Trópusi pite

0
1480

aka Virgin Pina Colada pite

Az egész úgy kezdődött, hogy Kissajttal vásárolni voltunk…imádom a passion fruit-ot, és mint kiderült csemete is, vagyis mikor kérdeztem, hogy csináljunk-e valamilyen passiógyümis sütit, egyből rávágta, hogy naná…

Volt itthon még egy fél ananász, vagyis nem is volt kérdés, hogy trópusi hangulatban nyomjuk majd. Össze is raktam a turmixgépben a hozzávalókat, ment bele a narancslében felfőzött zselatin, amit pikk pakk beletöltöttem a kekszalapba. Ment a hűtőbe, és már csak azt kellett megvárni, amíg az egész történet összeáll…

…nna, arra aztán várhattam…néhány óra után, még pont olyan folyékony volt az egész, mint amikor kiöntöttem a turmixból.

Mondjuk úgy cirka 3 óra várakozás után – ami alatt semmi sem történt – homályosan rémleni kezdett, hogy valahol olvastam, hogy a zselatin és az ananász együtt nem pálya, de gyorsan elhessegettem, mert ez milyen hülyeség már, jó lesz az, csak idő kell neki. Na, miután még másnap reggelre sem történt változás, be kellett látnom, hogy ez már nem lesz jobb

…jahh, közben kiderül, hogy az ananászos figyelmeztetést a zselatin csomagolásán olvastam…

De ne aggódj, nem veszett minden kárba, egy nagy adag kókusz likőr társaságában remek kis pina colada-t rittyentettem a töltelékből

Közben pedig utánanéztem mi okozhatta a malőrt: Az ananász egy bromelain nevű, fehérjebontó enzimet is tartalmaz, ami a zselatin fehérjéit is bontja, ami miatt a zselatin már nem képes megszilárdulni. A bromelain csak a friss ananászban aktív, a konzerv ananászban a hőkezelés hatására inaktívvá válik. Az ananász mellett a friss kiwi, mangó, papaya, füge, guava, és a gyömbér is tartalmaznak zselatint hatástalanító, fehérjebontó enzimet. Szóval ha mindenképpen friss ananászból készítenéd, akkor mindenképpen forral fel, és minimum 2 percig főzd a keveréket (a zselatin nélkül)

Szóval jöhetett az újratervezés, meg a konzerv ananász 😉

Mert egyébként egy ez nagyon egyszerű, mégis nagyon dekoratív, és igazán különleges desszert. Az egész összeállításához nincs is másra szükség csak egy turmixgépre. Illetve egy aprító is jól jön, a keksz darálásához 😉

Sokan mondjátok, hogy nem szívesen készítetek zselatinos desszerteket, mert mindig van vele valami gebasz. Igazság szerint egy titka van, a türelem. Én imádom ezeket a sütiket, és szívesen feszegetem a határokat: hogy mi az a minimális mennyiség, amivel még összeáll a krém. Mert annál rosszabb, mint mikor túl sok a zselatin, és az egész gumissá válik, nincs is. Hidd el, tudom miről beszélek, egyszer csináltam egy olyan pillecukrot, ami nehogy pille nem volt, de kb olyan lett, mint a radír…

Szóval türelem, adj neki esélyt, jó lesz 😉

Néhány praktikus tanács:

– szeretem a keksz-alapú sütiket, mert egyszerűen elkészül, sütni sem kell, igazi win-win szitu. Viszont nem szeretetem, hogy rengeteg vajat kell hozzáadni, hogy összeálljon a dolog. Így inkább csokival, lekvárral, vagy friss gyümölccsel – ebben az esetben ananásszal pótolom a vaj egy részét. Ne gondolj semmi bonyolultra, egyszerűen beledobok néhány kocka ananászt az aprítóba, mikor a vajat és a kekszet összedolgozom. Ettől kicsit puhább is lesz az egész állaga, nem olyan száraz, morzsolódós. Ha te inkább az utóbbit szereted, akkor az ananász mennyiség helyett is használj vajat. Ha összenyomod az ujjaid között a kekszes keveréket, és az egyben marad, jó vagy

– a turmixgép, bár roppant praktikus darab, de bizony jól felhabosítja a tölteléket. Nna, ez nekünk annyira nem jó, mert a habos töltelék megkötve tök rücsis, és baromi hülyén néz ki. Nem lesz szép sima és fényes. Ha elég türelmes vagy, kevergeted és megvárod, amíg a hab eltűnik a turmixról (még a turmixgépben), az szuper.

…hát én egyáltalán nem vagyok türelmes…

ha te sem, akkor, miután beleöntötted a tölteléket a tésztába, fogj egy kéztörlőt, és óvatosan simítsd rá a töltelékre. Lassan emeld le róla. 2-3 lap után eltűnik az össze bubi, és mehet a hűtőbe.

– a passió gyümölcs magját mindenképpen távolítsd el, mert nem túl jó ráharapni

– kókusztejből a sűrű, fémdobozos változatot használtam

– lehetőleg használj kivehető aljú pite formát, mert ez egy nagyon lágy, krémes pite, sokkal könnyebb lesz szeletelni és tálalni, ha nem a formából kell kivarázsolni a szeleteket. Jóó, ha nincs, akkor nyilván a klasszik forma is tökéletesen megfelel a célnak

– mivel az ananász nagyon jó édes volt, nem tettem bele semmilyen édesítőt – nem volt rá szükség. Kóstold meg, és édesítsd, ha szükségét érzed

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét