Caprese sajttorta

0
277

Bár, ha az ember mostanában sajttortát emleget, akkor többnyire valami édes desszert jut eszébe, de nekem eleinte (gyerekkoromban) valahogy sosem jött össze ez a két fogalom. Évek teltek el, mire megbarátkoztam az egész fogalommal, de onnan már nem volt megállás, menthetetlenül beleszerettem.

Sajnos ezt a lelkesedésem itthon nem osztja kellőképpen család, így jogos önvédelemből ritkán készítek, leginkább akkor, ha tudom, hogy lesz valaki, aki beszáll az eltüntetésébe 😉

De ha egyszer sajttorta…a sajt pedig nálunk nagyon, de nagyon népszerű, pláne sok zöldséggel, és még több sajttal. Ha pedig omlós keksz, és nem is kenyér van hozzá, nem nagyon tudok mellélőni.

Tehát ez egy nagyon könnyű, tejszínes-krémes, fűszeres sajtkrém, zamatos paradicsommal, mozzarellagolyókkal, illatos bazsalikommal, fűszeres olajjal. Vajas-omlós kekszmorzsába töltve…

A mascarpone nem igazán alkalmas erre, válassz kevésbé sűrű, tejszínes krémet, és ha teheted, mindenképpen friss bazsalikomot, a krémbe is. Én chilis-fokhagymás olívaolajat locsoltam rá a végén, de válassz kedved szerint.

Abszolút nem ebéd, inkább amolyan délutáni “ennék valami finomat” pite. Vagy tökéletes kísérője egy pohár fehérbornak, egy kellemes nyári délutánon 😉

Caprese sajttorta

hozzávalók:
16cm-es formához

Az alaphoz:
100g sós omlós keksz
50g vaj

A krémhez:
250g Tejszínes krémsajt
100g görög joghurt
1 marék friss bazsalikom levél

A tetejére:
Koktélparadicsom
Mini mozzarellagolyó
Friss bazsalikom
Fűszeres olívaolaj (chili, fokhagymapor, szárított bazsalikom, és oregáno, bors)

A kekszet és a vajat tedd késes aprítóba, és daráld morzsásra.
A tortaformát béleld ki sütőpapírral, és nyomkodd bele a kekszet. Kicsit morzsálódik majd, de ne aggódj, a krém majd összefogja.
Néhány percre tedd be a hűtőbe, amíg elkészíted a krémet: Keverd el a sajtot és a görög joghurtot, és add hozzá az apróra vágott bazsalikomot is.
Ha úgy érzed, sózd is meg egy kicsit, de mi elég sótlanul eszünk, így nem tettem.
Óvatosan simítsd bele a krémet a kekszes alapba, és 2-3 órára tedd vissza a hűtőbe.
Tálalás előtt pakold tele a paradicsommal és a mozzarellával, szórd meg a bazsalikom levelekkel, végül enyhén locsold meg olívaolajjal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét