Kovászos kréker

0
286

Továbbra is lelkesen életben tartom a kovászom, de mivel mostanában elég ritkán állok neki kenyeret sütni, így inkább csak etetem a kis jószágot.

Ezért sajnos elég sok kovász lesz az enyészeté, és őszintén, a szívem szakad meg, mikor ki kell dobni.

És aztán lett ez a kréker… 😀

…amiben naagyon sok kovászt el lehet lőni, sőőt, nincs az az otthoni mennyiség, amit ne lehetne 😀

Full faék recept, viszont remekül variálható sajttal, vagy fűszerekkel

A végeredmény egy hajszálvékony, és roppanós kis párnácska, amit komolyan, nem lehet abbahagyni…

Ha nem lenne elég kovászod, hiszen azért nem kevés ez a mennyiség, sebaj:

Keverj el 65g kovászt ugyanennyi liszttel és vízzel, és hagyd néhány órát állni.

Vagyis igen, ahhoz a recepthez, amiben a maradék kovászt szeretnéd felhasználni, azt úgy kezd, hogy még többet készítesz 😀

Az alap:

1 rész kovász
1 rész kenyérliszt
olaj


Azért nehéz pontos mennyiségeket megadni, mert nagyon sok múlik azon, hogy milyen a kovász állapota. Egy friss kovász sokkal sűrűbb állagú, egy néhány napos már sokkal folyósabb. Így a hozzáadott liszt mennyiségén kell, hogy kicsit variálj. Tudom, ez így nem annyira pontos, de ha a kovászos kenyér elkészítésével boldogulsz, kétlem, hogy ez gondot okozna 😉 

És a sajttal minden jobb vonalon maradva 😉 Természetesen sajttal is készülhet a kovászos kréker 😀

Kovászos kréker

adag: 3-5 marék
elkészítési idő: 30 perc
sütési hőfok: 210’C

hozzávalók:

1 csésze aktív kovász (kb 200g)
1 csésze kenyérliszt (kb 110g)
50 ml olaj
1 tk só

A tetejére: só (opcionális)

A kovászhoz add az olajat, majd a lisztet és a sót is. Készíts egy viszonylag sűrű, de azért nyújtható, és nem ragacsos tésztát. Mivel semmilyen folyadékot nem kell hozzáadnod, így a lisztet adagold folyamatosan, hogy megfelelő állagot kapj.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsd 1mm vékonyra, és tedd át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Pizzavágóval, vagy más körkéssel szabdald fel kis kockákra, téglalapra…ahogy szimpatikus. Nyugodtan mehetnek jó szorosan, nem fognak összenőni 😉 Ha meg szeretnéd szórni sóval, akkor a tetejüket kend le olajjal – ehhez egy olajspray nagyon jó barátod lehet, és szórd meg nagyszemű sóval. Próbáltam a rozmaringot is rászórni, de kb egy darab nem maradt rajta, így gyorsan el is engedtem. Süsd 210 fokon, légleveréssel 9-12 percet, amíg aranybarna nem lesz. Félidőben kezdenek majd el bucisodni 🙂 Nem kell forgatni, ha már jónak ítéled a felső oldalát, kész is vagy. Hagyd még néhány percet a tepsiben, kicsit had hűljön ki, mielőtt nekiesel 🙂 Melegen még puhább, ha kihűlt, utána lesz igazán ropogós.

A sajtos változathoz:
1 csésze kovász
1/2 csésze kenyérliszt
1/2 csésze reszelt parmezán
1/2 tk só
50 ml olaj

Innentől pont ugyanúgy készül, mint a natúr változat 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét