Smörgåstårta a svéd szendvicstorta

0
319

…ami nélkül svédországban nincs svédasztal 🙂

Ez a kenyérbe zárt ízkavalkád nem hiányozhat egyik ünnepi asztalról sem, legyen karácsony, esküvő, születésnap vagy keresztelő

Sok évvel ezelőtt Dóri készített hasonló szendvics tortát, mikor meglátogattuk őt a lányokkal Svédországban. Mondanom sem kell, mindannyian imádtuk.
Már többször is készültem hasonlót készíteni, de ez nem egy olyan fogas, amit csak úgy összedobsz reggelire, mert gyakorlatilag lehetetlen belőle keveset készíteni

A húsvét viszont pont jó alkalom, hiszen praktikus, és nagyon látványos vendégváró. Akár egy- két nappal előre elkészítheted, sőt, még jót is tesz neki, ha vagy egy kis ideje, hogy az ízek összeérjenek, a kenyér még jobban megpuhuljon a krémtől.


Eredetileg kenyérrel, garnélával, tojással, kaviárral, kaporral, majonézzel, uborkával és salátával készük, de lehet húsos, halas, vega, vagy akár ezek keveréke.
A lehetőségeid gyakorlatilag korlátlanok, a lényeg, hogy ne sajnáld a krémsajtot.

Használhatsz fehér vagy rozskenyeret, vagy akár mindkettőt felváltva. Eredetileg héj nélküli kenyérből készítik, de mivel itthon sütöttem hozzá a cipót, és tudom, hogy nagyon puha nemcsak a belseje, de a héja is, én ezt rajtahagytam. Bolti kenyérnél érdemes megszabadulni tőle

A kenyérsütéshez egy 18cm átmérőjű csatos tortaformát használtam (kicsit megmagasítottam sütőpapírral, hogy ne oldalra, hanem felfelé törjön) 500g lisztből készítettem, tehát kb 700-750g-os cipóval gazdálkodtam. Az alapanyagokat ehhez a mennyiséghez adtam meg. Ha kisebb cipód van, érdemes 2 darabot használni, hogy ugyanolyan méretű szeleteket tudj vágni belőle.

Vagy hagyd a fenébe a kerek tortákat, és használj szögletes kenyeret…

Hozzávalók a kenyérhez – 18cm-es csatos tortaformához
400g kenyérliszt
100g rozsliszt
350ml tej
1 ek cukor
25g friss élesztő
15g só
40g sertészsír vagy vaj
A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni, majd a többi hozzávalóval együtt készítsd belőle lágy, fényes tésztát. Letakarva keleszd 40 percet, majd formázd cipóvá, tedd a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, és hagyd kelni további 30 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és légkeveréses fokozaton süsd 26 percet. Rácson hagyd kihűlni

Húsvéti szendvics torta (3)


A tetejét díszítsd töltött tojással – húsvéti kiadásban 😉 -retekkel, sárgarépa rózsával, petrezselyemmel, és ha kellőképpen elszánt vagy, metélőhagymával 😀 Ez utóbbi természetesen elhagyható, mert tényleg nem kifejezetten gyors, mire a szálakat felaplikálod körben a tortára…de nee, ne hagyd el, annyira mókásan néz ki…

Csak egy csipesz kell hozzá 😀

Nálam most alulról felfelé:
– Krémsajt & füstölt sonka szeletek
– Tojáskrém
– Sonkakrém
– Krémsajt & főt tojás karikák

És persze ne felejtkezzünk el a tojás csibékről sem 😉



Bár az „eredeti recept” szerint majonézzel kellene bevonni – emiatt is praktikusabb a héjnélküliség – de inkább tormával ízesített krémsajtot választottam helyette. Így egyrészt nem lett annyira tömény, másrészt a füstölt sonka nem is az igazi torma nélkül

Húsvéti szendvics torta (2)

Az elkészítése elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de gyakorlatilag csak egymásra kell pakolni a rétegeket. Inkább csak időigényesebb a többféle töltelék elkészítése miatt – jahh, és a metélőhagymás merényletre is hagyj időt magadnak 😉

Húsvéti torta
adag: 8 személyre
elkészítés: kb 2 óra a dekorálással együtt

1-2 cipó, mérettől függően – lásd feljebb

Sonka krém
150g főtt füstölt sonka
1 szál újhagyma
1-2 ek tejföl
Bors, mustár

Tojás krém
3 szem főtt tojás
2 ek krémsajt
2 tk mustár
Só, bors

Tortához
3 tojás
200g füstölt sonka
Kb 500g krémsajt
1-2 ek ecetes torma

Tetejére
3 főtt tojás (sárgája, só, bors, mustár, krémsajt)
Retek, petrezselyem, sárgarépa

Sonka krém: A sonkát aprítsd finomra, az újhagymát karikázd vékonyra, ízesítsd sóval, borssal, mustárral, és a tejföllel keverd krémesre. Tedd félre
Tojáskrém: a tojást törd össze villával (vagy reszeld le a sajtreszelő nagy lyukú oldalán) és a többi hozzávalóval keerd el. Ez is mehet a sonkakrém mellé

A kenyérből vágj 5, kb 1-1,5cm vékony szeletet.
Az alsó réteget kend meg 2 ek krémsajttal, és pakold rá a vékonyra szeletelt füstölt sonkát. Takard be egy szelet kenyérrel, és kend meg a tojáskrémmel. Majd ismét kenyér, és erre a sonkakrém. Majd – ki nem találod – kenyér, amire szintén 2 ek krémsajt kerül. Erre sorakoztasd a tojásszeletek, és borítsd be az utolsó szelet kenyérrel. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe kb 1 órára, hogy kicsit összeálljon az egész építmény.
Közben a krémsajtot keverd el a tormával.
A töltött tojáshoz: A tojások tetejét csapd le, és óvatosan kanalazd ki a sárgáját. Keverd el sóval, borssal, pici mustárral és krémsajttal. Tedd habzsákba, és nyomj belőle annyit a fehérje-burokba, hogy kilógjon belőle. Készíts szemet borsból, és csőrt sárgarépából, és tedd rá a fehérje levágott tetejét.
A „tortát” vond be kb egyenletesen a tormás krémmel. Minimum 1 órára ismét érdemes visszatenni a hűtőbe, majd díszítsd kedved szerint, és már tálalhatod is

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét