeletelve)
2 csillagánizs
1/2 rúd vanília
10 szem szegfűszeg
6 szem szegfűbors
Minden hozzávalót boríts össze egy lábosban, forrald fel, és közepes hőfokon főzd 20 percet. Közben alkalmanként kevergesd meg.
Kicsit hagyd hűlni, majd -teaszűrőn keresztül- öntsd üvegekbe. Zárd le, és már kész is vagy 😉