Kicsit muffin, kicsit babka, és egy kicsit fahéjas csiga: na mi lehet az? Ó igen, ez a cruffin – vagyis amolyan feltekert, kelt muffin
Az alapja az a fahéjas csiga tészta, amit már többször készítettem, isteni puha, foszlós, és még másnapra sem száradt ki – feltéve persze, ha marad belőle egyáltalán – nem szokott… Ha tetszik a tészta, próbáld ki ezt a körtés-karamelles csigát is belőle.
Az elkészítése egyszerű, de mégis egészen látványos kis darabokat készíthetsz belőle. Én most elkövettem azt a hibát, hogy túl kicsi muffin formákat használtam, amiből enyhén kimásztak kimászott a tészta, de azért nem aggódtam, hogy ránk szárad. Az eddigi tapasztalatok alapján, vagy készíts kisebb cruffinokat, vagy használj nagyobb formákat. Ha a kisebb változatot választanád, akkor a tésztát a nyújtásnál inkább hosszabbra, mint szélesre nyújtsd. Így végül majd vékonyabb hengert tekersz, amit nem 8, hanem 12 részre érdemes majd osztani
_____
Fahéjas csiga cruffin
adag: 8 darab
elkészítési idő: kb 140 perc előkészítés + 20 perc sütés
sütési hőfok: 200’C
Hozzávalók 8 db-hoz
a tésztához:
250 g liszt
125 ml tej
15 g friss élesztő
50 g cukor
30 g puha vaj
1 tojás
1 csipet só
a töltelékhez:
50 g olvasztott vaj
50 g lágy barna nádcukor
1 púpos tk fahéj
a tetejére:
kb 100 g cukor
2 tk fahéj – ez természetesen nem fog elfogyni a forgatáshoz, de kevesebb cukorban nem tudod megfürdetni a tésztát. A megmaradt cukrot használd el bármilyen fahéjas sütihez.
- A tejet langyosítsd meg, adj hozzá 1 evőkanál cukrot és morzsold bele az élesztőt. Kb 10 perc alatt hagyd, hogy felfusson. A tészta többi hozzávalójával együtt tedd a robotgép keverőtáljába, és 5-7 perc alatt dagassz sima tésztát. Lisztezett tálban letakarva kb 1 óra alatt keleszd a duplájára.
- Lisztezett felületen nyújtsd fél cm vékonyra, kb. 45×30 cm-es téglalappá. Kend meg a puha vajjal, majd szórd meg a barna cukorral, és a fahéjjal. A hosszabb oldala mentén tekerd fel, és csipked össze a végét. Vágd először félbe a hengert, majd felezd a feleket is. Végy magad elé egy negyed tésztát, hosszában vágd ketté. Fordítsd a vágással felfelé és egyszerűen tekerd fel. Tedd a szilikon vagy hagyományos muffin formába. Tégy így a többi tésztával is.
- Letakarva keleszd további 20 percet, közben melegítsd elő a sütőt 200°-ra, légkeveréssel, és 12 perc alatt süsd meg. Közben keverd el a cukrot és fahéjat, majd ha a cruffinok kisültek még forrón forgasd bele. Rácson hagyd kihűlni.