Ha már nemrég elkészült a vajmentes „hollandi mártás” a Benedict tojáshoz, az a minimum, hogy az angol muffin is legyen már hozzá házi 😉 Persze, kicsit csalóka ez a muffin elnevezés, hiszen ez gyakorlatilag nem más, mint egy péksütemény, de a hagyományos zsömléhez mégsincs túl sok köze. A szerkezete sokkal tömörebb, masszívabb. Szerintem kettévágva, is pirítva az igazi, kerülhet rá bármilyen édes, vagy sós feltét. A hűtőben, dobozolva egy hétig simán elvan,vagy akár a mélyhűtőben is néhány hónapot.
Bár az elkészítése kicsit időigényes, a hosszú kelesztési idő miatt, de cserébe munka nincs vele túl sok. És hatalmas előnye – ami nem most lényeges, de majd a nyári 40 fokban nagyon jól jön majd – hogy nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt, mert serpenyőben kell kisütni.
…és már pakolhatod is egymásra a rétegeket: Alulra a muffint, rá a sült füstölt sonkát, vagy angol szalonnát, a buggyantott tojást, végül a hollandi mártást, ami nálam vaj nélkül így készül 😉
+1: A buggyantott tojást a legkönnyebben úgy tudod elkészíteni, hogy egy lábosban kb 5 cm mély fizet forralsz, felütöd a tojást egy tálkába, ha a víz felforrt, örvényt készítesz egy kanállal, beleteszed a tojást, és elzárod a lábos alatt a gázt. Takard le, és hagyd a vízben 4 percet. A fehérje tökéletesen megkeményedik, a sárgája még folyós, és gyönyörűen egyben marad az egész.
_______
Angol muffin
mennyiség: 12 darab
Hozzávalók
400-450g liszt
1 tk szárított élesztő
1 ek cukor
120ml langyos víz
120ml tej
2 ek vaj
1 tk só
2-3 ek kukoricadara
Először keverd el a víz felét, a cukor felét, és az élesztőt. Tedd félre kb 10 percre. amíg fel nem fut. Közben keverd el a tejet, a maradék vizet, a maradék cukrot, a sót, és a vajat. Tedd mikróba kb fél percre, amíg a vaj el nem olvad, de vigyázz, ne legyen nagyon meleg, nehogy kinyírd az élesztőgombákat. Egy tálba tégy kb 150g lisztet, add hozzá a tejes cuccot, és a felfutott élesztőt. Egy fakanállal keverd csomómentesre. Kezd el apránként hozzáadni a lisztet, de csak 2-3 evőkanalanként, és minden alkalommal keverd egyneműre. Mikor már annyira sűrű a tészta, hogy nem viszi a kanál, borítsd lisztezett felületre, és folytasd a liszt adagolását, szintén apránként. Nem túl lágy, és nem ragacsos tésztát kell, hogy kapj, ami még könnyen gyúrható. Nem biztos, hogy az összes lisztet felhasználod majd. Folytasd tovább a tészta masszírozását, amíg sima nem lesz. Kb 5 perc kell neki. Gömbölyítsd ki, és hagyd pihenni 15 percet. Majd nyújtsd ki, kb 1,5 cm vékonyra, és szaggass belőle kb 8cm átmérőjű korongokat. Tedd sütőpapírral (még jobb a silpat lap) és hagyd kelni 1,5 órát, vagy amíg a duplájára nem nő (leginkább magasságra). Én betettem a sütő felső részébe, alulra pedig egy tálba forró vizet raktam. Így melegben, és párában volt, nem száradt ki. Közepes fokozaton melegíts elő egy – lehetőleg vas – serpenyőt,szórj bele egy evőkanál kukoricadarát, és tegyél bele néhány muffint. (ne túl szorosan) A nyers tésztát legkönnyebben spatulával tudod felvarázsolni a papírról. Oldalanként, 3-4 perc alatt süsd aranybarnára. Rácson hagyd kihűlni.