Gyömbéres mézes keksz

0
702

Ez a gyömbéres keksz, nagyon hasonlít a hagyományos mézeskalácsra, de mivel sokkal több benne a gyömbért, mégis egészen más mint az.
Nálunk kétféle változatban is készült, az egyik felét beborítottam ropogós cukormázzal, míg a másik csupaszon marad. A csupasz kekszeknek sokkal erőteljesebb, karakteresebb gyömbéres íze van, mint a cukorba mártottnak. Addig-addig kóstoltuk, hogy eldöntsük hogy melyik a finomabb, míg az összes el is fogyott… 😛

Gyömbéres keksz (1)

Tippek

  • Ezt a kekszet nagyon könnyen elkészítheted, akár gyerkőcökkel is.
  • Ha a tészta nagyon lágy (ez a vaj állagán múlik), akkor nyugodtan dobd be a hűtőbe 30-60 percre. A tészta így is lágy marad, és ez teljesen rendben is van. A tésztából végy ki egy kanállal, dobd a cukorba, így könnyen megformázhatod majd. Nem kell sokat vacakolni a golyókészítéssel, csak legyen kb kerek, sütés közben szétterül majd, és csini kis tallérok lesznek belőle.
  • A tepsiben hagyj a golyók között 4-5 cm távolságot, nehogy sütés közben összenőjenek.
  • Egyetlen titka van, hogy nem szabad túl sütni. Amikor kiveszed a sütőből, a keksz még lágynak tűnik, de ha tovább sütöd akkor nagyon nagyon kiszáradt. Ahogy hűl, szilárdul majd.
    Végül egy kívül ropogós belül pedig puha keksszel töltheted majd fel a sütisdobozt, vagy „lepheted meg” majd a Mikulást 😉

_____

_____

Gyömbéres keksz

adag: 16-18 db kekszhez
elkészítés: 30 perc
sütési hőfok: 180’C

hozzávalók:
60 g vaj
50 g cukor
50 g lágy barna nádcukor
1 tojás fehérje
4 ek  méz
150 g liszt
1 púpos tk szódabikarbóna
1 tk gyömbért
¼ teáskanál szegfűszeg
1/2 tk fahéj

tetejére:
kb. 80 g porcukor + 2-három evőkanál tejszín

  1. A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot keverd habosra. Add hozzá a tojásfehérjét és a mézet.
  2. Keverd el a lisztet a szódabikarbónát és a fűszereket és forgasd bele a vajas keverékbe. Ha nagyon lágy, tedd hűtőbe.
  3. Mérj ki nagyobb diónyi golyókat, és forgasd meg a kristálycukorban. Tett sütőpapírral bélelt tepsibe és 180°-os légkeverékes sütőben
    9-10 perc alatt süsd készre.
  4. A porcukrot és a tejszínt keverd össze: a tejszínt fokozatosan adagolt a cukorhoz addig, amíg el nem éred a kívánt állagot. Ne legyen túl híg, mert egyrészt lefolyik a kekszről, másrészt nagyon világos lesz, eltűnik a kekszen.
  5. Végül a kihűlt kekszeket forgasd bele a cukormázba és akár szórd meg egy csipet kristálycukorral is. Rácson hajgyd hogy teljesen megszáradjon (1-2 óra kell neki)
  6. Tárold légmentesen záródó dobozban, vagy sütitartóban. Ha valami csoda folytán megmarad, néhány hétig biztos nem lesz baja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét