Vajas keksz, és karamell…most őszintén, ebből a kombóból csak jó dolog sülhet ki, nem igaz?
Régóta készítem ezt a vajas kekszet, mert finom, omlós, és mivel egész kevés benne a sütőpor, így remekül használható sütipecséthez, vagy olyan kekszformához, ahol nem szerencsés, ha deformálódik a sütés alatt a tészta. És az sem egy utolsó szempont, hogy elég hozzá az aprító, így a tészta elkészítése kb 3 percet vesz igénybe, és ebben már kb a mosogatás is benne van 😉
A karamell…ohh, a karamell, pláne a szósz, és kötelezően sósan 😀
Igen, ez igényel némi gyakorlatot, viszont nincs olyan, hogy elrontott karamellszósz (max, ha leégeted…akkor tényleg menthetetlen…), hiszen könnyen korrigálható. Igazán nem is az elkészítés a bonyolult (nem, az tök faék…), hanem, hogy mindig a célnak megfelelő állagot érd el. Ebben az esetben olyanra lesz szükséged, ami kenhető, de már nem folyik, Nnna, ez melegen – forrón – nem derül ki könnyen, de megoldjuk 😀
Először a tésztát készítsd el, mert jó ha néhány órát, de az még jobb, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben. Mivel ez egy vajas tészta, így bármennyire is gyors vagy, mindenképpen olvad majd, így könnyebben elveszíti a formáját. Ez egy kerek keksz esetében kevésbé gáz, de ezzel a formával, a belső csillagok miatt fura alakzatok jöhetnek létre. Az a legegyszerűbb, hogy ne másszon el, hogy kicsit gyúrd át a tésztát, lisztezett felületen nyújtsd ki minél vékonyabbra. A 3mm jó választás. Szúrd ki a formákat, és mindjárt tedd is sütőpapírral bélelt tepsire. Minden második darabnak a lyukas közepét már a tepsiben szúrd ki, így nem deformálódik majd a tészta, és szépen össze tudod majd illeszteni a csillagokat.
Ha kellőképpen kalandvágyó vagy, szórd meg nagyszemű tengeri sóval is. Igen, tudom, hogy furán hangzik, de a karamell egyszerűen kívánja a sót, így lesz igazán komplex az élmény 😀
Karamelles csillagok
adag: 16-20 darab / a forma méretétől függően
elkészítési idő: kb 1 óra + pihentetés a hűtőben
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók:
50g hideg vaj
1 tojás
60g porcukor (!)
150g liszt
1 csapott tk sütőpor
csipet só
1 tk vanília
Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és ezzel a kezünk melegét minél jobban mellőzzük. Ezért én barátomat, az aprítót szoktam használni. Először mérd bele a lisztet, a porcukrot, a sütőport, sót és a vajat. Aprítsd morzsásra. végül jöhet a tojás és a vanília. Addig hagyd menni a gépet, amíg a tészta össze nem áll egy gombóccá. Csomagold fóliába, kicsit lapítsd el, és mehet a frigóba.
A karamellhez:
100g cukor
200ml zsíros tejszín (30%)
2-3 kocka étcsoki (csak a színe miatt)
nagy csipet só
Öntsd lábosba a cukrot, és alacsony lángon kezd melegíteni. Próbáld minél kevesebbet keverni, hogy a cukor ne csomósodjon össze. Ha felolvadt, hagyd karamellizálódni, legyen sötét mézszínű, de vigyázz, nehogy megégjen. Közben picit melegítsd meg a tejszínt (én egy edényben, 1 percre szoktam betenni a mikróba), hogy amikor ráöntöd a forró cukorra, ne kössön meg nagyon. Ha már elég barna a cukor (ez kb fél-1 perc, miután teljesen felolvadt) apránként, folyamatosan kevergetve, add hozzá a tejszínt. Vigyázz, nehogy a gőz megégessen. Közepes lángon főzd, de vigyázz, mert könnyen felhabzik, és kifut. Addig hagyd sűrűsödni, amíg olyan híg krémleves állagú nem lesz. Nálam kb 5-6 perc elég szokott neki lenni, de ha alacsonyabb lángon készíted, lehet, hogy tovább tart majd. Ha lassú kevergetés közben már látod az edény alját, kész is vagy. Dobd bele a csokit, és ha felolvadt, sózd meg 😀 Tedd át hőálló tálba, és hagyd, hogy szobahőmérsékletre hűljön.
Ahogy hűl, úgy sűrűsödik majd egyre jobban. Ha miután kihűlt, nem vagy elégedett az állaggal, korrigáld nyugodtan: ha nagyon híg, forrald még egy kicsit, ha nagyon sűrűnek látod, akkor ismét forrald fel, néhány kanál tejjel.
Jöhet a keksz 😀
Kicsit gyúrd át a tésztát, lisztezett felületen nyújtsd ki kb 3mm vékonyra. Szúrd ki a formákat, és mindjárt tedd is sütőpapírral bélelt tepsire. Minden második darabnak a lyukas közepét már a tepsiben szúrd ki. 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd 6-8 percet, amíg szép, aranybarnák nem lesznek. Hagyd teljesen kihűlni.
Kanalazz egy nagyobb adag karamellt a teli tészta közepére (én csemete „leveses” kanalát használom, ami nagyobb mint a teás kanál, és kisebb mint a hagyományos nagykanál), és illeszd rá a tetejét. A legjobb, ha hagysz neki néhány órát, hogy a karamell picit bepuhítsa a kekszet.