Édesanyám szülinapján hagyományosan valami karamellás sütit készítek, hiszen őrült karamell-rajongó, de idén inkább valami könnyebb, friss, tavaszi tortával szerettem volna meglepni.
Sütés nélküli túrótortát választottam, ami alá sem keksz, sem piskótaréteg nem került. Tulajdonképpen szinte nem is torta, csak a túrókrém, a friss eper, és a menta.
Ízlett neki <3
Először készítsd elő a formát: Ha van olyan fóliád, amilyet a cukrászdában tesznek a süti köré, az szuper, béleld ki vele a tortaforma szélét, illetve egy frissentartó fóliával az alját. Ha nincs – nekem sem volt – a csíkokra vágott sütőpapír is megfelel a célnak. Mivel ennek a tortának nincs stabil alja, vagyis az egész gyakorlatilag csak a hab, így elég óvatosan kell vele dolgozni. A lényeg, hogy ne ragadjon hozzá a formához, könnyen ki tudd szedni. De az egész süti legidőigényesebb része a forma kibélelése, úgyhogy ha ezzel megvagy, már sínre kerültél 😉 Na jó…a végén, mikor megfordítod az egészet…kicsit az is macera, de azt a lépést kihagyhatod. Csak azért van rá szükség, mert az alja sokkal simább, szebb
hmmm…azért remélem nem beszéltelek le már az elején az egészről… 😛 Ne hagyd magad, a végén jó lesz 😉
Epres túrótorta
Elkészítés: kb 30 perc + hűtés
Forma mérete: 16cm
Hozzávalók:
250g túró
300ml +50ml habtejszín
2-4 púpos evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 csomag lapzselatin (6 lap)
Tetejére 250-300g eper
Először 5 percre áztasd be hideg vízbe a zselatint, majd add az 50ml tejszínhez, és melegítsd addig, amíg a zselatin fel nem olvad. Ne forrald! Tedd félre, hogy langyosra hűljön.
Verd fel a tejszínt kemény habbá, és kicsit tedd félre. Robotgéppel keverd addig a túrót, amíg krémes nem lesz, közben add hozzá a porcukrot. Lassan csurgasd hozzá a zselatinos tejszínt. Ha már alaposan elkeverted, és nem maradtak nagyobb túrórögök a krémben, vedd elő újra a tejszínt. A robotgép alacsony fokozatán verd a tejszínt, közben kisebb adagokban tedd hozzá a túrós keveréket. Azért ne húzd el nagyon, mert már lelkesen dolgozik a zselatin, egyre sűrűbb a cucc. .Lapátold csatos tortaformába, és tedd minimum négy órára hűtőbe. Ha megdermedt, vedd le a forma oldalát, és fordítsd a feje tetejére az egész tortát. Hát igen…annyira nem egyszerű, és vedd figyelembe, ha egyszer rátetted valamire, onnan már nem tudod mozdítani úgy, hogy szép maradjon. Így tedd tányérra. A tetejét díszítsd félbevágott eperrel, vagy kisebb szemekkel, mentalevelekkel.