Gyömbéres-körtés pite

0
2053

Tudom, hogy napközben még melengető a napsütés, és a 28 fokos hőmérséklet nem ezt mutatja, de a csípős reggelek szerint bizony már vége a nyárnak.

De sebaj, hiszen az ősz is ezer csodát tartogat. Jöhetnek is mindjárt a melengető és illatos fűszerek, az őszi gyümölcsök, és a pitével, forralt borral bekuckózós délutánok vagy esték 😀

Például ezzel a gyömbéres, körtés pitével, ami nálunk pillanatok alatt fogyott el az utolsó morzsáig. A gyömbér amúgy is nagy kedvencünk, a körtéhez pedig kifejezetten passzol. Ahogy pedig már a barackos gallette-nél is írtam, a teljeskiőrlésű liszttől és az ecettől isteni omlós lesz a pitetészta. Válassz olyan körtét, ami kevésbé köves, így sokkal puhábbra, és szaftosabbra sül majd végül.

Gyömbéres-körtés pite

hozzávalók: 24cm-es formához

a tésztához:
250g liszt
50g teljes kiőrlésű liszt
150g hideg vaj
2 evőkanál cukor
1 teáskanál ecet
4 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
700g körte
300g alma
2 cm friss gyömbér
1 tk fahéj
1/2 citrom leve
100g cukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő

a tetejére: 1 tojás
2 evőkanál cukor

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra.
Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el.
A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében.
Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.
A körtét és az almát tisztítsd meg, és darabold kb 1cm-es kockákra.
Szórd meg a cukorral, a fahéjjal és a kukoricakeményítővel, locsold meg a citromlével, és reszeld rá a gyömbért is.
Villával alaposan forgasd össze, és hagyd állni fél órát, amíg levet ereszt.
A tésztát 1/3-2/3 arányban oszd ketté, a nagyobbat lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, és béleld ki vele a piteformát.
A felesleges részeket vágd le, és tedd a maradék tésztához, amit szintén ugyanilyen vékonyra nyújts ki.
Késsel vagy derelyevágóval vágj belőle csíkokat, fonj „szalagot”, tekerd meg, vagy majd csak egyszerűen készítsd el a rácsozást belőle.
Ha a felvágott tésztát beteszed a hűtőbe kb 10-15 percre, sokkal könnyebben tudsz majd vele dolgozni.

A gyümölcsöt csepegtesd le, és kanalazd a piteformába.

Készítsd el a rácsozást, kend meg a felvert tojással, és szórd meg 2 evőkanál cukorral.
170 fokos sütőben, légkeveréssel, 40 perc alatt süsd készre.

Mondanám, hogy várd meg amíg kihűl, de hiába is 😛

Porcukorral, vagy sóskaramell szósszal tálald.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét