Málnás-pisztáciás isler

0
496

Már olyan régóta szeretnék itthon islert készíteni, de eddig nem volt rá alkalom. Most, hogy közeledik a Valentín nap, az emlegetett isler miért is ne lehetne szív alakú, fehércsokival, és egy kis liofilizált málnával 😉

Nem tudom, hogy mostanában mi van a bolti islerekkel, de gyerekkoromból valahogy nem ilyenre emlékszem. Az puha volt, és finom, a mostaniak pedig mint a fűrészpor, valami ízelten, barna cuccal bevonva. Persze tisztelet a kivételnek, biztos most is lehet kapni finomat – csak nem túl sűrűn. Szóval, ez a régi fajta, ami a lekvártól puha, és semmi kamu, hanem igazi csoki borítás


Az elkészítése egészen addig tök egyszerű, amíg be nem kell borítani a csokival: két, olajos maggal felturbózott vajas keksz réteg között némi lekvár.
Aztán jön a diszkrét szívás: A fehércsokival kb úgy vagyok, ahogy Esti Kornél énekli: „boldogság te k**rva…” szóval szívás vele dolgozni, de sajnos túl jó ahhoz, hogy ne tegyük
…ha nem elég meleg, nem lehet vele bevonni, ha adsz meg neki 10mp-et, akkor kicsapódik a zsiradék, és kuka az egész – de résen kell lenni, és akkor nem lesz gond 😉

Temperáld! Mindenképpen! különben nem csak furán kifehéredik, de az íze is elég vacak lesz – viszonylag rövid idő alatt.
Ehhez mikróban szoktam olvasztani a megadott mennyiség felét először, 10-15 mp-ként átkeverem, nehogy megégjen. Ha már majdnem minden elolvadt, hozzákeverem a maradék csoki is, és addig kevergetem, amíg el nem olvad. Majd kb 10 mp-re visszadobom a mikróba, és már használható is

Eredetileg – mármint a házi verzió esetében – így kéne bevonni a kis töltött keksziket, hogy villára teszed, és csokit csurgatsz rá. Majd elsimogatod, hogy mindenhova jusson, és precízen elrendezgeted, hogy az oldalát is egyenletesen eltakarja az olvadt csoki. Nna, nálam a második isler közepén szakadt el a cérna, vagyis gyorsan rájöttem, hogy ez a pepecselés nagyon nem nekem való – viszont tökéletesen működik, ha két ujjal fogod a kis kekszet, és a talpáig belemeríted az csokiba. Aztán hagyod, hogy lecsurogjon, közben kicsit megrázogatod, hogy egyenletes legyen a felülete. Az ujjad helyét pedig majd akkor korrigálod, amikor átteszed a rácsra. Így gyorsabb, és a csoki is vékonyabb lesz majd. A videóban találsz hozzá vizuális megerősítést
Végül koronázd meg néhány csipet liofolozált málnával

Házi málnalekvárt használtam, de más savanykásabb lekvárral is jó lehet. A lényeg, hogy ha van apró magja, mindenképpen passzírozd át, hogy ne maradjon benne. Tök vacak, mikor magra harapsz, a második darab után elmegy tőle az ember kedve 😛

Bízom benne, hogy azért nem sikerült teljesen elvennem a kedved, mert tényleg őrülten finom, és ha csak mártogatod, akkor még szaporának is mondanám.
A megadott mennyiségből kb 20 darab kisebb tenyérnyi szív lesz.

Málnás-pisztáciás isler

adag: kb 20db 6cm átmérőjű szívhez
elkészítés: kb 1 óra + pihi a hűtőben

Hozzávalók kb 20db 6cm átmérőjű szívhez

200g liszt
40g pisztácia finomra őrölve
150g hideg vaj
2db „L” méretű tojás sárgája
80g porcukor
1/2 tk sütőpor
Csipet só

Kb 150g lekvár
200g fehércsoki
liofilizált málna

A vajat és a lisztet morzsold össze és a többi hozzávalóval együtt gyúrj belőle tésztát. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Lisztezett felületen nyújtsd ki 3-4 mm vékonyra és szaggasd ki. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és tedd hűtőbe, amíg bemelegíted a sütőt. Így hidegen kerül a tészta a sütőbe, és sokkal omlósabb lesz majd a végeredmény.
160’C-os léágkeveréses sütőben 8-10 perc alatt addig süsd, amíg a széle el nem kezd barnulni. Szedd rácsra és hagyd kihűlni. Majd tapassz össze egy-egy darabot lekvárral és hagyd állni 10-15 percet (ha hígabb lekvárt használsz, akkor tovább), amíg a tészta nem szívja meg magát annyira, hogy a két réteg stabilan áll egymáson. Addig a fenti módon készítsd elő a csokit, és mártsd meg benne a kekszeket úgy, hogy az alja csupasz maradjon. Tedd rácsra, és szórd meg egy csipet liofilizált málnával. Tedd hűvös (hideg) helyre, és hagyd, hogy teljesen megdermedjen. Hagyd állni néhány órát, hogy a keksz bepuhuljon. Közben persze érdemes kóstolgatni szorgalmasan – tisztán csak a tesztelés miatt – hogy jó-e már 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét