Végre eperszezon, és itt a hazai, friss, édes csoda, vagyis mostanában mindenben is eper van/lesz 😀
Gréti néhány hónappal ezelőtt felfedezte magának a panna cottát. Persze ő mást választott, de simán lenyúlta az enyémet, és annyira ízlett neki, hogy itthon is kért. Abba most nem megyek bele, hogy már számtalanszor készült itthon, de eddig valahogy nem jött be neki…de ha cukrászdában tálalják…nna, az tök más 😛
Persze a panna cotta nem egy túl bonyolult recept, kb millió van a neten, de most egy kis csavarral készült.
Nálam ha eper, akkor a bazsalikom szinte kötelező hozzá – egyszerűen imádom ezt a kombót, vagyis most is került bele, viszont nem az eper barátjaként, hanem a tejszínbe főztem bele az aromás, illatos leveleket. Így még jobban kijöttek az ízek, és isteni, és karakteres lett a tejszínes réteg.
Ha pedig még tovább fokoznád, az eper zselében cseréld le az „eperszósz” egy részét pezsgőre 😉
Panna Cotta
Elkészítés: kb 30 perc+ dermedési idő
Adag: kb 3 pohár
hozzávalók:
a tejszínes réteghez
4 dl zsíros tejszín
50ml tej (zsíros)
5 dkg cukor
1 csapott evőkanál zselatin
8-10 nagyobb bazsalikomlevél
az epres réteghez:
30 dkg friss eper
2 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
1 teáskanál zselatin, 2 evőkanál vízben feloldva (opcionális)
a tetejére:
eper, bazsalikomlevél
Öntsd egy lábasba a tejszínt és a tejet, a cukrot, a bazsalikomleveleket, és kezd melegíteni. Közben a zselatint old fel 3 evőkanál vízben, és ha a tejszín már meleg, tedd hozzá. Folyamatos kevergetés közben forrald fel, és azonnal vedd le a tűzről. Szűrd át, és töltsd poharakba. Néhány órára tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. Az epres réteghez darabold fel a gyümölcsöt, szórd meg a cukorral, locsold meg a citrom levével, és 1 órát hagyd állni. Ha levet engedett, kezd melegíteni. Forrald fel, és főzd néhány percig, amíg az eper enyhén meg nem puhul. és Tedd hozzá a feloldott zselatint is. Ha teljesen felolvadt, vedd le a tűzről. Hagyd langyosra hűlni, mert ha nagyon forró, felkapja az alsó réteget, és kanalazd a megdermedt krémre. Mehet vissza a hűtőbe, amíg az eper is meg nem dermed. Díszítsd eperrel és bazsalikommal.
Ha nem zselés eperréteget, hanem inkább folyósabbat szeretnél, hagyd ki a zselatint az eper mellől