Lemon Curd

0
125

amit nagyon de nagyon ritkán készítek, mivel itthon inkább csak én szeretem – de nagyon – és azért befigyel az önvédelem: nem kell ám ilyen könnyen, ilyen mennyiségű vajat és cukrot a testembe lapátolni…

…mert bizony könnyen rájár az ember – elég hozzá egy kanál…:P


Szóval a Lemon curd, vagyis az angol citromkrém, ami selymes, bársonyos, abbahagyhatatlan, az ötórai tea elmaradhatatlan része, már a XIX század óta. Tálalják scone, vagy teasütemény mellé, kerül pitébe, sütemény krémekbe, vagy csak egyszerűen pirítósra kenve.

Használd Kuglófhoz
vagy Citromos pitéhez

Az elkészítése nem igényel semmilyen előképzettséget, ahogy az alapanyagok is a lehető legegyszerűbbek: citrom, tojássárgája, cukor, vaj…
A citrom pektintartalmának és a tojássárgájának hála nincs szükség további sűrítő anyagra, csak időre és egy kis türelemre.

Viszont fontos „szabály”, hogy a kezeletlen héjú citromot a lehető legnagyobb körültekintéssel reszeld le – vagyis csak a héját, az alatta megbúvó fehér réteg nélkül, hiszen ezen múlik majd, hogy a krém kesernyés, vagy csak citromos lesz-e


A krémet gőz felett készítsd, és a végén semmiképpen ne sinkófáld el a krém szitán átszuszakolását, eltávolítva ezzel a rostokat, és az esetleges összeállt tojást. Így lesz végül selymes, és lágy a végeredmény. Itt azért szükség lesz némi türelemre, mert ezt semmiképpen nem hagyhatod magára. Ahhoz, hogy ne rántotta legyen a dologból, folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényel, vagyis igen, amíg el nem készül, folyamatosan kevergetned kell.
Figyelj arra is, hogy a tál ne érjen bele a vízbe, illetve ellenőrizetlen, hogy nem forrt el. Ha igen, öntsd fel újra


Én úgy szeretem, amikor sűrű, szinte puding állagú a krém. Ehhez kb 20 percre van szüksége a tojásnak gőz fölött, hogy elnyerje végleges formáját. Azt is vedd figyelembe, hogy ahogy a vaj belekerül, és a krém hűl, tovább fog sűrűsödni. A legkönnyebben úgy tudod belőni, hogyha spatulával végigsimítasz a tál alján, a krém néhány pillanatra még kitart a két oldalon. Ezután már mehet bele a vaj, és már akár kanalazhatod is – szerintem jót tesz neki, ha pár órát pihen a hűtőben

Lemon curd

elkészítés: 30 perc

hozzávalók:
3 tojás sárgája
2 citrom leve és héja (kb 120ml)
130g cukor
70g vaj

A tojást és a cukrot keverd el, add hozzá a citrom levét és héját, és gőz fölött kb 20 perc alatt sűrítsd be. Vedd le a gőzről. A vajat kockázd fel, és kockánként add hozzá a krémhez. Mindig várd meg, amíg elolvad, és csak utána dobd hozzá a következő darabkát. Ha elksézült tedd üvegbe, és mehet a hűtőbe, ahol 2-3 hétig jól elvan.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét