avagy a cuki horvát fánkgolyó, ami majdnem olyan gyorsan elkészül, mint ahogy elfogy
…azért ez elég jól hangzik, igaz? 😉
Pinteresten vagy instagramon találkoztam először ezzel – vagyis valami hasonló – recepttel, és egyből felkaptam a fejem, mert nem a szokásos dagaszt/keleszt/formáz/stb művelet volt. Ezt a fánkot a habzsákból egyszerűen csak beleszaggatják a forró olajba. Hát mekkora ötlet ez…:D
Egyszerű, kiadós, nagyon gyorsan elkészül, és sanszos, hogy minden van hozza otthon.
Sütéssel együtt nem volt több 20 percnél
- A szerkezete picit tömörebb, mint a hagyományos, szalagos fánkké, hiszen nem élesztőből, hanem sütőporral készül – de mégis puha, könnyű, és laza
- Görög joghurtból készítettem, de eredetileg sokkal hígabb joghurtból készítik. Így picit kevesebb lisztet tettem bele, mint a hagyományos receptekben. Jahh, és ennek is van kb millió variációja. Ahogy utánaolvastam, ezt is szokták kézzel formázni, gondolom akkor picit sűrűbb lehet, de szerintem ez a kinyomkodós módszer sokkal egyszerűbb
- ha nem görög, hanem hagyományos, hígabb joghurtból készíted, picit több lisztet adj hozzá (kb 300g)
- A tésztába rum is kerül, de ezt csemete miatt kihagytam, és inkább a csokiba költöztettem át – a rumos csokiszósz elég jó cucc 😉
Kb ennyi dolgod van vele:
- Keverd el a szárazanyagokat, majd mehet hozzá a tojás, és a joghurt is. Keverd csomómentesre, lapátold habzsákba.
- Az olajat forrósítsd fel, és ollóval darabolt a tésztát az olajba kb 3cm-es darabokban
- Az olaj akkor jó, ha a beledugott fakanál körül apró buborékok lesznek – Ha túl nagyok a bubik, túl forró az olaj. Belül nem sül át, de kívül legalább megég
- Végül hagyd hűlni pár percet, szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is 😉
- arra azért figyelj, hogy a tésztával együtt a habzsákot ne vágd hozzá
nálunk a fele már a sütés közben eltűnt…:P
Fritule – fánkgolyó
adag: 55-60 darab, nagyobb diónyi gombóc
elkészítés: 20 perc
hozzávalók:
2 tojás
280g liszt
60g cukor
350g görög joghurt
7g sütőpor
1 citrom héja
A lisztet, cukrot és sütőport keverd el. Add hozzá a tojást, a joghurtot és a citrom levét. Keverd csomómentesre, és töltsd habzsákba. Forrósítsd fel az olajat. A habzsákon vágj ujjnyi lyukat, és óvatosan nyomj az olajba a tésztából kb 3 cm-es darabot. Ollóval csípd el, és 2,5-3 perc alatt süsd készre. Érdemes egy-egy szemet kettékapni, hogy biztos, hogy átsült-e, és még időben alakítani a hőfokon és a sütési időn 😉
Ha megsült, papírtörlőn itasd le az olajat, és ha picit kihűlt, szórd meg porcukorral.
A csokiszószhoz:
100g tejcsoki
4-5 ek tej
rum (vagy aroma) ízlés szerint
A csokit darabold fel és a tejjel együtt melegítsd fel. Add hozzá a rumot és tálald a kisűlt fánkgolyó mellé