…Feketeribizlis Spájz Szörppel, vagyis feketeribizlis gyümölcsréteggel
Hogy miért Spájz Szörp?
A Spájz Szörp keszthelyi, családi tulajdonban lévő manufaktúra 2013 óta készít kiváló minőségű szörpöket. Termékeikben a régi, nagyszüleiktől kapott családi receptúrát ötvözik a mai technológia adta lehetőségekkel, hogy a lehető legjobb minőségű szörpöket készíthessék el nap mint nap. A Spájznál a minőség az első, ezért gondosan válogatott, természetes alapanyagokat használnak fel. Nem dolgoznak sűrítménnyel, a szörpökbe kerülő gyümölcsöket direkt préselik. Ízfokozó, aroma-, színezék-, sűrítmény- és tartósítószer-mentesek. Finomak és természetesek, és nem csak limonádé vagy koktél készülhet belőle, hanem bátran használd süteményekhez, pohárkrémekhez, vagy akár szirupként a palacsintádra.
Nálam most ebbe az extrán krémes sajttortába kerül: a szörp, vagyis a szörpből készült gyümölcsös réteg a krém alatt bújik meg, igazi meglepetésként, remekül kiegészítve a citromos krémet
És ha már sajttorta…képzeld, évekig nem voltam hajlandó megkóstolni sem a sajttortát, mert annyira groteszknek tűnt maga az elnevezés, hogy semmi jót nem jósoltam neki – aztán megkóstoltam, és ott el is szabadult a sajttorta vonat… 😀
Rajongásom azóta is töretlen, és ha választhatok (és naná, hogy választhatok) inkább a sütés nélküli változatot részesítem előnyben.
Elkészítés:
– A sajttorta elkészítése végtelenül egyszerű, és számtalan módon variálható. Nincs másra szükséged, mint mascarponéra, habtejszínre, cukorra, és türelemre. Ez utóbbi fontos, mert idő kell a krémnek, hogy igazán összeálljon anélkül, hogy mindenféle zselésítő anyagot használnál. Ebben a habfixálón kívül sem hagyományos zselatin, sem zselatin fix nincs. Így lágy, krémes, selymes…áhhh, ki kell próbálnod
– Egészen más élmény egy sült vagy egy sütés nélküli sajttorta. Mindkettőt másért imádjuk, de vitathatatlan, hogyha egy villantós desszertet szeretnél, lehetőleg kevés munkával, akkor a sütés nélküli változat lesz a nyerő
– A gyümölcsöket érdemes közvetlenül tálalás előtt felpakolni, mert a málna vagy a ribizli bírja a kiképzést, de azért a barack vagy a nektarin szeletek könnyen elveszíthetik hamvasságukat
– A kivehető aljú piteforma jó barát, mert sokkal egyszerűbb szeletelni, és tálalni a sütit úgy, hogy nem kell kivarázsolni a formából. Ha nincs, akkor se dőlj kardodba, nyilván hagyományos piteformában is simán elkészítheted.
– A szörpös réteghez: simán készíthetnéd egy részletben is, vagyis mehet a 250ml szörphöz a zselatin, csak így nehezebben hűl ki, mintha csak a felét melegíted meg, és ahhoz öntöd a maradék, hideget.
– A cukor mennyiségét magadnak lődd be: kóstold meg, és aszerint édesítsd
További sajttorta receptek:
– Barackos sajttorta
– Epres Eton mess sajttorta
– Caprese sajttorta – sós
– Sült ricotta torta
Feketeribizlis sajttorta Spájz Szörppel
elkészítés: kb 30 perc + pihi a hűtőben
forma mérete: 22-23 cm átmérőjű kivehető aljú piteforma
A kekszes alaphoz:
200 g omlós vajas keksz
150 g vaj
(2-3 evőkanál víz)
a gyümölcsös réteghez:
250 ml Feketeribizli Spájz Szörp
7 g zselatin + 3 evőkanál víz
a krémhez: 250 g mascarpone
200 ml habtejszín (minimum 30%)
70-100 g porcukor
1 citrom héja
1 csomag (7g) habfixáló
a tetejére:
Friss gyümölcs: málna, nektarin, ribizli, menta
Elkészítés:
1. A kekszet késes aprítóba és őröld morzsásra. A vajat olvaszd fel, ad a keksz morzsához és keverd össze. Ha nagyon száraznak érzed, egy kis vizet adj hozzá. Öntsd a piteformába, egyenletesen oszlasd el, és nyomkod bele. Tedd a hűtőbe.
2 A feketeribizli szörp felét tedd lábasba. A zselatint old fel a 3 evőkanál vízben. A feloldott zselatint, add a szörphöz, és alacsony lángon, melegítsd addig, amíg a zselatin el nem olvad. Majd add hozzá a szörp másik felét is. Hagyd langyosra hűlni, majd öntsd a kekszes alapra. Mehet is vissza a hűtőbe, legalább 1 órára, vagy ameddig a zselatin meg nem köt.
3. A mascarponét tedd tálba, add hozzá a porcukrot, és a citrom reszelt héját és robotgéppel keverd habosra. Fokozatosan adagolt hozzá a habtejszínt, és vert kemény habbá. A krémet simítsd a megdermedt zseléréteg tetejére, és tedd vissza a hűtőbe néhány órára (vagy akár egy éjszakára), amíg meg nem dermed
4. Tálalás előtt díszítsd friss, szezonális gyümölccsel, ehető virágokkal