…vagyis az angolok kedvelt teasüteménye, ami gyakorlatilag nem más, mint egy édes pogácsa.
Kívül ropogós, belül lágy, és könnyű, mégis omlós az egész, és nagyon jó választás a ráérős hétvégi reggelikre, pláne vajjal, és valamilyen fanyarabb lekvárral.
Mivel ez egy vajas tészta, így ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, a hozzávalókat minél gyorsabban kell összedobnod, még az előtt, hogy a vaj megolvadjon. Használ hozzá hideg(!) vajat, és tejszínt, és lehetőleg aprítót, a vaj és a liszt eldolgozásához. Így kevésbé olvad majd meg a kezed melegétől.
A liszt mennyiségéhez képest elég sok benne a sütőpor, de ne aggódj, egyáltalán nem lehet majd érezni benne, viszont ez egy elég tömör tészta, amiben nincs tojás sem, kell bele ennyi, hogy végül enyhén lemezes, és laza legyen az állaga.
Nálam most aszalt áfonya, és narancshéj került bele, de természetesen más gyümölccsel is készülhet. Például igazán izgalmas páros az aszalt sárgabarack, egy kevés aprított rozmaringgal.
Áfonyás-narancsos scone
elkészítés: kb 30 perc
adag: 4 személyre
sütési hőfok: 210’C
Hozzávalók:
260g liszt
50g cukor
1 ek sütőpor
80g aszalt áfonya
1 narancs héja
70g hideg vaj
180-200ml tejszín
csipet só
Melegítsd elő a sütőt 210’C fokra, légkeveréssel
Először aprítsd fel apróra az áfonyát, és tedd félre. Morzsold el a lisztet a vajjal, vagy tedd kb 3 másodpercre az aprítóba, utána mehet hozzá többi száraz alapanyag. Keverd el egy villával, forgasd bele a darabolt áfonyát, végül reszeld hozzá a narancsot is. Ezzel is keverd el, és öntsd hozzá a tejszínt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, készíts enyhén ragacsos, de azért formázható tésztát. Lisztezett felületen készíts belőle egy kb 3-4 cm magas korongot. Egy 4-5cm-es pogácsaszaggatót alaposan lisztezd be, és egy gyors mozdulattal – nem forgatva – szaggasd ki a pogikat. Erre azért van szükség, hogy minél szebben felemelkedjen majd a tészta a sütés közben, ne dőljön oldalra. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kb 3 cm távolságra egymástól, kend le a tetejét tejszínnel, vagy vajjal. Így szép, aranybarnára sül majd. Süsd 10-12 percet, majd tálald még melegen.
Ahogy írtam is, szerintem ehhez egy fanyarabb lekvár az igazi, például a narancs, amit akár abból a narancsból is elkészíthetsz, aminek a héját belereszeled pogiba. Ebből persze nem lesz túl nagy adag, viszont tökéletes kísérője lesz a reggelidnek
A lekvárhoz:
1 nagyobb szem narancs
2-3 ek cukor
1 púpos tk kukoricakeményítő
3-4 szem kardamom mag (elhagyható, de igazán különleges lesz tőle a lekvár)
A narancsot filézd ki, és a levágott részekből nyomd ki belőle a levet, amennyire csak tudod. Tedd egy lábosba, add hozzá a cukrot, az enyhén megroppantott kardamomot, és közepes lángon főzd kb 10 percet, amíg a narancsgerezdek szét nem esnek rostjaikra. A keményítőt oldd fel egy kis vízben, add a gyümölcshöz, és forrald kb 2 percet, amíg a keverék ki nem tisztul, és be nem sűrűsödik. És már kész is vagy.
Ez persze egy nagyon gyors módja a narancslekvárnak, ha nagyobb adagot készítenél, akkor használj egy kis pektint a sűrítéshez, illetve egy kevés, vékonyan lehámozott és vékony csíkokra vágott narancshéjat is érdemes hozzáadni, majd dunsztolni.