Eddig még sosem készítettem Lemon Curd-öt, az angolok legendás citromkrémét, és most így utólag egyszerűen nem értem, hogy miért 😀
…mert lágy, és krémes, és nagyon citromos, de mégis édes…vagyis az a fajta, amit mikor megkóstolsz, első falatra érdekes (meglepő), de aztán még szeretnél, és utána már nagyon nehéz abbahagyni 😀 Pláne, ha ez még ropogós, vajas tésztával, és édes habcsókkal egészül ki 😉
Imádom a friss fűszernövényeket gyümölccsel, vagy krémes desszertekben, így egy kis, fűszeres csavarként kakukkfű került a krémbe. Csak egy egész kevés, hogy semmiképpen ne legyen domináns, csak kicsit pikánsabbá tegye ezt a citromos csodát 😀
Kakukkfüves, citromkrémes tart
adag: kb 12 szelet
elkészítés: kb 1 óra + pihi a hűtőben
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
2-3 evőkanál tejföl
csipet só
A krémhez:
2 egész tojás
2 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 evőkanál citromhéj
1,2 dl citromlé (kb 2 citrom leve)
1 ág kakukkfű
10 dkg vaj
Először a tésztát készítsd el. A lisztet és a vajat morzsold el, majd gyors mozdulatokkal a többi hozzávalóval együtt gyúrd össze. Vagy dobj mindent aprítóba, és 15 másodperc alatt aprítsd készre 😉 Csomagold alufóliába , és egy órára tedd a hűtőszekrénybe. Lisztezett felületen nyújtsd fél cm vékonyra, és béleld ki vele a piteformát. Kicsit szurkáld meg, tegyél rá egy sütőpapírt, és szórj rá két marék szárazbabot, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 180 fokos sütőben légkeveréssel, 20 perc alatt süsd készre.
Hagyd teljesen kihűlni.
A krémhez, a vaj kivételével az összes hozzávalót tedd tálba, és folyamatos kevergetés mellett, gőz fölött kb 10 perc alatt sűrítsd be.
Vedd le a gőzről, szedd ki a kakukkfüvet, és apránként keverd hozzá a kockákra vágott vajat.
Ahogy a vaj olvad, és a krém hűl, úgy sűrűsödik majd be. A krémet simítsd a kisült pitetésztára , és négy órára tedd a hűtőszekrénybe. Díszítsd habcsókkal, és kakukkfűággal.