…vagy szivarka (de ez annyira hülyén hangzik), vagy börek (burek), de ez meg nem feltétlenül állja meg a helyét
Úgyhogy maradjuk a sós rétes-rolónál… ohh wait – ez sem jobb…
Tehát a börek (vagy burek) a török konyhából származik, de a Közel-Keleten, a Balkánon, vagy Közép-Ázsiában is megtalálható. A mi rétestésztánknál egy pöttyet vastagabb tésztából készül. A töltelék lehet sajt, hús, spenót, stb…és ezek keveréke is. Hajtogatják háromszög formára, pakolják lasagne-szerűen, tekerik fel, és/vagy rendezik spirálba. Kenik vajjal vagy tejjel, sütik olajban, vagy sütőben. Megszórják magokkal – vagy nem – szóval a lehetőségek tárháza elég széles, mindenki megtalálja a neki legszimpatikusabbat.
Nálam most egy egyszerű változata készült, spenóttal és fetával, kaporral ízesítve, vajjal lekenve, és sütőben ropogósra pirítva.
…és igen, a napokban olyan borongós volt az idő (bakker, zoknit vettem, hogy ne fagyjon le a lábam – azért ez elég meglepő augusztusban) nyilván elkapott az őszi hangulat, és mivel szerencsére poont volt némi sütőtök még a mélyhűtőben
ugyan, kit akarok átverni, mindig van sütőtök a mélyhűtőben…
szóval adta magát a sütőtök leves, ami mellé a burek-et tálaltam
Tippek&Trükkök
Az elkészítése gyors és egyszerű: bolti rétes tészta, feta, és fagyasztott leveles spenót
Ez utóbbiból szezonban használhatsz frisset is, de a fagyasztott változat több okból is praktikusabb
– egyrészt úgyis megpárolva kerül a tésztába,
– másrészt a zacskós bébispenót ára valami eszement gáz, és kell belőle kb 3 zacskó – hogy aztán a friss leveleket megpottyantsd, és kb pont olyan legyen, mint a fagyasztott. Aminek egyébként az ára is töredéke a frissnek. Az Aldiban szoktam venni ezt a fajtát.
Kiolvasztom, kinyomkodom a felesleges vizet, és serpenyőben elpárolom a maradékot, hogy minél szárazabb legyen, és ne áztassa el a tésztát. Egy késsel felaprítom, és már készen is áll a felhasználásra. A felhasznált 300g spenót fagyasztva mértem, vagyis a konyhakész ettől eltérhet. De ez nem francia cukrászat, nyugodtan bánhatsz rugalmasabban az arányokkal
Ha mégis friss spenótot használsz, egyszerűen párold meg serpenyőben, amíg össze nem fonnyad, és a felesleges nedvesség elpárolog belőle.
– Nem sóztam, mert a feta elég sós volt, de kóstold meg, és aszerint sózz – vagy ne
– A kaporból szintén ízlés szerint adj hozzá
Ha az alapanyagokat elkeverted, már csak vajjal kenni, tölteni és (újra vajjal kezelve) sütni kell a kis rudacskákat. Tálald reggelire, ebédre leves mellé vagy akár könnyű vacsorára. Amíg a sütő bemelegszik, a tekercsek is elkészülnek
Arra érdemes figyelmi, hogy bármennyire is nagy a kísértés, nem érdemes nagyon megtömni töltelékkel a tésztát, sem túl szorosan feltekerni. Sütés közben megdagad és utat tör magának. A jobbik eset, ha csak a kér oldalon folyik ki a spenótos cucc, a rosszabbik, ha a tésztát is szétrepeszti. Nem szép látvány, és elég nehéz kézzel enni is – bár kétségtelen, hogy az élvezeti értékén nem változtat 😉
Elég kb 2 csapott evőkanál töltelék, amit lazán beletekersz a réteslapba
Nézd csak, ilyen egyszerű:
Spenótos-fetás „rétes”
elkészítés: kb 40 perc
adag: 18 darab
sütési hőfok: 170°C
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta / 9 lapos
300g spenót
250g feta sajt
2-3 szál újhagyma
1 ek kapor
bors (só)
kb 30g vaj olvasztva
A spenótot párold meg, és vágd finomra. Az újhagymát karikázd fel. A fetát borítsd tálba, add hozzá a spenótot, újhagymát, kaprot, borst (sót), és keverd krémesre. A réteslapot terítsd ki, és hosszában vágd ketté.
A lapot – egy ecsettel – vékonyan kend meg olvasztott vajjal. A rövidebb oldal aljára halmozz kb 2 csapott ek tölteléket, a két hosszú oldalát kb 1,5cm szélesen hajtsd fel (így a töltelék a helyén marad majd) és tekerd fel a tésztát. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Így bánj el a többi tésztával és töltelékkel is. Végül a tekercseket kend le olvasztott vajjal. Ha szeretnéd szórd meg fekete és/vagy fehér szezámmaggal, és 170 fokos sütőben, légkeveréssel süsd 18-20 percet, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Inkább langyosan tálald, hogy a forró töltelék lehetőleg ne égesse le az ízlelőbimbóidat 😉