Nem hiszem, hogy különösebben érdemes lenne körözött receptet írni, de ezek a falatkák olyan kis cukik, hogy kaptak egy önálló bejegyzést 😀
Reggelire, vendégvárónak, sajttálra…egyszerű, és dekoratív darab
Szóval ezek kis falatkák juhtúróból készültek, a fele nigela-ba forgatva, a másik pedig csupaszon
Ha még nem ismernéd a nigela magot – nem, semmi köze mindenki kedvenc brit szakácsnőjéhez. A nigela, vagy más néven egyiptomi kömény, de akár fekete köményként is hallhattál róla. Enyhén hagymás ízű, ropogós kis magok, ami szerintem tök jól passzol a körözött karakteres ízéhez. De használhatsz helyette fekete szezámmagot, vagy ha nem ragaszkodsz a színkódhoz, akkor hagyományos szezámot, vagy akár lenmagot is – vagy maradhat az összes kabát nélkül 😉
…és természetesen a tortilláról se feledkezzünk el, ami most igazán évszakhoz igazodik: kis faleveleket formáz. Ohh, igeen, jól látod, remekül értek hozzá, ahogy az amúgy tök egyszerű dolgokat jól megvariáljam, dehát mit tehetnék…imádom 😀
A házi tortilla receptemet használtam, csak nem egyenként nyújtottam ki a lapokat, hanem egyben, egy nagy lappá. Ebből szaggattam ki a formákat, és sütöttem meg alacsony lángon egy száraz serpenyőben. A leeső tésztát újra összegyúrtam, és jöhetett az újabb kör szaggatás. Persze akár bolt változatból is kiszaggathatod, csak szerintem nem túl rentábilis, mert az még hagyján, hogy a tortilla alapból drága, de itt még egy csomó leeső rész is van. Szóval dobd a boltit, csinálj otthon 😉
…és mivel közeleg a halloween – naná, hogy a levelek mellett tökös, és szellemes falatok is készültek 😀
A Körözött – nálam most így készült:
– 125 g Bryndza – a Lidl-ben kapható, zöld csomagolású változatot használtam, ebben van egy kevés tehén túró is
– só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény, vöröshagyma – lereszelve. Ehhez nem elég, ha csak apróra vágod, mert nem lesz egyenletes a felszíne. Inkább ess neki a sajtreszelővel.
Vagyis nem került bele vaj, tejföl, stb. Vajat bevallom amúgy sem szoktam tenni a körözöttbe, mert nem érzek különbséget az ízében, a tejföl pedig kimaradt, nehogy túl lágy legyen a krém.
A formázást a videóban láthatod 🙂
Végül kettéhajtott rozmaringlevélből szárat, és bazsalikomból levelet készítettem neki
Jó szórakozást az elkészítéséhez, biztos vagyok benne, hogy mosolyt csalsz bárki arcára, akit meglepsz vele